Kripto piyasasındaki oynaklık azalmış görünüyor! Dip seviyesi bulundu mu?
Kripto piyasasındaki oynaklık azalmış görünüyor! Dip seviyesi bulundu mu?

Kripto piyasasındaki oynaklık azalmış görünüyor! Dip seviyesi bulundu mu?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Düşük işlem hacimleri ve makroekonomik belirsizlik, kripto piyasasındaki oynaklığı bozdu ancak bu durum kötü görünmüyor.

Önemli Çıkarımlar

  • Bir aylık dar ticaret aralıkları, piyasanın dip noktasını bulduğuna işaret ediyor.
  • Bununla birlikte, son fiyat hareketine bakmak tüm genel durumu çözmek için yeterli değil.
  • 2018 düşüşü ile bugün arasındaki işlem hacimlerini karşılaştırmak daha kapsamlı bir resim sunuyor.
  • Tepkisel olmayan bir kripto piyasası, fiyatların bir zemin bulduğunun sinyalini verebilir.

Kripto oynaklığı azaldı

Kripto piyasası aylarca sürdürdüğü aşağı yönlü hareketinin ardından yatay seyrediyor. Geçen ay boyunca, birçok büyük kripto varlığının fiyatları giderek daralan bir aralıkta işlem gördü. 15 Eylül’den bu yana Bitcoin, 2.350 dolarlık dar bir aralıkta dalgalandı. İkinci en büyük kripto para birimi olan Ethereum, volatilitede benzer bir düşüş gösterdi ve 1.200 ila 1.400 dolar arasında hareket etti.

 

Kripto Oynaklık Endeksi’ne (CVI) göre, fiyat hareketleri 7 Mayıs’tan bu yana, Terra blok zincirinin UST stablecoin’i dolar sabitini kaybetmeden kısa bir süre önce, ilk defa en düşük seviyede bulunuyor. CVI şu anda 65.99’luk bir okuma gösteriyor ve metriğin 31 Mart 2019’da belirlenen tüm zamanların en düşük seviyesi olan 50.41’den çok uzakta değil.

Etki o kadar belirgin ki, Bitcoin bazı geleneksel hisse senedi endekslerinden daha az oynak hale geldi. Örneğin, geçtiğimiz ay boyunca Bitcoin, NASDAQ100’ün %10,35 aralığının aksine %9,4 aralığında işlem gördü. Ek olarak, S&P Volatilite Endeksi tarafından ölçülen hisse senedi oynaklığı, yakın zamanda Bitmex’in Bitcoin Tarihsel Oynaklık Endeksine karşı tüm zamanların en yüksek seviyesini kaydetti ve en büyük kripto varlığının oynaklıktaki düşüşünün büyüklüğünü vurguladı.

Kripto oynaklığının düşmesinin birkaç nedeni var. En belirgin faktör, kripto piyasalarındaki işlem hacminin düşüklüğüdür. Elde edilen verilere göre, büyük Bitcoin borsalarındaki toplam USD işlem hacmi, Kasım 2020’den bu yana en düşük seviye olan 30 günlük ortalama 143.5 milyon dolara ulaştı.

Bununla birlikte, daha geniş makroekonomik faktörlerin de Bitcoin’in göreli fiyat istikrarında rol oynaması muhtemeldir. Küresel piyasalardaki belirsizlik geleneksel hisse senetleri üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Federal Rezerv’in enflasyonu düşürmeyi amaçlayan parasal sıkılaştırma rejimi, birçok piyasa katılımcısının bu tür eylemlerin finansal sistem üzerinde yaratabileceği uzun vadeli hasar konusunda endişe duymasına neden oldu.

Bitcoin ve diğer kripto para birimleri, geleneksel finansal sisteme doğrudan bağlı olmadığından, hisse senetleri ve tahviller gibi diğer finansallaşmış varlıkları etkileyen sorunlardan kurtulmuş olabilirler. Ek olarak, Haziran ayındaki kripto çöküşü birçok yatırımcıyı piyasadan çıkmaya zorladığı için, hâlâ kripto varlıklarını elinde tutanların yakın zamanda satış yapma eğilimi yok. Bu faktörler satıcı eksikliğini açıklarken, potansiyel alıcıları da etkileyebilir.

Bitcoin dip seviyesini buldu mu?

Son zamanlardaki volatilite eksikliği, birçok yatırımcının Bitcoin’in mevcut fiyatı civarında bir taban bulup bulmadığını sormasına neden oldu.

Bitcoin’in dibi görüp görmediğini tespit etmenin bir yolu, piyasanın mevcut durumunu 2018 yılındaki kripto kışıyla karşılaştırmaktır. 2018’de, Bitcoin’in fiyatı yılın ilk yarısında keskin bir şekilde düştü ve 5 Ocak’ta 17,176 dolardan 24 Haziran’da 5.768 dolara düştü. Sonraki dört buçuk ay boyunca, Bitcoin fiyatı yatay olarak işlem gördü. Bununla birlikte, en sonunda Kasım ayının ortasında en düşük seviyeye meydan okunduğunda ve kırıldığında, 3.161 dolarlık dip seviyeleri test etti.

Şaşırtıcı bir şekilde, şu anda 2018’e benzer bir durum yaşanıyor. Bitcoin 18 Haziran’da 17.636 dolarlık yerel bir dip seviyesine ulaştı ve birkaç denemeye rağmen bu seviyenin altına düşmedi.

Ancak, sadece fiyat hareketini karşılaştırmak genel durumu anlamak için yeterli değil. 2018 düşüşü ile bugün arasındaki nispi işlem hacimlerini hesaba katmak daha kapsamlı bir resim sunuyor. 2018 ile karşılaştırıldığında, büyük borsalardaki Bitcoin işlem hacimleri zaten 2018’deki aynı noktada olduğundan çok daha düşük. Terra ekosisteminin çöküşü ve Haziran’daki Three Arrows Capital iflasının neden olduğu zorunlu satış, kapitülasyonu hızlandırmış olabilir ve piyasanın 2018’de olduğundan daha erken dibe inmesine yardımcı oldu.

Piyasanın dibi görüp görmediğini belirten birkaç teknik gösterge de sinyal veriyor. Net Gerçekleşmemiş Kâr/Zarar (NUPL), Pi Döngüsü Dip ve Puell Multiple, tarihsel olarak dibe vuran döngüde bir kez seviyelerine ulaştı. Piyasa Haziran ayının en düşük seviyesini kıramadığı için bu ölçümlerin şu ana kadar doğru olduğunu belirtmekte fayda var. Piyasa Haziran ayının en düşük seviyesinin üzerinde ne kadar uzun süre kalırsa, yatırımcıların dipte olduğuna o kadar emin olacaklar. Bu, alıcıları teşvik edebilir ve 2019’da olanlara benzer şekilde kısmi bir piyasa toparlanması ile sonuçlanabilir.

Yine de, bu senaryonun gerçekleşme şansı olması için Bitcoin’in Kasım ayı boyunca güçlü kalması gerekecek. Bununla birlikte, yükselen enflasyon ve zayıf küresel makroekonomik görünüm nedeniyle ayılar hakimiyeti koruyor. Temmuz ayında bir piyasa dibi olasılığına en son baktığımızdan bu yana pek bir şey değişmedi. Ancak mevcut volatilite eksikliğine bakılırsa, mevcut kripto kışının ne kadar süreceğini yakın zamanda görebiliriz.

cryptobriefing


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin