Kripto para neden yükselir? Kripto para neden düşer? Kripto yükseliş neden olur? Kripto düşüş neden olur? Kripto düşüş, Kripto yükseliş, Kripto fud ne demek, kripto fomo ne demek? - Kripto Para Haber

Kripto para fiyatlarını etkileyen faktörler: Kripto para fiyatlarını ne etkiler?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Kripto piyasaları değişken olup, bu fiyat dalgalanmaları potansiyel ticaret fırsatları yanı sıra riskler de üretebilir. Kripto para fiyatlarını yukarı veya aşağı doğru iten nihai etken arz ve taleptir. Ana faktörler temel, makro, duygusal ve teknik güçlere bağlı olarak daha ayrıntılı şekilde tanımlanabilir. Bu farklı faktörlerin kripto fiyatları üzerinde nasıl etki yarattığını anlamak, ticaret bilgisini artırmaya yardımcı olabilir.

Neden kripto piyasası bugün düşebilir, yarın yükselebilir? Kripto Piyasaları değişkendir.

Çok sayıda yatırımcı, kripto piyasalarının oynak olduğunu sıkça duyar. Kripto fiyatları gerçekten de oldukça dalgalanır ve bu da riskler oluşturur. Ancak, bu fiyat değişimleri aynı zamanda potansiyel ticaret fırsatları da yaratır.

Peki, kriptonun fiyat dalgalanmalarına ne sebep olur? Aşağıda bazı temel faktörlere göz atalım.

Kripto piyasasını fiyatını etkileyen faktörler:

Arz ve Talep

Ekonomi 101 bize fiyatın arz ve talep tarafından belirlendiğini söyler. Bu kripto için de geçerlidir. Teorik olarak, arz ve talebe göre daha fazla talep varsa fiyat yükselir, talep az ise fiyat düşer.

Ancak kripto para satın alma veya satma nedenleri nelerdir? Bunları temel, makro, duygu ve teknik güçlere bağlı olarak genel olarak tanımlayabiliriz. Bunlar birbirinden bağımsız değildir ve aralarında bağlantılar vardır.

Kriptoda, arz, bir belirtecin tokenomi tarafından belirlenen arz mekanizmasıyla da sıklıkla ilişkilendirilir. Bazı tokenlar, Bitcoin gibi sabit bir arzı olacak şekilde tasarlanırken, Ethereum gibi bazı tokenlar sınırsızdır.

Sabit arza sahip tokenları satma baskısının daha az olduğunu düşünen piyasa katılımcıları vardır ve tam tersi de geçerlidir. Ayrıca, protokol kurucuları, erken yatırımcılar gibi genel token arzının önemli sahipleri için yaklaşan arz açılımları, büyük tutarlarını satmaya karar verirlerse satış baskısı bekleniyor olarak görülebilir.

Yaklaşan arz açılımları gibi arzı etkileyebilecek diğer etkinlikler, örneğin, Bitcoin’in yeni arzı azaltan yarılanma etkinlikleri fiyatlar üzerinde etkili olabilir. Örneğin, Bitcoin’in en son yarılanma etkinliğinden sonra fiyatı önemli ölçüde artmıştır.

Temeller

Hisse senetlerinde temeller genellikle bir şirketin karlılığına, büyümesine ve finansal sağlığına (örneğin, ürün veya hizmetlerin satış hacmi, kar marjları ve bilançoda yer alan borç miktarı gibi) sonuçta etki eden faktörleri ifade eder.

Kripto para birimlerinde ise bazı protokollerin geleneksel finansal metriklerde karlılık üretmediği, dolayısıyla geleneksel anlamda temellere sahip olmadığı eleştirisi yapılabilir, ancak protokolün ne kadar “sağlıklı” olduğunu ve ne kadar hızlı büyüdüğünü gösterebilecek bazı faktörler vardır.

Bir protokolün sağlığı ve büyümesi, ağ adreslerinin artışı, düğüm sayısı, geliştiricilerin aktiviteleri, ağ üzerinde mevcut veya geliştirilmekte olan merkezi olmayan uygulama (dapp) sayısı, ölçeklenebilirlik ve merkezi olmayanlık, ağ güvenliği ve protokolün potansiyel gerçek dünya kullanım durumları gibi ölçülerde görülebilir.

Ölçeklenebilirlik, kritik bir temel unsurdur ve üç karşılıklı bağlantılı kavramdan oluşur: güvenlik, hız ve merkeziyetsizlik.

Güvenlik: Bu, dış kaynaklı saldırılara karşı savunma düzeyi ve sistemin müdahaleye karşı direncidir. Genel olarak, ağa giriş engellerinin düşük olması daha yüksek merkezi olmayanlığı ancak daha düşük güvenliği (çünkü işbirliği daha kolay olabilir) beraberinde getirir. Örneğin, Bitcoin blok zincirinin hash oranı, güvenliğinin bir ölçüsü olarak görülebilir. Kolayca veya sürekli olarak hacklenen veya sömürülen protokoller, zayıf temellere sahip olarak görülebilir ve tersi durum da geçerlidir.

Hız: Bir ağın işlem hızı genellikle ölçeklenebilirliği değerlendirmek için kullanılır; bazı ana katkıda bulunan faktörler şunlardır: işlem başına verim (örneğin, saniyede işlem sayısı, TPS olarak da bilinir) ve blok onay süresi.

Merkeziyetsizlik: Blok zincirindeki sahiplik, etki ve değerdeki çeşitliliğin derecesidir. Örneğin, Stake (PoS) blok zinciri için pay havuzlarının veya doğrulayıcıların sayısı, merkezi olmayanlığı değerlendirmek için kullanılabilir.

Ayrıca, teknik gelişme de başka bir önemli faktördür. Kripto para biriminin temel ağında önemli gelişmeler veya değişiklikler – yeni bir özellik tanıtımı veya ağın önemli bir yükseltmesi – fiyatı etkileyebilir ve potansiyel olarak değeri artırabilir. Örneğin, Ethereum’un büyük yükseltmesi “The Merge” öncesinde birkaç ay boyunca ETH’nin fiyatı arttı.

Zamanla temel özelliklerinde iyileşme gösteren veya başka bir protokolle karşılaştırıldığında olumlu bir izlenim bırakan protokoller, daha fazla kişinin tokenlerini satın almak istemesine neden olabilir ve bu da fiyat artışına yol açabilir. Öte yandan, bir protokol için temel özellikler kötüye gidiyorsa, sahipler tokenlerini satmak isteyebilir ve bu da fiyat düşüşüne neden olabilir.

Makro faktörler

Bu faktörler daha geniş bir ekonomik perspektiften etkileyen faktörlerdir. Kripto para birimleri bir vakumda bulunmadığından, bu faktörler de fiyatları etkiler. Örneğin, ekonomide bir durgunluk varsa, insanlar yatırım yapmak veya para harcamak (kripto dahil) konusunda daha az istekli olabilirler. Hatta ellerinde bulunan yatırımları nakit elde etmek için satabilirler. Bu da kripto fiyatlarını etkiler. Öte yandan, ekonomik büyüme güçlü olduğunda ve yatırımcıların risk iştahları yüksek olduğunda, hisse senetleri ve kripto gibi varlık sınıfları tercih edilir, bu da alımın artmasına yol açar.

Kripto piyasası katılımcıları, sürekli olarak faiz oranları ve enflasyon hakkında konuşulduğunu biliyorlar. Bu makro faktörler, kripto fiyatlarını etkileyebilecek iyi örneklerdir. Merkez bankaları, yüksek enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını artırmaya çalışıyorlar, ancak çok fazla faiz artışı ekonomide bir durgunluğa neden olabileceği endişesi bulunuyor.

Sentiment (duygu durumu)

Kripto para birimleriyle ilgili duygu durumunu etkileyebilecek birçok şey olmasına rağmen, bu faktörler özellikle protokolün temelleriyle ilgili değildir. Duygu durumu, insanların bir belirli token satın almak veya satmak isteme isteklerini etkileyen faktörlerin duygusal yönleri ile ilgilidir.

Özellikle kripto para birimleri için haberler ve sosyal medya hype’ı yaygın bir örnektir. Belirli bir token hakkında sosyal medyada çok fazla hype görüp (örneğin, sevdiği bir ünlü ya da etkileyicinin bir token satın alması gibi), protokol hakkında pek bir şey bilmeden, kaçırma korkusu (FOMO olarak bilinir) hissi duyanlar, satın almak isteyebilirler. Bu talep artışı, fiyatın yükselmesine neden olabilir.

Örneğin, Elon Musk’ın Dogecoin hakkında tweet atması, bazen tweetlerin yapıldığı zamanlarda token fiyatının olumlu yönde tepki vermesine neden olur. Öte yandan, birçok olumsuz yorumun bir token hakkında yapıldığını gören bazı insanlar (FUD olarak bilinir- korku, belirsizlik ve şüphe), satmak isteyebilirler, bu da fiyatın düşmesine neden olur.

Duygulara dayalı kararlar, davranışsal finans adı verilen bir araştırma alanını oluşturur ve insanların sıklıkla bilişsel yanılsamalar nedeniyle irrasyonel kararlar aldıklarını söyler.

Teknik Kuvvetler

Kripto para birimleri için arz ve talebi etkileyen diğer dış kuvvetler de mevcuttur.

Örneğin, birçok yatırımcı, ne zaman alıp/satacaklarına karar vermek için ticaret sinyalleri kullanır. Çok popüler olan sinyaller olduğundan, herkes aynı sinyali kullanarak aynı anda alıp/sattığında ani bir alım/satım artışına neden olabilir ve bu da fiyatı etkileyebilir.

Başka bir örnek, bir kripto para birimine kısa pozisyon alan yatırımcılar tarafından ‘short squeeze’ adı verilen durumlardır. Bu yatırımcılar fiyatın düşeceğini düşünerek kısa pozisyon alırlar ancak fiyat yerine yükselmeye başlayınca, potansiyel kayıplarını sınırlandırmak için pozisyonlarını kapatmaya başlarlar (bunu yapmak için alım yapmak gerekiyor). Bu durum, alım baskısında kaskad etkisi yaratarak fiyatın daha da yükselmesine neden olur.

Geleneksel finansta, bazı hisse senedi ayı piyasası fiyat düşüşleri, tümü aynı ticaret sinyallerine dayalı otomatik ticaret stratejileri kullanan nicel fonların (quantitative funds) aynı anda satmasıyla daha da kötüleşti. Bu satış baskısına daha fazla katkıda bulundu. Tabii ki, aynı sinyal üzerinden herkes alım yaparsa, alım baskısına da eklenir.

Özet: Neden Kripto Para Bugün Yükseliyor veya Düşüyor Olabilir?

Kripto para fiyatları oldukça dalgalanabilir, ancak bu fiyat değişimleri potansiyel ticaret fırsatlarını da beraberinde getirir. Kripto para fiyatları nihayetinde arz ve talepten etkilenir ve ana nedenleri temel, makro, duygusal ve teknik kuvvetlerle ilişkilendirebiliriz.

Titizlikle Araştırın ve Kendi Analizinizi Yapın Bu makalede verilen örnekler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir bilgi veya diğer materyali yasal, vergi, yatırım, finansal veya diğer tavsiye olarak yorumlamamalısınız. Burada bulunan hiçbir şey, kriptoparahaber.com herhangi bir coin, token veya başka kripto varlık yatırımı yapmanızı, satın almanızı veya satmanızı öneren, tavsiye eden, onaylayan veya teklif eden bir talep oluşturmaz. Kripto varlıklarının alım satımından elde edilen getiriler, yargı alanınızda sermaye kazancı vergisi dahil olmak üzere vergiye tabi olabilir.

Geçmiş performans, gelecekteki performansın bir garantisi veya tahmini değildir. Kripto varlık değerleri artabilir veya azalabilir ve satın alma bedelinizin tamamını veya önemli bir kısmını kaybedebilirsiniz. Bir kripto varlığı değerlendirirken, en iyi kararı vermek için araştırma yapmanız ve titizlikle analiz yapmanız önemlidir, çünkü herhangi bir satın alma işlemi size ait olacaktır.

FUD Nedir? Kripto Para Piyasasında Dillerden Düşmeyen FUD Ne Anlama  Geliyor? • Kripto Para Haber

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan, Twitter hesabımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin