Kripto para sektörü ve gaming bir arada düşünülebilir mi?
Kripto para sektörü ve gaming bir arada düşünülebilir mi?

Kripto para sektörü oyuncular için yeni fırsatlar sunabilir mi?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto para sektörü global büyümesini hız kesmeden sürdürürken, uzun yıllardır üzerindeki ilgiyi kaybetmeyen oyunculuk, namıdiğer gaming sektörü çağa ayak uydurmak konusunda hiçbir problem yaşamıyor. Peki bu iki dev sektör, bir arada düşünülebilir mi? Kripto para sektörü oyuncular için yeni fırsatlar sunabilir mi? Gelin bu soruların cevabını hep birlikte arayalım.

Büyümeyi kesmeyen iki dev: Kripto para sektörü ve gaming

Kripto para birimlerinin son yıllardaki rasyonel yükselişi bir yana dursun, kripto para sektörü artık dünya ve ülke kamuoyunda dillerden düşmeyen bir halde. Artık mahalledeki esnaftan üniversitedeki profesöre, herkesin bu sektöre dair beyan edebileceği bir fikri, edebileceği birkaç kelimesi var.

Teknolojik gelişmelere ve zamana en iyi ayak uydurabilen sektörlerden biri de oyunculuk, yani gaming sektörü. İnsanoğluyla yaşıt olan eğlenme içgüdüsü, gaming sektörünün bu denli rağbet görmesinde belki de başı çeken sebep. Özellikle çevrimiçi oyunculuğun (online gaming) ilgi bakımından adeta farklı bir boyuta geçtiği son yıllarda, kripto para birimleriyle bir arada nasıl düşünülebileceği de herkesçe merak edilen bir konu halini aldı. Acaba kripto para birimleri, oyunculuk sektöründe yer bulabilir miydi?

Bu soruların cevabını hem oyuncu bazında, hem de gaming sektörüne temel yapı taşlarını içine alacak şekilde geniş bir perspektiften bakarak verebiliriz.

Gaming sektöründe ana kahramanlar her zaman oyunculardır. Fakat ekonomik akış, oyuncular arasında değil; oyun yapımcıları ve oyuncular arasında gerçekleşir. Dolayısıyla bu sektörle finansal bir disiplini bir arada düşünürken, öncelikle parasallığın hangi katmanlarda var olduğuna detaylı bir bakış atmamız gerekiyor.

Kripto para birimlerinin oyun sektörüne girmesine çok mu uzağız?

Bunu günümüzde sağlamaya yaklaşmış tek firma konumunda, IQeon adında Estonya menşeli bir firma var. Şirket, oyuncular arasında kripto para birimleriyle kazanç sağlama vaadinin yanı sıra, kazançları diğer kripto para birimlerine ve hatta fiat para birimlerine de rahatlıkla çevirebilecekleri bir cüzdan tasarlamış durumda.

Firmanın son durumunu merak edenler için aktaralım: Ön satışta 1,16 milyon dolar fon topladılar ve ICO’ları devam ediyor.

Oyun satın alırken kripto para birimleri kullanılabilir mi?

Kripto paraları, oyun sektörüyle iç içe düşünmek istediğimizde aklımıza gelen ilk fikir belki de bu. Fakat sakinleşmek bilmeyen volatilite, kripto para birimleriyle bir mal satın almayı mantıksız kıldığı gibi satıcı firmaların da yanaşmak istemediği cinsten bir uygulama.

Günümüzde kripto para birimleriyle günlük alışverişlere yönelik ödeme kabul eden işletmelerin çoğu, bunu reklam amacıyla yapıyor. Zira bu işlem, hem alıcı hem de satıcı için risk demek. Alıcının riski, 15 gün sonra fiyatının ne olacağı belli olmayan bir para birimini elinden çıkararak yatırım değerini bir anda yok etmek (altın yumurtlayan tavuğu kesmek); satıcının riski ise yine 15 gün sonra fiyatının ne olacağı belli olmayan bir para birimini kabul ederek bu ticarette batan taraf olmayı seçmek. Satıcı bazındaki risk, bizi iki seçeneğe götürüyor: Satıcı firma ya batmayı göze alacak kadar delidir, ya da bu işe ayırdığı sermaye karşılığında hiçbir şey elde edemese dahi repütasyon kazanacaktır.

Karşılığında bir şey satın alamıyorsak, kripto para birimlerini gaming sektöründe nasıl kullanacağız?

Gaming sektörünün mevcut düzeninde ekonomik akışın oyuncu çıkışlı ve yapımcı-satıcı varışlı olduğundan söz etmiştik. Hal böyleyken oyuncu hiçbir zaman para veren rolünden çıkamayacak, ekonomik anlamda %100 tüketici pozisyonda kalacaktır. Haliyle bu düzende kripto para birimlerinin akışa dahil olması, oyuncular için hiçbir şey ifade etmeyecektir.

Haliyle gaming sektöründe kripto para birimlerinin oyuncular tarafından da kabul görmesinin tek yolu, mevcut düzenin değişerek oyunculara kazanç kapısını açması. Bunun güvenli ve şeffaf şekilde sağlanabilmesi için ise kripto para birimleri ve Blockchain devreye girmek zorunda.

Peki bu nasıl olacak?

Günümüzde oyuncuların kazanç kapıları, yalnızca oyunlardan elde ettikleri nadir itemlerin (nesnelerin) alışverişi ile ve yayıncılık ile mümkün oluyor. Fakat başarılı oyuncuların kazançlarını yalnızca dolaylı yollardan değil, doğrudan ve tam şeffaflıkla elde edebilecekleri bir ortamın sağlanması, bahsi geçen devrimin gerçekleşebileceği ve kripto para birimlerinin oyuncuların da mutlu olacağı şekilde sektöre dahil olmasının belki de yegane yolu.

Bir oyunda başarı göstermek derken, uzun vadeli listelemelerden söz etmediğimizi belirtmemiz gerek. Günümüzde, uzun vadede başarı gösteren oyunculara birtakım cüzi ödüller dağıtan online oyunlar var lakin bu uygulama, yüzbinlerce oyuncuya sahip platformlarda genellikle istenilen rekabet ortamını sağlamaktan ziyade oyuncuyu soğutan bir role sahip. Zira (bu ödüllerin adil bir şekilde dağıtıldığını düşünürsek) bu tarz uzun vadeli ödül dağıtımlarında kazananlar, uzun bir süre bilgisayar başında kalıp oyun oynayabilen gamerlar oluyor. Bu da oyunlara daha az zaman ayırabilen veya oyunu oynamaya daha geç başlamış oyuncuları aniden soğutabiliyor.

Bunun yerine başarıların daha hızlı ve şeffaf biçimde ödüllendirildiği bir ortamda bu ödüllendirme kripto para birimleriyle yapılırsa, oyuncuların her iki sektöre de bağlılığı birkaç kat arttırılabilir.

Yalnızca bu mu?

Beyin fırtınamızın devamında, oyuncular arasında bir komünite oluşturma fikri bizi karşılıyor. “Peki bunun kripto para sektörü ile ne ilgisi var?” dediğinizi duyar gibiyiz.

Oyuncuların birbirlerinin başarısı üzerine bahisler yapabildiği bir ortam, aslında yepyeni bir oyuncu topluluğunun kapılarını açmak anlamına geliyor. Oyuncuların dünya arenasında kendini tanıtabildiği, bu gayede olmayanların ise yeni arkadaşlıklar kurabileceği bir ortamda oyuncular, günümüzde (hayli yanlış bir şekilde) asosyalliği temsil ettiğine inanılan oyun sektöründe yeni bir sosyalleşme patikası açma şansı elde edebilirler.

Bundan sonra ne olacak?

IQeon bu hayalin gerçekleşmesi yolunda hayli önde görünüyor fakat bunu kim yaparsa yapsın, bir gün kripto para birimlerinin oyun sektöründe hayli büyük bir pazar payına sahip olacağı aşikar. Zira aynı dönemde benzer popülariteye sahip sektörlerin bir noktada çakışması, hatta bazen birbirlerine entegre olması, tarihte örneği en çok görülen durumlardan biri.

Belki de sıra kripto paralar ve gaming sektöründedir, ne dersiniz?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin