Kripto tokenleri hakkında doğru düşünmenin yolu
Kripto tokenleri hakkında doğru düşünmenin yolu

Kripto tokenleri hakkında doğru düşünmenin yolu

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto tokenleri hakkında doğru düşünmenin yolu nedir? Kripto tokenleri doğru bir şekilde tasarlandığında tüketiciler en büyük kazananlar olabilir. Bu çalışma MIT’nin Christian Catalini ve Toronto Üniversitesi’nden Joshua Gans’ın yaptığı yeni bir çalışmadır. Bu çalışma, faydalı tokenlerin yararlı bir fiyat keşif rolünün ne olduğunu gösteren basitleştirilmiş bir modeli açıklar. Bu modelle Bitcoin ve Ethereum’un ruhu, mümkün olabilir.

“Bu makale, ICO finansman mekanizmasının ilk ekonomik analizini ve bunun geleneksel sermaye finansmanı ile nasıl bir ilişkisi olduğunu göstermekte.”

Aynı zamanda çalışma, “İlk Para Teklifleri (ICO) ve Kripto Tokenlerin Değeri” olarak adlandırdığı, tüketicilerin bir hizmet için müşterek olarak en uygun fiyatı seçmelerini sağlayan tokenlerin olduğu bir dünyayı tahmin etmek kadar ileri gider. Çalışmanın giriş bölümünde şu ifadeler yer almaktadır:

Bu makale, ICO finansman mekanizmasının ilk ekonomik analizini ve bunun geleneksel sermaye finansmanı ile nasıl bir ilişkisi olduğunu göstermekte.

Günümüzde, kriptoda en tartışmalı konulardan biri olan kamu yararı, tokenlerin satışı ve ticareti yoluyla topluma kazandırılabilecek ilgi çekici faydaları açığa vurmaya devam etmekte. Girişimcilerin fonlarını bağışlanmasına izin verilmesi durumunda risklerin getirilerle dengelenebileceğini düşünülmekte. Model böylece halkın nasıl hareket ettiğini görebilir.

Düzenleyiciler, pazarın nasıl çalışması gerektiğini gerçekten bilmiyorum

ICO izleyicisine göre, ilk para teklifine (ICO) eğilim gösteren çoğu insan, Şubat ayı itibariyle 8,84 milyar dolar olan olağanüstü miktarlarda para görüyor. Şüphesiz, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) gibi düzenleyiciler bu yüzden bu yeni endüstri hakkında pek çok soru soruyor. Düzenleyicilerin sahip olduğu problem, hedeflerin ne olduğunu bilmemek. Düzenleyiciler, pazarın nasıl çalışması gerektiğini de gerçekten bilmiyorum.

Kripto tokenleri hakkında doğru düşünmenin yolu
Kripto tokenleri hakkında doğru düşünmenin yolu

“Raporlarımızla, bu tokelerin neden değerli olduklarını ortaya koymaya çalışıyoruz.”

Tokenler hakkında düşünmenin doğru yolunu bulan toplumlar, onları yönetmeye yönelik doğru yaklaşımı rasyonel olarak değerlendirebilecek. Joshua Gans konuya yönelik şunları söyledi:

Burada nelerin olup bittiğini anlamak için ekonomik teoriyi yaratmanız gerekiyor. ICO mekanizmasını girişimciler bilmek zorunda. Girişimciler olmadan tüketici değerini ortaya koyamaz. Bu alıcı rekabeti, oluşmasına olanak sağlar. Raporlarımızla, bu tokelerin neden değerli olduklarını ortaya koymaya çalışıyoruz.

Rapor, yeni bir teknoloji platformu (bir video sitesi veya kötü amaçlı yazılım detektörü gibi) için ödeme yapmanın bir aracı olarak basit bir model sunmakta. Buradaki fikir, tokenleri çıkaran şirketlerin istediği şeyi inşa etmek için ne kadar maliyete mal olacağına dair bir fikre sahip olabileceğidir. Ancak şirket halkın bunu nasıl fiyatlandıracağını güvenilir bir şekilde bilemez.

“Tokenlerin gerçek değerinin, harcamak istediğiniz para miktarı ile gerçekten bir ilgisi yok.”

Teknoloji projeleri ile ilgili olan zor şey, kod yazmak, test etmek ve çalışmasını sağlamak (sabit maliyetler) için çok yüksek ön maliyetlere sahip olmak. Öte yandan, bir kez inşa edildiğinde, her yeni kullanıcı genellikle şirkete çok fazla maliyet yaratmaz (marjinal maliyet).

Joshua Gans, girişimcilerin tokenlerin satışlarını yürüttüklerinde, taleplerin maliyetlerden çok daha fazlasını düşündüklerine inanıyor ve açıklamalarına şunları ekliyor:

Tokenlerin gerçek değerinin, harcamak istediğiniz para miktarı ile gerçekten bir ilgisi yok. Ama insanların sizinle ne kadar para harcamak istedikleri ile ilgisi var.

“Bu tokenlerin satın alan herkesin bunlara bilinçli bir şekilde yatırım yaptıklarını düşünmüyorum.”

Bununla birlikte Joshua Gans, bir token projesinin ye

Kripto tokenleri hakkında doğru düşünmenin yolu
Kripto tokenleri hakkında doğru düşünmenin yolu

ni hizmetlerin fiyatını belirleme konusunda fiyatlandırmaya başlayıp başlamadığının bir önemi olmadığını savundu. Örneğin, Netflix bugün bir ICO başlatılmışsa, bunu raporunda bir NFLX tokeninin bir aylık video akışı için iyi olacağını söyleyebilir. Joshua Gans konuya yönelik şunları söylüyor:

Bir proje başlamadan önce özgüllük seviyesi gerekli değil. Ancak şirketin zaman içinde kaç kullanıcının geçebileceği ve hangi faktörlerin büyümesini veya azalmasını etkileyebileceği konusundaki düşüncesini dile getirmesine yardımcı olabilir. Bu tür projeksiyonlar piyasaya, gelecekteki kazançlar da dahil olmak üzere, ürünleri piyasaya sürülmeden önce doğru bir şekilde fiyatlandırma konusunda daha fazla fikir verecek. Belki bu tokenleri satın alan insanlar bunlarla ne yapıyorlarsa, bu konuda yardımcı olabilirler. Ben bu tokenlerin satın alan herkesin bunlara bilinçli bir şekilde yatırım yaptıklarını düşünmüyorum.

 

Sadece kurucular hile yapmazsa sistem doğru çalışır

Sadece kurucular hile yapmazsa sistem doğru çalışır. Burada tüketicilerin ve spekülatörlerin endişelenmesi gereken iki önemli husus vardır.

Kimsenin bir satışa ve ürün pazarına uygun bir ICO rulosunu görme şansına sahip olmadığı gerçeğini kabul edelim. Teorik olarak, bu temel model iyi niyetli bir kurucuyu üstlenerek iyi çalışır. Kuşkusuz en büyük tehlike, ikna edici bir vizyon sunan, kazanç ölçeği ve kazançlarla dolu bir şekilde çalışan bir kurucudur. Burada Joshua Gans, düzenleyicilerin mevcut incelemesini memnuniyetle karşılıyor ve sözlerine şunları ekliyor:

İnsanların yanlış sözler vermelerini engelleme içgüdüsü elbette doğrudur.

Tokenleri çıkaran şirketler yalnızca ödeme kodunu platformda ödeme olarak kabul etme taahhüdünü ihlal ederse ne olur? 

Ancak, tokenleri çıkaran şirketler yalnızca ödeme kodunu platformda ödeme olarak kabul etme taahhüdünü ihlal ederse ne olur? Bunu yaparlarsa, tokenlerin fiyatının tamamen çökme potansiyeli vardır. Bir diğeri için, tokenleri çıkaran şirketler sadece daha fazla token düzenleyebilir. Ardından, dünyadaki tüm tokenlerin fiyatı orantılı olarak düşecektir.

Çoğu yatırımcı, çıkarlarını kullanıcılarıyla hizaya getirdiği düşünülen tokenleri tutuyor. Ancak bu gerçekten de bir koruma değil. Çünkü tokenleri çıkaran şirketler, rezervleri değer kaybetse bile yeni tokenler çıkarmaya devam ediyor. Joshua Gans’ın dediği gibi, bazı ülkelerin kontrol enflasyonundan çıkmalarının nedeni budur. Çünkü bir hazine her defasında daha fazla para basarsa, devlet ortaya çıkar (tümüyle çözülene kadar).

Kripto tokenleri hakkında doğru düşünmek onların işleyişini anlamaktan geçiyor

Bununla birlikte, bu tehlike yalnızca token oluşturma etkinliğinden (günümüzde çoğu ICO projesinin yaptığı gibi) asla değişmeyecek bir token kaynağı bildiren projelere bağlıdır. Joshua Gans konuya yönelik şu açıklamaları yaptı:

Ya büyüme döngüsünde yeterli paranın olmadığını ve daha fazlasına ihtiyacınız olduğunu fark edersiniz? Biraz sıkışmış olacaksınız. Bu durumda ne yapacaklarını çok merak ediyorum.

Christian Catalini ve Joshua Gans, bu tür tehlikeleri tanımlarken, makaleleri kripto tokenleri hakkında doğru düşünmek için çözüm önerisinde bulunmuyor. Buradaki fikir, daha fazla araştırma ve tartışmayı kolaylaştırmak için bu temel modeli ortaya koymak.

Coindesk

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin