Litecoin ve Waves fiyat analizi: LTC ve WAVES için izlenecek kritik seviyeler
Litecoin ve Waves fiyat analizi: LTC ve WAVES için izlenecek kritik seviyeler

Litecoin nedir ve nasıl çalışır? 2021’in etkili LTC rehberi

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Bu yazımızda Litecoin nedir sorusunun cevabını ayrıntılı bir şekilde vermeye çalışacağız. Litecoin (LTC) kripto para dünyasının önde gelen kripto paralarından bir tanesidir. Eşler arasıdır, yani herhangi bir merkezi otorite tarafından yönetilmez. Sadece internette eşler arasında geçiş yapıyor.

İşlemi gerçekleştirecek bir aracı olmadan dünyanın herhangi bir yerindeki insanlara ödeme yapma işlevi görür. Ödemeler inanılmaz bir şekilde hızlı ve ucuzdur.

2011’de oluşturulan Litecoin yaklaşık yaklaşık on yıldır piyasada. Bu kripto para piyasa değeri açısından beşinci en değerli kripto paradır.

Litecoin nedir ve neden oluşturuldu?

Charlie Lee, Litecoin’in bulucusu Bitcoin sayesinde kripto parada büyük bir potansiyel olduğunu fark etti. Ancak bu yeni öncü dijital varlıkta bazı sınırlılıkların da olduğunu da fark etti. Bitcoin, transfer etmek için çok yavaş ve düzenli işlem yapmak için de çok pahalıydı. Lee, bu özelliklerin insanlar tarafından hiç hoş karşılanmadığını anladı.

Lee bu kripto parayı Bitcoin’den daha fazla blok oluşturması ve daha fazla maksimum miktarı olması için tasarladı. Bu sayede, Bitcoin’den daha hızlı ve ulaşılabilir olabilirdi.

Bu kripto para Bitcoin’in popülerliğine ulaşmakta zorlandı çünkü insanların türünün ilk örneği olduğu için Bitcoin haricinde başka bir kripto paraya yatırım yapması çok zordu. Bunula birlikte, zincirin arkasındaki teknoloji geliştikçe, insanların Bitcoin’in yavaş hızı ve daha pahalı işlem ücreti sebebiyle hayal kırıklığına uğrama ihtimali arttı. Düşük değerli, günlük ödemler için bir seçeneğin aksine, bir değer stoku haline geldi.

Litecoin nasıl çalışır ve arkasındaki teknoloji nedir?

Litecoin’in 2,5 dakikalık blok doğrulaması olduğundan dolayı, işlemleri Bitcoin’in 10 dakika süren işlemlerinden çok daha hızlıdır. İki birimin arasında olan her işlem zincirin bloklarında kaydedilir.

Bitcoin ile aynı temeller üzerine kuruludur. Hem BTC hem de LTC bunun sonuçları olarak düşünülebilir ve sonucunda artık kalmış bloklar oluşturabilir. Artık bloklar, iki madenin aynı anda işlemesi sonucu oluşur, başlangıçta bloklar zincir tarafından kabul edilir ama sonra bir blok devre dışı edilir. Düşük blok onay süresinin yol açtığı artık blokların çoğalmasını azaltmak için Ayrılmış tanık (SegWit) kullanır.

Başka bir Litecoin teknolojisi olan Atomic Swaps ise blok zincirinin birlikte çalışabilirliğini sağlar. Aslında takas gerçekleşmeden kripto paraların arasındaki takası sağlar.

Litecoin gerçek bir para mıdır?

Litecoin’in temel amacı gündelik hayatta kripto para birimini kullanmaktır. Hızı ve göze çarpan düşük fiyatlı ücretleri bunu tasdik eder. Öncülü olan, Bitcoin, küçük satın alımlardan büyük yatırımlar için değer deposuna doğru bir geçiş yapıyor.

Bitcoin çok pahalıdır ve geçişler yapmak için çok yavaştır. Bu yüzden Litecoin bunu geliştirmek için hızlı ve ucuz olarak tasarlandı, günlük kullanım için daha kolay bir hale getirildi.

Web sitelerinin ve şirketlerin LTC’yi ödeme şekli olarak görmesinden dolayı LTC dünyadaki kripto paralardaki değer geçişini yapan bir araç olmasından çok ‘gerçek para’ olarak düşünülebilir.

Faydaları

Hız:

Litecoin’de işlemler çok hızlıdır. Genelde 2,5 dakika civarında sürer yani Bitcoin ’den (10 dk.) 4 kat daha hızlıdır. Bunu hızlı blok işlemleri sayesinde başarır.

Fiyat:

LTC işlemler için çok ucuz bir kripto paradır, özellikle Paypal’in düzenli ücretlerine, kredi kartlarına ve elektronik transferleriyle karşılatıldığında bu bariz bir şekilde görülmektedir. Hatta bu yazı yazılırken ki işlem ücreti 12 $ olan Bitcoin ile karşılaştırıldığında bile inanılmaz bir şekilde uygun fiyatlıdır.

Hızlı blok oluşumu:

Her 2,5 dakikada bir blok işlenir ve 12.5 LTC oluşturulur, bu yazı yazılırken (Ocak 2021), sıradaki yarılanma Ağustos 2023’de gerçekleşecek. Bu etrafta daha fazla LTC olduğu anlamına gelir. Eğer hevesli bir madenciyseniz, LTC’de çabalarınızın karşılığını almanızın ihtimali diğer kripto paralara göre daha yüksektir.

Birlikte çalışabilirlik:

Atomic Swap teknolojisi sayesinde, Litecoin takas yapılmadan başka paralara çevrilebilir ve böylece paranızı tasarruf edebilirsiniz.

Merkezinin olmaması:

LTC işlemleri toplum tarafından doğrulanmıştır ve kayıtlar blok zincirinde depolanır. Bu merkezi bir otoritenin LTC’yi yönetmediğini gösterir.

Litecoin anonim olarak kullanılabilir mi?

Tarafların arasındaki her işlemin kaydı her zaman blok zincirlerinin içinde depolanır. Ancak, elbette bir takma ad kullanmak da mümkündür. Her işlemin kaydı cüzdan numaralarını kullanır çünkü burası paraların depolandığı yerdir. Fakat, bu numaraları tek tek takip etmek aşırı derecede zordur. Bu nedenle, LTC yüksek seviyede bir gizlilik sağlar, ama şunu bilmek önemlidir ki bu işlemler tamamen anonim değildir.

Ne kadar güvenlidir?

Dijital para biriminin, kripto para sahiplerinin güvenliğini sağlamaya ve temin etmeye yardımcı olduğu çeşitli yollar vardır. Mesela, toplu bir şekilde saldırılara karşı koruması vardır çünkü saldıranlar ağı küçük işlemler kullanarak kırmaya çalışabilir. Litecoin bu işlemleri finansal olarak kullanışsız olarak engeller. Her işlem sırasında bir ücretlendirme olur, bu işlem ne kadar küçük olursa olsun, böylece böyle girişimler saldıranlar için pahalı bir girişim haline gelir.

SegWit teknolojisinin kullanımı kullanıcıların işlemlerine olan saldırıları engeller. SegWit işlemlerin kayıtlarından imza verisi alarak çalışır ve bu da hackerlerin erişimlerini engeller.

Litecoin ağı şu zamana kadar bir saldırıya uğramadı. Aldığı önlemlerin kanıtıdır bu.

Ekipler Litecoin üzerinde ne yaparlar?

Litecoin Vakfı, kripto para üzerinde çalışan geliştirme takımıdır. Onların belirlenmiş amacı ‘’En son teknoloji blok zinciri teknolojisini geliştirip teşvik ederek Litecoin’in topluluğun iyiliği için ilerlemesini” sağlamaktır. LTC’nin toplululuktaki kullanımını entegre etmek için birkaç şirket ile partnerlik yaptılar; insanların online alışverişlerden LTC kazanmak için BitcoinRewards ile, Güney Kore genelinde LTC ATM’lerinden Fiat para çekme işlemlerini kolaylaştırmak için Meconcash ile anlaşma yaptılar.

Litecoin Çekirdek Takımı (The Litecoin Core Development) LTC’nin kendisinin geliştiricileridir ve vakıfla iş birliği içindelerdir ve ayrıca çekirdek geliştirme takımına finansal destek de sağlarlar.

Atari Litecoin ile 19 Mayıs 2020’de iş birliği yaptı. Ortaklık, LTC’nin gelecekte Atari oyunlarını ve konsollarını satın almak için bir ödeme yöntemi olarak görülmesini sağlıyor. Atari geliştiriciler için nostaljik bir seçimdi. Atarinin bakış açısı, ortaklık yeni konsollar veya Atari tokenları satın almak için kullanılan LTC biçiminde yeni bir gelir yolu açar.

Hangi finansal enstrümanlar Litecoin kullanıyor?

2018’de, Litecoin Vakfı WEG bankasından %10 pay satın aldı. Anlaşmanın bir parçası olarak, WEG bankası işlemlere yardım etmek için açık kaynaklı yazılımı kabul etti. Anlaşma WEG müşterilerine kripto paralarını banka aracılığıyla elde etmesine izin verdi Ayrıca bir şeyler ödemek için bu kripto para birimlerini kullanmalarına olanak tanıyor.

WEG doğal olarak Litecoin’in teklif ettiği hızlı işlem sürelerini kullanmakta istekliydi. Aynı şekilde Litecoin, WEG gibi yerleşik banka ile ortaklık kurmanın getirdiği meşruiyetten yararlanmaya hevesliydi. Bu ortaklık kripto ve geleneksel finans arasındaki bir köprü olarak görüldü.

Litecoin madenciliği

Litecoin süreci daha demokratik hala getirmek için madenciliği için bir Scrypt algoritması kullanıyor.

Bitcoin ’in madencilik sistemi, Litecoin ‘in üzerine geçmek istediği sistemdir, bu sistem demokratik olarak tasarlandı ve bütün kripto paralara erişim izni verdi.

Scrypt algoritması, madencilik eylemi için hesaplamaların Bitcoin’ de olduğu gibi paralel olarak yapılmasındansa, sırasıyla yapılmasını talep eder. Bu ASIC’lerin   (Uygulama Özel Entegre Devreler) madencilik sürecini tekeline almasını etkili bir şekilde önler.

ASIC kullanımının yasaklanması, görevi yerine getirmek için hala GPU’lara (Grafik İşleme Birimleri) güvenenler arasında LTC madenciliği için daha fazla katılım sağlamayı amaçlıyordu.

Bu ne kadar yavaş olursa olsun kaydedilmeli ve hala ikincil enerji kaynağı olarak kullanılabilmelidir.

LTC’nin elde ettiği yeni bloklar için daha hızlı doğrulama süreleri, daha fazla potansiyel madenciye bir blok madenciliği yapma şansı vererek madencilik sürecini daha da demokratik hale getiriyor.

Litecoin cüzdanı

Bir Litecoin cüzdanı bir yazılım parçasıdır ve LTC depolar. Bu donanım cüzdanlarına baktığımızda karşımıza şunlar çıkıyor:

Ledger Nano S- donanım cüzdanı

Trezor- donanım cüzdanı

Exodus- masaüstü cüzdanı

Atomic cüzdan- mobil ve masaüstü cüzdan

Jaxx- mobil ve masaüstü cüzdan

Loafwallet- mobil cüzdan

Farklı cüzdan çeşitleri taşınabilirlik ve erişilebilirlik gibi farklı güvenlik yolları gerektiriyor.

Litecoin yatırıma değer mi?

Litecoin ‘in 84 milyonluk bir LTC sınırı var. Yazının yazıldığı sırada dolaşımda  66,245,618 LTC bulunuyor.

Sınırlı bir kripto para arzına sahip olmak, LTC’yi normalde enflasyonun neden olduğu yıkıcı etkilere karşı karşı güvenli bir liman haline getiriyor.

Bu nedenle, gelecekte, çalkantılı ekonomik zamanlarında yatırımcılar tarafından değer deposu olarak kullanılıyor.

Yatırımcılar, kripto para birimlerinin paranın geleceği olduğu fikrini satın alırlarsa, Litecoin bu duruma yapısı ile mükemmel bir uyum sağlayacak. Hızlı ve ucuz çevrimiçi transferler için özel olarak tasarlanmış olan LTC  sonuç olarak, dünya çapında kullanılan önde gelen kripto para birimlerinden biri haline gelebilir.


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin