featured

Kripto paralarda boğa ve ayı piyasası – Ne anlama gelir ve farkları nedir?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Kripto para piyasası hakkında konuşulurken oldukça sık adı geçen iki terim vardır. Bunlar ayı piyasası ve boğa piyasası. Peki bunlar ne demektir ve aralarındaki fark nedir?

Kripto para piyasaları değişkendir. Fiyatlar birkaç saat içinde hızla yükselip düşebilir. Ayrıca bir token’ın bir hangi yöne doğru hareket edeceğini tahmin etmek çoğu zaman oldukça zor olabiliyor. Dolayısıyla, piyasadaki büyük dalgalanmaları tanımlamak için kullanılan bazı terimler vardır. “Boğa” ve “ayı” kripto para analistlerinin piyasayı tanımlamak için kullandıkları terimlerden bazılarıdır. Ancak bu terimlerin ne anlama geldiğini bilmiyor olabilirsiniz. Bu yazıda bu terimlerin ne anlama geldiğinden bahsedilecektir.

Bu terimler nereden geliyor?

“Boğa” ve “ayı” kripto para dünyasında yaygın olarak kullanılsa da, bunlar orada ortaya çıkmadı. Aslında, bu terimler ilk olarak geleneksel borsalarda kullanılmıştır. Bu iki kelimenin, boğa ve ayıların kavga etme şekillerinden dolayı seçildiği düşünülmektedir. Boğalar boynuzlarını yukarıya doğru çevirirken, ayılar savaşta başlarını aşağı doğru çevirir.

Bu terimlerin ilk olarak ne zaman kullanıldığı bilinmemekle birlikte, on sekizinci yüzyılda popüler oldukları tahmin edilmektedir. Bu, bir ayı postu alıp satmanın yaygın olduğu zamanlardır. Dolayısıyla ayı teriminin kullanılmaya başlanması boğadan öncedir. Şair Alexander Pope bile 1700’lerin başında eserlerinde boğa ve ayı figürlerini kullanmıştır.

“Boğa” ve “ayı”, belirli bir şekilde hareket eden kişi veya kuruluşları tanımlamak için de kullanılır. Boğalar, piyasanın yakında bir yükseliş göreceği varsayımıyla hisse satın alırken, ayılar da aynı şeyi düşüş bekledikleri için yapar.

Peki bu terimler kripto para endüstrisinde nasıl kullanılıyor?

Boğa piyasası nedir?

Boğa piyasası, bir piyasadaki fiyatların yükselmeye başladığı veya güçlü bir şekilde yükselmesi beklendiği zaman gördüğümüz şeydir. İki kez %20 oranında düşüş gerçekleştikten sonra fiyatlar %20’nin üzerinde bir yükseliş yaşarsa bu, boğa piyasası veya yükseliş olarak kabul edilir. Piyasalar yükselişe geçtiğinde, büyümenin bir işareti olarak görülüyor.

boğa

Boğa piyasasında hisse senetlerine yönelik yüksek talep de görülür ve fiyat artışları genellikle uzun bir süre boyunca yaşanır. Bununla birlikte, kripto para piyasasının her zaman ne kadar değişken olduğu göz önüne alındığında, insanlar yükseliş ve düşüş terimlerini biraz daha gevşek kullanma eğilimindedir. Bir kripto para biriminin fiyatı birkaç saat veya gün içinde %20 oranında değişebilir.  Böyle bir değişiklik genellikle yükseliş veya düşüş olarak tanımlanır.

Bir boğa kripto piyasasının nasıl göründüğünü hayal etmek için, 2021 sonbahar ve kışında neler olduğuna bir göz atalım. Eylül ve kasım ayları arasında, birçok kripto para biriminin fiyatları önemli ölçüde yükselmeye başladı. Örneğin Bitcoin, sadece birkaç hafta içinde yaklaşık %60 oranında bir fiyat artışı gördü. Piyasa lider 40,000 dolardan 67,000 dolara kadar yükselmişti. Ethereum, Binance Coin ve Solana gibi diğer kripto paralar da değerlerinde büyük artışlar gördü.

Ancak bu etkileyici pazar performansının hemen ardından işler değişmeye başladı. İşte bu noktada ayı piyasaları devreye giriyor.

Ayı piyasası nedir?

Ayı piyasası, boğa piyasasının tam tersidir. Piyasa fiyatları belirli bir süre boyunca %20 oranından fazla düştüğünde ayı piyasasına geçilmiş olur. Bu tür faaliyetlere genellikle hisse senedi talebindeki düşüş ve azalan yatırımcı ilgisi de eşlik eder. Bu tür bir pazar, birkaç hafta kadar kısa sürebilir veya onlarca yıl uzayabilir.

Bununla birlikte, birçok yatırımcı ayı piyasalarını fiyatlar düşükken hisse senedi satın almak için bir fırsat olarak görüyor. Bu hareketlerinde fiyatların tekrar artacağı varsayımda bulunurlar. Bu nedenle “Dipten Satın Almak” ifadesi kripto yatırımcıları arasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Peki, kripto piyasasının en son ne zaman düşüş eğiliminde olduğu kabul edildi?

Kripto para piyasasını takip ediyorsanız büyük olasılıkla 2021 yılının sonunda görülen büyük fiyat düşüşlerini gördünüz. Yeni Omicron varyantı ile oluşan panik de dahil olmak üzere sayısız nedenden dolayı, tüm kripto para piyasasının değeri büyük ölçüde düştü. Pazar lideri Bitcoin, yaklaşık altı hafta içinde 67,000 dolardan 35,000 dolara %50’nin üzerinde bir düşüş yaşadı. Bu düşüşü altcoin’ler de takip etti.

Piyasa toparlanıyor gibi görünse de, bu çöküşe neden olan panik hâlâ mevcut. Bu yüzden yakın gelecekte de benzer bir düşüş hareketi görülebilir.

Kripto para piyasasının hangi yöne gideceği bilinmiyor

Kripto pazarındaki bir sonraki büyük değişikliğin yükseliş mi yoksa düşüş mü olacağı gerçekten bilinmiyor. Pek çok farklı faktör piyasanın nasıl davranacağını etkileyebilir. Bu nedenle bir sonraki fiyat trendlerini görmek için sadece zamanı bekleyebiliriz. Boğa ya da ayı bekleyip hep birlikte göreceğiz.

makeuseof


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin