Mayıs ayına ait kripto piyasası raporu! Aylık raporda Terra LUNA detayı…

Mayıs ayına ait kripto piyasası raporu! Aylık raporda Terra LUNA detayı…

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Yabancı haber kaynağı tarafından 2022 yılının Mayıs ayına ilişkin kripto piyasası raporu hazırlandı. Kripto dünyasında her ay kendine özgü gelişmeler yaşanırken Mayıs ayı daha şimdilik yoğun geçti. Ayrıca neredeyse ayın bitmesine neredeyse 2 hafta var. Bu da sürprizlere yine açık olduğumuzu gösterir.

Raporlarda, kripto piyasası performansı ve makro özetini, piyasa yapısı, analizini ve daha fazlasını bulabilirsiniz.

Kripto piyasa performansı

Mayıs ayında en çok konuşlan konulardan biri de Fed’in faiz kararı oldu. Federal Rezerv’in kalıcı enflasyonun arkasında şahin bir önyargıyı onaylamasıyla sert bir başlangıç yaptı. Piyasalar buna riskten kaçınarak tepki verdi.

LUNA ve UST’nin çöküşü ise dünyadaki tüm gelişmelerin önüne geçti. Gelen çöküşle beraber kripto piyasalarında tarihi büyük düşüşler yaşandı.

BTC, tüm zamanların en yüksek seviyesiden %60 düştü. Sert gerilemeyi altcoinlerin lideri de yaşadı. AVAX ve SOL, tüm zamanların en yüksek seviyelerinden sırasıyla %75 ve %80’in üzerinde kayıp yazdı.

Ayın ilk haftasında oyun-kazan tokenları, kripto sektörlerinde en kötü performansı gösterdi. Bunu %9,6 kayıpla en büyük kripto varlıklar takip etti. Arından ise %8,9 düşüşle Web3 tokenları geldi.

Fed’in faiz artırımı kabus gibi çöktü

Piyasanın beklediği gibi, 3 Mayıs’ta Federal Rezerv, fon oranına 50 baz puanlık bir faiz artışı ekledi. Bu eklemenin öncesinde sızan haberler piyasaları zaten stres altına almıştı. TÜFE verileri, Nisan ayı için beklentileri 20 baz puan aşarak %8.3 seviyedine geldi. Beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi piyasaları yine nefes aldırmadı.

Uzun vadeli sahiplerdeki veriler

Mavi çizgi, uzun vadeli sahiplerin (LTH) olduğu tüm varlıkların ortalama satın alma fiyatını temsil ediyor. Bu, grafikten de görebileceğiniz gibi düşüyor. Bu da LTH’lerin varlıklarını sattığı gösteriyor. Pembe çizgi ise, LTH’ler tarafından harcanan paraların ortalama satın alma fiyatını temsil ediyor. Yani LTH’lerin ortalama olarak başa baş satış yaptığı anlamını taşıyor.

Stablecoin tarafında ise yeni oyuncuların girişlerini kolaylaştırdıkları görüyoruz. Grafikte görüldüğü gibi, son boğa piyasasında kripto talebindeki artış ve pazara giren yeni oyuncular sayesinde stablecoin arzı muazzam bir şekilde artış yakaladı. Büyük stablecoinlerin arzı, üç yıldan kısa bir sürede 5.33 milyar dolardan 158,2 milyar dolara çıktı.

LUNA ve UST meselesi

Algoritmik bir stabilcoin olarak TerraUSD, UST ve LUNA arzının benzer kalması gerekiyordu. Bunun için ekip LUNA ve UST için kendi aralarında kullanılabilir olduğu iki tokenlı bir sistem oluşturdu. UST’nin fiyatı 1 doları aşarsa, tüccarlar bir dolarlık UST karşılığında LUNA’yı yakmaya teşvik edildi. Bu da arzını artırdı ve teorik olarak fiyatı 1 dolara geri getirdi.

Terra ekosistemindeki bir DeFi staking protokolü olan Anchor, kullanıcıların UST’lerini stake etmeleri için “tasarruf hesabı” anlaşmaları sunuyordu. Bu çok büyük bir %20 faiz ödemesi anlamına geliyor. Anchor, bu getiriyi, teminat için diğer kullanıcılara UST ödünç vererek üretti. Bu teminatın büyük bir kısmı LUNA idi. İşte filmin büyük bir olayı tam olarak burada koptu.

Terra ekosistemi 40 milyar dolarla piyasa değeri açısından en büyük projelerden biri olarak büyüdü. İlk 10 içine giren varlık Solana’ya bile rakip olarak gösterildi. Ancak için altında başka nedenlerin yattığı sonradan ortaya çıktı.

Do Kwon liderliğindeki LFG, UST’nin desteğini iyileştirmenin yollarını düşünmeye başladı. Böylece, rezervlerinin bir kısmını diğerleri arasında BTC ve AVAX gibi büyük kripto para birimleri ile desteklemeye karar verdiler. UST’yi çok taraflı bir algo-stabil coin haline getirdiler. Bunu yaptıktan sonra, UST sabitinin istikrarı, rezervlerindeki teminatın değeri ile doğal olarak ilişkili hale geldi. 8 Mayıs 2022’de, en büyük stablecoin havuzlarından biri olan 4pool Curve, aşağıdaki tabloda gösterildiği gibi UST arzında %60’lık bir artış gördü.

Özetle Terra/Luna ile ilgili halen pek çok soru cevapsız. Spesifik olarak, Curve’de UST’nin büyük satışından kim sorumluydu? Bu, UST’yi depeg etmek için düzenlenmiş bir “saldırı” mıydı? LFG neden LUNA ve UST’nin devalüasyonunu durdurmak için bir acil durum planı hazırlamadı? Soruları başta geldi. Ayrıca bu çöküşü tüm piyasanın önde gelenleri yardım etmek yerine izledi. Hatta krizi fırsata çevirenler de oldu.

Şimdi ise en çok sorulan soru; LUNA 1 dolar olur mu? Fakat bu sorunun cevap bulabilmesi için daha öncede belirttiğimiz gibi arzın azaltılması ve daha fazla iyileştirmenin gelmesi gerek.

news.bitcoin


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan, Twitter hesabımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin