featured

Kripto para yakmak ne demektir? Faydaları ve zararları nelerdir?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Herhangi bir kripto para birimi sonsuza kadar var olur değil mi? Evet. Ancak bir geliştiricinin onu yakmadığı yani sistemden sonsuza kadar temizlemediği sürece. Peki ama neden böyle bir şey yapsınlar ki?

Bir kripto para birimin yaşam döngüsünde birçok süreç yer alır. Bir birimin çıkarılması, basılması, satılması gerekir. Ayrıca istiflenebilir veya yakılabilir. Kripto para yakma olayı genellikle bir paranın ömrünün sonunda olur. Ancak bu süreç tam olarak neyi içerir ve kullanıcılara veya yatırımcılara nasıl fayda sağlar?

Kripto para yakmak nedir?

Kripto para yakmak; bir kriptonun artık satın alınamayacak, satılamayacak, stake edilemeyecek veya hiç kullanılamayacak şekilde dolaşımdan çıkarılması gerektiğinde olan bir olaydır. Arzından veya değerinden bağımsız olarak herhangi bir kripto para birimi yakılabilir. Ancak bu, oradaki her birime olan bir şey değil.

Peki, kripto yakma olayı aslında nasıl çalışıyor?

Bir kripto para veya bir kripto paranın bir kısmı yakıldığında, kullanılamaz bir cüzdana aktarılır ve dolaşımdan kalıcı olarak çıkarılır. Bu, hiç kimsenin yanmış kripto parayı satın alamayacağı, satamayacağı, bahis yapamayacağı veya herhangi başka bir şey yapamayacağı anlamına gelir. Yakılan kripto paranın son konumuna yakma veya yeme adresi denir. Böylece özel anahtarlara erişilemez, yani yakılan kripto paralar artık kimse tarafından alınamaz. Bu olay bir daha geri döndürülemez. Bu nedenle de kalıcıdır.

Herhangi bir kripto para yakılabilir. Ancak bu, herkesin yapmak isteyeceği bir şey değildir. Çoğu kişi, kriptolarını tamamen dolaşımdan çıkarmak yerine saklamak, satmak veya stake etmek ister. Bunun yerine, toplu olarak kripto yakma işlemi yapanlar genellikle kripto para geliştiricileridir. Binance ve Bitcoin Cash de dahil olmak üzere bir dizi popüler kripto projesi çok miktarda para yaktı. Bunun neden yapıldığını ise biraz sonra anlayacağız.

Kripto para yakmak, genellikle kripto paraları dolaşıma sokmaktan sorumlu olan kripto madencileri tarafından da yapılabilir. Bunun nedeni, yakma işleminin Proof of Burn (veya PoB) mekanizmasıyla da ilgili olmasıdır.

Proof of Burn mekanizması, madencilerin tam teşekküllü madenciler olmak için kripto paraları yakmasını içerir. Kısacası, ne kadar çok yakılan kripto para varsa o kadar çok kripto para madenciliği gücü üretilebilir. Bu nedenle birçok blockchaini aylık veya yıllık olarak gerçekleşen yanma dönemleri oluşturmuştur. PoB, Proof of Stake veya Proof of Work gibi başka bir anlaşma mekanizma biçimidir ve kriptonun çevre dostu olmasını geliştirmeye yardımcı olur.

Muhtemelen tahmin ettiğiniz gibi, kripto yakma bunun iyiliği için yapılmaz. Bazı kriptolar oldukça değerlidir. Bu yüzden onları yakmak bazılarına tamamen anlamsız görünebilir. Ancak bazı önemli faydalar kripto paraların yakılmasından gelir. Öyleyse, madeni paraların neden yakıldığını tartışalım.

Kripto paralar neden yakılır?

Kripto para biriminin kontrol edilemeyen bir unsuru özellikle enflasyondur. Kripto piyasasının enflasyon oranları hızla yükselebilir. Bu da, kısa zamanda piyasayı daha az istikrarlı hale getiren bir sorun haline gelebilir. Böylece, kripto para yakma yoluyla sektördeki enflasyon oranları kontrol altına alınabilir.

Öte yandan, kripto para yakmak değerini artırmaya yardımcı olabilir. Yine bu da arz ve talep ile ilgilidir. Dolaşımda daha az kripto para varsa ve talep sağlanabilecek arzı aşarsa, fiyat büyük olasılıkla fırlayacaktır. Bu nedenle, geliştiriciler genellikle yerel belirteçlerinin büyük miktarlarını yakar.

Yanmanın fiyatı nasıl etkileyebileceğinin faydalı bir göstergesi Bitcoin Cash’den geliyor. Nisan 2018 tarihinde Antpool madencilik havuzunda çalışan bir madenci, madenciliğini yaptığı Bitcoin Cash’in yüzde 12’sinin elde edilemeyen adreslere gönderileceğini açıkladı. Bu da Bitcoin Cash için bir fiyat artışı ile sonuçlandı.

kripto para yakmak bnb

Ek olarak kripto devi Binance, milyonlarca yerel tokeni Binance Coin’i yakıyor. Şirket, yalnızca Ekim 2021 tarihinde, 600 milyon doların üzerinde BNB yaktı. Yüzey seviyesinde, yakılan kriptonun inanılmaz değeri göz önüne alındığında, bunun oldukça çılgınca bir şey olduğu düşünülebilir.

Ancak, bu toplu yakma BNB’nin enflasyonunu kontrol etmek için yapıldı. Elbette bunun sonucunda meydana gelen bir fiyat artışı da çok kötü olmaz. Aslında Binance, 2017 yılından beri yerel tokenini üç ayda bir yakıyor. Yani açıkçası bu olay, olumlu yönleri olan bir süreç değil mi?

Enflasyon açısından bakacak olursak, evet olumlu. Binance ve diğer geliştiriciler, tokenlerinin enflasyon oranlarını düzenli aralıklarla toplu olarak yakarak kontrol edebilir. Ancak fiyat artışları açısından yakma her zaman başarılı olmuyor.

Binance sürekli olarak kripto paraları toplu olarak yakarken, değer açısından işlerin karşılığını almaya başlaması biraz zaman aldı. İlk toplu kripto paranın yakılmasından dört yıl sonra BNB’nin değeri önemli ölçüde yükselmeye başladı. Aslında değeri Şubat 2021 tarihinden önce 50 doları bile geçmedi. Dolayısıyla, BNB şu anda oldukça değerli bir kripto para birimi olsa da, rutin yanıklara rağmen üstel büyüme aşamasına ulaşması kesinlikle biraz zaman aldı.

Öte yandan, bazı kripto paraların arz limitleri nedeniyle yakılmasına gerek yoktur. Örneğin Bitcoin, 21 milyon jetonluk nispeten düşük bir arz sınırına sahiptir. Bu toplam miktarın %90’ı zaten dolaşımda olduğundan, limit yaklaştıkça arz talebi karşılayamaz hale geldiğinde Bitcoin fiyatının artması bekleniyor.

Yani yakma işlemi sonunda Binance veya Bitcoin Cash için işe yaramış gibi görünse de, her zaman bu şekilde çalışmaz. Değerini artırmak için kripto para birimini yakmak, özellikle bu kripto para birimi çok popüler değilse veya piyasa bir çöküş veya uzun vadeli bir durgunluk yaşıyorsa, kumar gibi bir şeydir. Bu nedenle bazı durumlarda geliştiriciler yerel tokenlerinin önemli bir miktarını kaybedebilir. Ancak bunun gerçekten olumlu geri dönüşü olmayacağını fark edebilirler. Kısacası kripto yakmak, özellikle toplu yanmalar söz konusu olduğunda, bir hevesle verilmemesi gereken bir karardır.

Kripto para yakmak faydalı ama riskli bir yöntemdir

Kripto para dünyasındaki çoğu şey gibi, token ile kumar oynamak da kesinlikle riskli olabilir. Enflasyon oranlarını kesinlikle frenleyebilir ve piyasayı daha da istikrara kavuşturabilirken, hızlı bir fiyat artışı taktiği olarak kullanmak, yanlış zamanda yapılırsa bir kripto para biriminin ekosistemine zarar verebilir. Ancak kripto para yakmanın kendisi kesinlikle yenilikçi bir fikir ve gelecekte kesinlikle daha fazlasını da göreceğiz.

makeuseof


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin