featured

Şu an kripto para birimlerine yatırım yapmak için doğru bir zaman mı?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Geçen Kasım ayında, piyasa liderleri olan Bitcoin ve Ethereum sırasıyla 68,000 dolar ve 4,800 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşmıştı. Piyasadaki kalan altcoin’ler de benzer hareketlerle yükseliş kaydetmişti.

Ancak bugün, Bitcoin yaklaşık 20,000 dolardan işlem görürken, Ethereum ise 1,100 dolar civarında işlem görüyor.

Bu çöküş büyük ölçüde, yatırımcıları daha spekülatif yatırımlardan uzaklaştıran yükselen faiz oranlarından kaynaklandı. TerraUSD gibi “stable coin’lerin” endişe verici başarısızlıkları, kripto piyasası için sıkılaştırma düzenlemeleri ve çeşitli kripto para borsalarındaki likidite sorunları fiyatları etkileyen başlıca nedenlerden. Coinbase’in Super Bowl reklamı ve Matt Damon’ın Crypto.com reklamı da dahil olmak üzere pahalı tanıtım gösterileri de pazarın ne halde olduğunu kabaca gösterdi.

Ancak bu balon patladıktan sonra bazı muhalif yatırımcılar, Bitcoin ve Ethereum gibi en iyi kripto para birimlerini satın alma zamanının gelip gelmediğini merak ediyor olabilir. Kripto piyasasının ne yönde hareket edeceğine karar vermesi için önceki boğa ve ayı vakalarını inceleyelim.

Boğalar neye inanıyor?

Boğalar, çöküşün tehlikeli kripto para birimleri ve spekülatif yatırımcıları temizlediğine inanıyor. Daha zayıf kripto para birimleri yakıldıktan sonra, Bitcoin ve Ethereum gibi daha güçlü olanlar istikrar kazanabilir ve yatırımcılar için uygun varlıklar haline gelebilir.

Birçok analist daha önce kripto para birimlerinin yatırımcıları enflasyondan koruyabileceğini iddia etti. Ancak olgunlaşmamış piyasanın volatilitesi, bu yıl tüketici fiyatları yükselirken bu senaryonun gerçekleşmesini engelledi. Ancak Bitcoin ve Ethereum fiyatları istikrara kavuşursa, gelecekte altın, gümüş ve diğerleri gibi enflasyona karşı uygulanabilir korumalar haline gelebilirler.

Ancak, hiç kimse bu fiyatların gerçekte ne zaman istikrara kavuşacağından emin değil. Geçen yıl, Ark Invest’ten Cathie Wood, tüm kurumsal yatırımcılar portföylerinin sadece %5’ini kripto para birimine tahsis ederse, Bitcoin’in fiyatının 2026 yılına kadar 560,000 dolara ulaşacağını tahmin etmişti. Bu yılın başlarında ise Bitcoin’in fiyatının 2030 yılına kadar 1 milyon dolara ulaşacağını iddia etti.

Pandemi başlamadan önce Bitcoin’in 9,000 dolardan 20,000 dolara yükselişini doğru bir şekilde tahmin eden Fundstrat’tan Tom Lee, fiyatının önümüzdeki birkaç yıl içinde sonunda yaklaşık 200,000 dolara çıkabileceğine inanıyor.

Ethereum’a gelince boğalar, toplam madencilik enerji tüketimini yaklaşık %99 oranında azaltabilecek blockchain için son Ethereum 2.0 (Eth2) yükseltmesinin, onu büyük miktarlarda enerji tüketen Bitcoin’e göre daha çevre dostu bir alternatif haline getireceğine inanıyor. Ayrıca, blockchain’inde merkezi olmayan işlemleri kolaylaştıran Ethereum’daki akıllı sözleşme teknolojisinin, merkezi mobil uygulama mağazalarına, işletim sistemlerine ve bulut platformlarına bağlı olmayan yeni nesil merkezi olmayan uygulamalar (dApp’ler) oluşturmak için kullanılabileceğine inanıyorlar.

kripto para BTC

Ethereum için fiyat hedefleri, 4,000 dolar ile 8,000 dolar arasında büyük ölçüde değişmektedir. Ancak tüm bu yükseliş tahminleri, Eth2 yükseltmesinin Ether’in fiyatını stabilize edeceği ve madencilik verimliliğini artıracağı fikrine göre oluşmuştur.

Ayılar neye inanıyor?

Ayılar sıklıkla kripto balonunu 1600’lerin başındaki lale çılgınlığı ile karşılaştırır. Bu yörüngeyi tam olarak takip ederse, Bitcoin ve Ethereum dahil tüm kripto para birimleri sıfıra düşebilir.

Tıpkı lale çılgınlığı gibi, kripto para fiyatları da gerçek değer veya kıtlık yerine “kaybolma korkusu” (FOMO) tarafından yönlendirildi. Lale balonu patladığında, insanlar tekli ampuller için saçma fiyatlar ödediklerini fark ettiler. Yani yatırımcıların kaderi, kripto para birimleri ve NFT’leri ile tarihi tekrarlamak olabilir.

Ayılar, kripto para çılgınlığının öncelikle Reddit gibi sosyal ağlar, Robinhood gibi komisyonsuz ticaret platformları ile pandemi sırasında tam bir can sıkıntısı ve teşvik kontrolleri tarafından yönlendirildiğine inanıyor. Enflasyon, artan faiz oranları ve potansiyel bir durgunluk yatırımcıları bunun yerine daha güvenli yatırımlara yönlendirdiği için bu arka rüzgarlar artık dağılıyor. Bu nedenle kripto borsası Coinbase’in CEO’su Brian Armstrong, yakın zamanda yatırımcıları yeni bir “kripto kışı”nın başladığı konusunda uyardı.

Dünyanın dört bir yanındaki hükümet düzenleyicileri de kripto para ticareti ve borsalarını çökertiyor. ABD’de yeni Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler altında yoğunlaşan bu düzenleyici baskı, sonunda tüm piyasayı söndürebilir. Ne de olsa, kripto para birimleri başlangıçta anonim alternatifler olarak tanıtıldı. Ancak şimdi oldukça katı bir şekilde izleniyor, düzenleniyor ve vergilendiriliyorlar.

Basitçe söylemek gerekirse, kripto para birimleri bir boğa piyasasında yakalanması gereken bir yatırım türüdür.

Satın almak için doğru zaman mı?

Birçok analist, faiz oranlarının yükseldiği sırada kripto para birimlerini satın almayı planlamadıklarını açıkça dile getiriyor. Ancak Bitcoin ve Ethereum gibi liderlerin yakın zamanda yok olacakları da düşünülmüyor. Bu nedenle, yatırımcıların bir hareket yapmadan önce daha geniş çaplı bir inceleme yapması ve risk edebilecekleri kadar bir para ile piyasaya girmeleri öneriliyor.

TheMotleyFool


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan, Twitter hesabımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin