kripto paralarda portfoy cesitlendirmesi
Kripto paralarda portföy çeşitlendirmesi yapmak işe yarar mı?

Kripto paralarda portföy çeşitlendirmesi yapmak işe yarar mı?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Tüm iktisatçılar tarafından bilinen en meşhur söylemlerden biri tüm yumurtaları bir sepete koymama teorisidir. Her türlü piyasa için geçerli olabilecek bu kuram, Kripto para piyasasına yapılan yatırımların çeşitlendirmesi için bir metafor olarak kullanılmıştır. Kripto paralarda portföy çeşitlendirmesi ise son zamanlarda tartışılan konulardan biridir.

Kripto paralarda portföy çeşitlendirmesi yerine tek sepet daha iyi olabilir

Bir Reddit kullanıcısı geçenlerde uyguladığı  ilginç bir denemeyi yayınladı. Reddit kullanıcısı, 10.000 NZD’yi ilk 50 kripto para birimine paylaştırdı. Ve bir ay sonra nasıl olduğunu gösteren bir grafik yayınladı. Grafikte  uzun bir kırmızı çizgi halinde bir görüntü varken, sadece dört sütun yeşil vardır. İlk 50 kripto para içinde sadece 4 tanesinin artıda olduğu anlamına geliyor.

Bu basit deney gösteriyor ki kripto paralar birbirleri ile ilişkili bir şekilde hareket etme eğiliminde. Buna göre deneyden çıkarılabilecek pratik sonuç ise çoğu zaman kripto paralarda portföy çeşitlendirmesi yapmanın çok fazla bir şey anlam ifade etmediğidir.

Geleneksel fiat piyasalarında, bir yatırımcı portföyündeki ürün çeşitlendirmesi, fiyatlardaki dalgalanmalardan kaçınmak için kullanılır. Böylelikle yatırımcı kazancını artmayı amaçlarken, aynı zamanda varlıkları bir diğerine hedge yapmak için kullanır. Varlıkların birbirleriyle nasıl ilişkilendirildiğini bilmek, etkili bir portföy dağılımı yapma konusunda kritik öneme sahiptir. Yatırımcılar, bir varlığın diğerini nasıl dengeleyeceğini ölçmek için korelasyon katsayılarını kullanırlar.

Korelasyon katsayısının basit bir örneği, ABC’yi XYZ ile karşılaştırmaktır. Eğer bu senaryoya göre, ABC yüzde  10 kazanır, XYZ yüzde10 kaybederse, bu ikisi mükemmel bir negatif kolerasyona  sahiptir diyebiliriz. Bu şekilde çeşitlendirme için uygun bir çift olarak görülebilirler.

Kripto para piyasası Bitcoin’in  bir önder olarak diğer tüm coinlerin fiyatlarını yönetmesi yoluyla tepe ve dip yapması geleneksel ticaret bilgeliği olarak görülebilir mi? Reddit’te yayınlanan deneye göre durumu öyle değil.

Çeşitlendirme Kripto paralara uygun değil görüşü ağır basıyor

Yayınlanan deneyde, bir ay boyunca 50 farklı varlığa yatırım yapan yatırımcı,  sadece 4’ü kripto varlıktan kazanırken 46’sından kayıp elde etti. Bu çeşitlilikte bir denge olmadığını gösteriyor. Portföyündeki yüzde 8 oranında kazananlar bir anormallik gösterirken,yüzde 92 oranındaki kaybedenler Bitcoin liderliğindeki pazardaki düşüş eğilimi gösterdiler.

2017 yılının o muazzam yükselişi esnasında Bitcoin’in kabaca% 200 kazandığında, diğer tüm büyük coinler değer olarak keskin artışlar yaşadı. CoinMarketCap’e göre Ether yüzde 5000 daha fazla, XRP yüzde 4.000, Litecoin%yüzde 4.000 vs. Piyasanın düşüş eğilimine girdiği ve Bitcoin’in yarıdan fazlasını kaybettiği yılın başından bu yana söz konusu tüm coinler de fiyatta ılımlı dalgalanmalar ile değer kaybı yaşadı.

Reddit kullanıcısının sayfasında gösterdiği gibi, kripto para birimleri Bitcoin fiyatı ile yakından ilişkilidir. Kripto para biriminin oldukça volatilit ve duygusal doğası nedeniyle istisnalar yaşanmaktadır. Ancak kaybeden bir pazardaki kazananlar büyük olasılıkla şans eseri bir kazanım sağlamıştır. Ve çeşitlendirme ile ilgili bir koruma değildir. Kripto yatırımcıları için belki de en iyi strateji, kripto paralarda portföy çeşitlendirmesi yerine tüm yumurtalarınızı bir sepete ve HODL’a koymak ya da 40-50 kripto para seçmek yerine birkaç kripto para birimi seçmek ve uzun vadeli tutmaktır.

coinvedi

Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin