Rapor: Kripto piyasasındaki hack'lerin yüzde 97'sinden DeFi sektörü sorumlu
Rapor: Kripto piyasasındaki hack'lerin yüzde 97'sinden DeFi sektörü sorumlu

Rapor: Kripto piyasasındaki hack’lerin yüzde 97’sinden DeFi sektörü sorumlu

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Zincir üstü analiz firmasına göre, sektörde gerçekleştirilen hack’lerin çoğu DeFi piyasasında gerçekleşti. Blockchain faaliyetlerine odaklanan bir firma olan Chainalysis, kripto pazarındaki suç faaliyetlerini inceleyen yeni bir rapor yayınladı. Hackerlar, DeFi sektöründe protokolleri vurmanın yeni yollarını buluyor.

Hacker’lar 2022’de 1.7 milyar dolar çaldı

Chainalysis’e göre, merkezi olmayan finans sektöründeki kötü niyetli faaliyetlerin sayısı, varlıkların son iki yılda gördüğü büyük artıştan bu yana istikrarlı bir şekilde arttı. Chainalysis raporunda, sektörde diğer kötü niyetli eylemlerin neredeyse fark edilmediğini, ancak pazardaki hack faaliyetlerinde bir artış olduğunu iddia etti. Rapor, yalnızca 2022’de kötü niyetli aktörlerin kripto sektörünü vurduğunu ve toplamda 1.7 milyar dolardan fazla kripto çaldığını iddia ediyor.

Hack’lerin yaklaşık %97’si DeFi sektöründe meydana geldi. Rakamlara en çok katkıda bulunanlar iki büyük hack oldu; hackerların 600 milyon dolar çaldığı Ronin hack’i ve yaklaşık 320 milyon doları alıp götürdüğü Wormhole hack’i. Raporda ayrıca, 2022’de piyasadan çalınan fonların çoğunun Kuzey Kore dışında faaliyet gösteren hackerlara bağlı olduğuna dikkat çekildi.

Zincir analiz raporu dökümü

Piyasayı saran hack faaliyetlerinin yanı sıra, kara para aklama da bir başka endişe konusu oldu. Chainalysis raporu, hackerların çalınan fonların %69’undan fazlasını piyasadaki farklı DeFi platformları üzerinden geçirdiğini iddia ediyor. Rapora göre, piyasadaki takas hizmetleri, yatırımcıların çalınan fonların hareketini gizlemesini kolaylaştırıyor. Onlara yardımcı olan bir başka özellik de, pazardaki çoğu kullanıcının anonim olması. Tipik bir örnek, varlıkları çalmak için platformları vurma konusunda uzmanlaşmış Lazarus Grubu’dur.

Rapora göre, grup varlıkları çalacak ve geri çekilecek merkezi platformlara göndermeden önce bazı üst düzey varlıklarla değiştirecek. Bunların dışında sektörde Wash Trading konusu var. Farklı cüzdanları kontrol eden bir yatırımcı, NFT’leri her iki cüzdanda da sonlandırmayı seçebilir ve bu da piyasanın NFT’nin büyük talep gördüğünü düşünmesine neden olabilir. Rapor, bir cüzdanın yıkama ticareti kullanarak 650.000’den fazla wETH ürettiğini iddia ediyor. Bu süreç, NFT alıcılarını piyasada değeri olmayan sanatları satın almaya itiyor.

cryptopolitan


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin