featured

Yatırımcıların, LUNA çöküşünden çıkarabilecekleri 3 ders nedir?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Terra ağının çöküşü kripto para piyasasındaki birçok yatırımcıyı kişiyi şok etti. Ekosistemi çökerken, LUNA ve UST token’larının değeri hızla düştü ve yaklaşık 40 milyar dolarlık değer hızla silindi. Binance ve Galaxy Digital gibi köklü oyuncular bile para kaybetti.

Anchor protokolü dağıldığında acı çeken insanların hesaplarını okumak yürek parçalayıcı. Anchor, UST mevduatları için neredeyse %20’lik faiz oranları vaat etti. Ancak birçok yatırımcı ilgili risklerin farkında değildi. Bir Twitter anketine göre, bazı insanlar hayat birikimlerini kaybetti. Gerçekten de, para kaybedenlerin %87’si bunun zihinsel sağlıklarını ciddi şekilde etkilediğini söyledi.

LUNA çöküş

Kripto yatırımcılarının şu anda uğraşacak çok şeyi var. Fiyatlar altı ayı aşkın bir süredir düşüş eğilimi gösteriyor ve birçok kişi portföylerinin değerinin yarıya veya daha fazlasına düştüğünü gördü. LUNA çöküşü, ilk 10’da bulunan kripto para biriminin bile kısa bir süre içinde parçalanabileceğini gösterdi. İşte son olaylardan hepimizin çıkarabileceği bazı dersler.

1.Yalnızca kaybetmeyi göze alabileceğiniz parayı yatırın

Altın kural, asla ihtiyacınız olan parayı yatırmamaktır. Bunlar yüksek riskli ve genellikle deneysel yatırımlardır. Yüksek getiri umarken, aynı zamanda çöküşe de hazırlıklı olmanız gerekir. Birçok başarılı kripto yatırımı risk yönetimi ile ilgilidir. Örneğin, kriptonun genel yatırım portföyünüzün yalnızca küçük bir bölümünü oluşturduğundan emin olun. Ve kripto yatırımlarınız içinde, kulağa ne kadar umut verici gelirse gelsin, herhangi bir bireysel altcoin’e yatırım yapmayın.

2.Kulağa gerçek olamayacak kadar iyi gelen şeylere güvenmeyin

Kripto ve merkezi olmayan finans (DeFi) dünyasında her türlü inanılmaz teklif var. Örneğin, bazı merkezi olmayan borsalar, APY’leri %100’ün üzerinde olan verim çiftlikleri sunar. Ve birçok DeFi protokolü, geleneksel tasarruf hesaplarından çok daha yüksek faiz oranları sunar. Bu platformlarda sıklıkla para kaybedebileceğiniz için dikkatli olun.

Örneğin, insanlar Terra’nın Anchor protokolünde çokça duyurulan %20’lik faiz oranına güvendiler. Sorun, bunu sürdürememesiydi. LUNA ve UST’nin bir ölüm sarmalına girmesine neden olan yüksek APY değildi. Ancak tüm sistem kusurlu temeller üzerine kurulmuştu. Kriptonun bir şekilde sihirli olduğunu ve normal finans kurallarının geçerli olmadığını varsaymayın. Bir APY olağanüstü yüksekse, yatırım yapmadan önce nedenini öğrenin.

3.Kriptoda tüketici koruması yoktur

Geleneksel finans dünyasına alışmış yatırımcılar, Anchor protokolünde olabilecek en kötü şeyin APY’nin düşeceği olduğunu varsaydıkları için affedilebilir. Ne yazık ki, şimdi anlaşıldığı üzere durum böyle değil. Kriptoda olabilecek en kötü şey, her şeyi kaybetmenizdir. DeFi platformları, hayat birikimlerinizi koymak için iyi bir yer değil.

Kripto para endüstrisi vahşi batı olabilir ve normal finans dünyasında gelişmesi onlarca yıl alan korumalar mevcut değil. Örneğin, geleneksel bankacılıkta hesabınız, hesap başına belli bir miktara kadar sigorta ile korunmaktadır. Banka başarısız olursa, paranızı geri almanız sağlanır. İnsanlar kendi bankanız olmanın faydalarından bahsederler ama dezavantajlarından pek bahsetmezler. İşler ters gittiğinde, kendi başına olduğunuzu unutmamalısınız.

Sonuç olarak

Kripto para birimleri önümüzdeki on yıllarda piyasada daha iyi performans gösterebilir. Ancak bunun için hiçbir garanti yoktur. Bu nedenle acil durum fonunuz, borç ödemeleriniz ve emeklilik tasarruflarınız gibi diğer finansal hedeflere öncelik verin. Hepsinden önemlisi, profesyonel görünümlü kripto borsalarına ve platformlarına aldanmayın. Blockchain teknolojisi hâlâ emekleme aşamasında ve DeFi pazarının birçok kısmı inanılmaz derecede riskli olabilir.

Yatırım yapmadan önce herhangi bir kripto para üzerinde olabildiğince fazla araştırma yapın ve bir projenin sadece yüksek bir piyasa değeri olduğu için güvenli olduğunu varsaymayın. Kripto para birimine yatırım yapmanın en iyi yolu, herhangi bir kazançtan yararlanmak için kendinizi konumlandırmak. Ancak aynı zamanda da kendinizi kayıplara karşı izole etmektir. Umarım bu, kripto piyasası çöktüğü için asla finansal yıkımla karşı karşıya kalacağınız bir konumda olmayacağınız anlamına gelir.

TheMotleyFool


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan, Twitter hesabımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin