Kripto piyasalarında en çok yapılan hatalar

Kripto piyasalarında yapılan 7 yaygın hata… Nelere dikkat etmeli?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto piyasaları çok hareketli olmalarından dolayı bazı dikkatsiz yatırımcılar zaman zaman birçok farklı türden hatanın kurbanı oluyor.  Yaygın yapılan bu hatalar arasında basit, kolayca önlenebilir olanlar hangileri ve bunlarda nasıl kaçınabilirsiniz? İşte detaylar…

Kripto para birimlerine ve dijital varlıklara yatırım yapmak artık her zamankinden daha kolay. Çevrimiçi brokerler, merkezi borsalar ve hatta merkezi olmayan borsalar, yatırımcılara geleneksel bir finansal kurum ve bunlarla birlikte gelen yüksek ücretler ve komisyonlar olmadan token alıp satma esnekliği sağlar.

Kripto piyasalarındaki para birimleri, merkezi olmayan bir şekilde çalışmak üzere tasarlanmıştır. Bu durum, küresel eşler arası değer aktarımları için yenilikçi bir yol olsalar da, varlıklarınızın güvenliğini garanti edebilecek güvenilir yetkililerin olmadığı anlamına gelir. Dijital varlıklarınızı gözaltına aldığınızda kayıplarınız da sizin sorumluluğunuzda olmaktadır.

Bu haberimizde kripto piyasalarında yatırımcılarının ve tüccarlarının yaptığı en yaygın hatalardan bazılarını açıklıyor ve bu hataları yapmaktan kaçınarak kendinizi gereksiz kayıplardan nasıl koruyabileceğinizi anlatacağız.

kripto piyasaları anahtar

Anahtarların kaybedilmesi

Kripto para birimleri, merkezi bir emanetçiye ihtiyaç duymadan dijital varlıklar için yüksek düzeyde güvenlik sunan bir dağıtılmış defter teknolojisi biçimi olan blok zinciri teknolojisi üzerine kuruludur. Ancak bu, varlık sahiplerine koruma yükümlülüğü getirir ve kriptografik anahtarları dijital varlık cüzdanınızda güvenli bir şekilde saklamak bunun ayrılmaz bir parçasıdır.

Blok zincirinde, kripto para cüzdanınıza yetkisiz erişimi engellemek için benzersiz bir tanımlayıcı görevi gören özel anahtarlar kullanılarak dijital işlemler oluşturulur ve imzalanır. Parola veya PIN’den farklı olarak, kaybederseniz anahtarlarınızı sıfırlayamaz veya kurtaramazsınız. Bu, anahtarlarınızı güvende tutmayı son derece önemli hale getirir, çünkü onları kaybetmek, o cüzdanda saklanan tüm dijital varlıklara erişimi kaybetmek anlamına gelir.

Kayıp anahtarlar, yatırımcılarının kripto piyasalarında yaptığı en yaygın hatalar arasındadır. Chainalysis’in bir raporuna göre, şimdiye kadar çıkarılan 18,5 milyon Bitcoin’in (BTC) %20’sinden fazlası unutulmuş veya yanlış yerleştirilmiş anahtarlar yüzünden kayboldu.

E WALLETS

Paraları çevrimiçi cüzdanlarda saklamak

Merkezi kripto piyasaları, yatırımcıların bazı kripto para birimlerine sahip olabilmelerinin muhtemelen en kolay yoludur. Ancak bu borsalar, tokenleri tutan cüzdanlara erişim sağlamaz, bunun yerine size bankalara benzer bir hizmet sunar. Kullanıcı, platformda depolanan kripto paralara teknik olarak sahip olsa da, bu paralar borsa tarafından tutuluyor ve platformdaki başarılı saldırılara karşı savunmasız kalıyor ve çalınma riski doğuyor.

Yüksek profilli kripto para borsalarına yönelik, bu platformlardan milyonlarca dolar değerinde kripto paranın çalınmasına yol açan birçok belgelenmiş saldırı oldu. Varlıklarınızı bu tür risklere karşı korumanın en güvenli seçeneği, kripto para birimlerinizi çevrimdışı olarak depolamak ve varlıkları satın aldıktan sonra bir yazılım veya donanım cüzdanına çekmektir.

seed phrases

Seed phrase’in basılı bir kopyasını tutmamak

Kripto cüzdanınız için özel bir anahtar oluşturmak için, belirli bir sırada rastgele oluşturulmuş 24 adede kadar kelimeden oluşan bir “seed phrase” yazmanız istenecektir. Cüzdanınıza erişiminizi kaybederseniz, bu kelime dizini özel anahtarlarınızı oluşturmak ve kripto para birimlerinize erişmek için kullanılabilir.

Basılı bir belge veya üzerinde bu çekirdek kelime dizininin yazılı olduğu bir kağıt parçası gibi bir basılı kopya kaydı tutmak, hasarlı donanım cüzdanlarından, hatalı dijital depolama sistemlerinden ve daha fazlasından kaynaklanan gereksiz kayıpları önlemeye yardımcı olabilir. Tıpkı özel anahtarlarınızı kaybetmek gibi, tüccarlar da çöken bilgisayarlara ve bozuk sabit disklere çok para kaybettiler.

kripto piyasaları şişman parmak

Şişman parmak hatası

Şişman parmak hatası, bir yatırımcının yanlışlıkla amaçladığı gibi olmayan bir ticaret emri girmesidir. Yanlış yerleştirilmiş bir sıfır önemli kayıplara yol açabilir ve tek bir ondalık basamağın bile yanlış yazılmasının önemli sonuçları olabilir.

Bu şişman parmak hatasının bir örneği, DeversiFi platformunun yanlışlıkla 24 milyon dolarlık bir ücret ödemesiydi. Unutulmaz bir başka hikaye de, çok rağbet gören bir Bored Ape NFT’sinin yanlışlıkla 300.000 $ yerine 3.000 $’a satılmasıydı.

kripto piyasaları wrong adress

Yanlış adrese gönderme

Yatırımcılar, dijital varlıkları başka bir kişiye veya cüzdana gönderirken çok dikkatli olmalıdır, çünkü yanlış adrese gönderilirlerse geri almanın bir yolu yoktur. Bu hata genellikle gönderen cüzdan adresini girerken dikkat etmediğinde olur. Blok zincirindeki işlemler geri döndürülemez ve bir bankanın aksine, bu duruma yardımcı olabilecek bir müşteri destek hattı yoktur.

Bu tür bir hata, bir yatırım portföyü için ölümcül olabilir. Yine de, olayların olumlu geliştiği bazı istisnai durumlar da var. Dünyanın en popüler stabil parasının arkasındaki firma olan Tether, 2020’de fonları yanlış bir merkezi olmayan finans platformuna gönderen bir grup kripto tüccarına 1 milyon dolar değerinde Tether’i (USDT) geri iade etti. Ancak çok istisnai bir durumdur ve işlerin çok iyi gitmediği örnekler okyanusunda bir damla olarak görülebilir. Bu yüzden en doğru yöntem zamanı geniş kullanacak acele etmeden dikkat bir bir şekilde dijital varlık yatırımlarını yapmak. Bir kez hata yaptın mı, geri dönüşü yok.

OVERDIVERCIFICATION

Aşırı çeşitlendirme

Çeşitlendirme, özellikle alandaki yüksek oynaklık seviyelerinde, esnek bir kripto para birimi portföyü oluşturmak için çok önemlidir. Bununla birlikte, mevcut seçeneklerin çokluğu ve büyük kazançlar için baskın gelen hırs ile birlikte, kripto para yatırımcıları genellikle portföylerini aşırı çeşitlendirmeye başlar ve bu da önü alınamayan sonuçlara yol açabilir.

Aşırı çeşitlendirme, bir yatırımcının çok sayıda düşük performans gösteren varlığa sahip olmasına ve önemli kayıplara yol açabilir. Yalnızca temel değerin net olduğu kripto para birimlerini çeşitlendirmek ve farklı varlık türleri ve bunların çeşitli piyasa koşullarında nasıl performans gösterecekleri hakkında güçlü bir anlayışa sahip olmak hayati önem taşır.

STOP LOSS

Stop-loss (kayıp durdurma) ayarlamaları yapmak

Stop-loss, yatırımcıların bir menkul kıymeti kripto piyasaların belirli bir fiyata ulaştığında satmalarını sağlayan bir emir türüdür. Yatırımcılar bunu, istediklerinden daha fazla para kaybetmemek için kullanırlar ve en azından ilk yatırımlarını geri kazanmalarını sağlarlar.

Bazı durumlarda, yatırımcılar varlık fiyatları düşmeden önce zarar durdurmalarını yanlış ayarladıkları için büyük kayıplar yaşadılar. Ancak, zararı durdur emirlerinin mükemmel olmadığını ve bazen büyük, ani bir çöküş durumunda bir satışı tetikleyemeyebileceğini hatırlamak da önemlidir.

Bununla birlikte, yatırımları korumak için zarar durdurma emirleri küçümsenemez ve bir piyasa gerilemesi sırasında kayıpların azaltılmasına önemli ölçüde yardımcı olabilir.

Kripto piyasalarında yatırım ve ticaret hareketleri, başarı garantisi olmayan riskli bir iştir. Diğer herhangi bir ticaret şekli gibi, sabır, dikkat ve anlayış uzun bir yol kat edebilir. Blockchain, sorumluluğu yatırımcıya verir, bu nedenle paranızı riske atmadan önce kripto piyasalarının çeşitli yönlerini anlamak ve geçmişteki hatalardan ders çıkarmak için zaman ayırmanız çok önemlidir.

cointelegraph.com

Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin