Kripto paralar, kripto para mı yoksa siber token mi?
Kripto paralar, kripto para mı yoksa siber token mi?

Kripto para mı yoksa siber token mi?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Geçtiğimiz birkaç ay boyunca, kripto para birimi haber dünyası, merkez bankalarından gelen ve gezegenin ötesine geçen hikayelerle dolu. Japonya, Güney Kore, Hindistan, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, Zimbabve, Norveç ve Tayland’daki merkez bankalarından bazılarının adlarını duyduk. Bu kripto paraların dünyaya yayıldığı ve bankaların bunlar hakkında ne düşündüklerini paylaşmaya başladığı bir zamana işaret ediyor. Peki kripto paralar, bir kripto para mı yoksa siber token mi?

Kripto paralar, kripto para mı yoksa siber token mi?

Her merkez bankası kripto para birimleri ile ilgili biraz farklı bir fikre sahip. Sanırım bu durum, kripto paraların nasıl algılanabileceğinin çok yönlü doğasına borçlu. Güney Afrika Rezerv Bankası (SARB) tarafından yapılan son açıklama, ilginç bir bakış açısı sunuyor.

Birden fazla rapora göre SARB, kripto para birimlerini para birimi cinsinden ifade etmeyi reddediyor ve bunların para birimi benzeri özelliklerinin olmaması nedeniyle siber token olarak adlandırılması gerektiğini belirtiyor. Esasen SARB, kripto para birimlerinin para birimleri olarak atfedilebilecek kadar istikrarlı olduğuna inanmamakta. Bu yüzden endüstri hakkında yeni bir yaklaşım benimsemekte. Dünya genelinde yaygın olarak kabul edilen para birimleri olarak birçok kripto paranın kullanıldığı düşünüldüğünde, SARB’ın bu fikirle neyi amaçladığından emin değiliz. SARB’nin başkan yardımcısı Francois Groepe konuya yönelik şunları söyledi:

Biz kripto para birimi terimini kullanmıyoruz. Çünkü kripto paralar, ekonomik anlamda istikrarlı bir değişim aracı, bir ölçü birimi ve istikrarlı bir değer birimi anlamında para gereksinimlerini karşılamıyor. Dünyayı kripto para yerine siber token kavramını kullanmaya çağırıyoruz.

Güney Afrika kripto paralar hakkında ne düşünüyor?

Genel olarak bu, Güney Afrika’nın kripto paralar üzerindeki duruşunu açıklığa kavuşturmaya yardımcı olmuyor, daha ziyade bir karmaşaya neden oluyor. Kripto paralar mı, yoksa siber tokenler mi? Yoksa kripto paralara karşı mı? Güney Afrika makamları son zamanlarda kripto para birimlerini araştırmaya odaklanacak bir görev gücü oluşturdu. Bunun sonucu olarak, SARB’nin açıklamasının neden olabileceği karışıklıktan kurtulmak için resmi bir açıklama beklemekteyiz.

Temelde merkez bankaları, kripto para birimlerinin kesintiye uğratmak istediği geleneksel bir finansal sistemin temelini temsil ediyor. Pek çok merkez bankası ve görevlilerinin, SARB gibi, kripto para birimlerini para olarak sınıflandırmayı reddetmesi ve bu konuda şüpheci yaklaşım benimsemesi sürpriz değil.

Şimdi Güney Afrika’yı ne bekliyor?

Güney Afrika’da bu konuda bir düzenlemenin yakında çıkacağını düşünüyoruz. Kripto paralar konusunda yoğun bir araştırma yürütülmekle birlikte Güney Afrika Merkez Bankası kripto finans fikrine karşı dirençli görünüyor. Bu nedenle Güney Afrika’da gelebilecek olan sert ve katı düzenlemeler sürpriz olmayacak. Bununla birlikte, bu düzenlemelerin ölçeği hala tartışmaya açık. Genel olarak, Güney Afrika kripto paralar yerine siber tokenler kavramını kullanmayı seçse bile, Güney Afrika’da kripto paraların yaygınlaşma şansı oldukça yüksek.

En güncel haberleri Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Cryptodaily

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin