kripto para dolandırıcıları
Bir coini neden piyasa değerine göre yargılamamalısınız

Kripto para dolandırıcılığından nasıl korunabilirsiniz?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto endüstrisi her geçen gün daha fazla sayıda yeni insanı kendine çektiği için, gittikçe daha fazla dolandırıcı da bu endüstriye ilgi göstermeye devam ediyor. Bu nedenle, en azından Bitcoin ticareti yaparken dolandırıcılıktan kaçınmanıza yardımcı olacak temel kuralları bilmek son derecede önemlidir.

Bitcoin’in popülaritesini hafife almamak gerek. Kripto paranın alım satım ticaretinden bağımsız olarak, binlerce insan bu kripto varlığı günlük olarak kullanıyor.

Şirketler uluslararası ödemeler yapmak için zaman zaman Bitcoin’den yararlanırken, yatırımcılar para kazanma ümidiyle kripto paralar ile ticaret yapıyorlar.

İster Bitcoin gurusu olun, ister Bitcoin ticaretine yeni başlayın, aşağıda sıralayacağımız temel konuları bilmek yararınıza olacaktır.

Bitcoin yatırımının en önemli kısmı, dolandırıcılıktan nasıl korunacağınızı bilmektir. Blockchain güvenlik ve şeffaflığı sunsa da, yeni başlayanlar dolandırmak için kötü niyetli kişiler birçok yol denerler.

Kimlik dolandırıcılığı

Kimlik Avı, en popüler online dolandırıcılık yöntemlerinden biridir. Bankacılık faaliyetlerinde olduğu gibi Bitcoin için de geçerlidir.

Tam olarak bir kripto borsasından veya cüzdan sağlayıcınızdan gelmiş gibi görünen bir e-posta alırsınız. Sizi, şirketin web sitesine götüren bir bağlantı içerir. Gerçekte, sizi bir kopya olan web sitesine yönlendirir.

Kişisel bilgilerinizi ve hesap bilgilerinizi girmek için web sitesini kullanırsınız. Veriler, gerçek bir web sitesinde kullanılan ve cüzdanınızı boşaltan bilgisayar korsanları tarafından otomatik olarak işlenir.

Kimlik avı dolandırıcılığını nasıl önleyebilirsiniz?

E-postanın geldiği adresi kontrol ederken çok dikkatli olun. Şüpheli gönderenlerin bağlantılarını tıklamayın. Bilgilerinizi yazmadan önce cüzdan sağlayıcınızın veya borsanın URL’sini kontrol edin ve Özel anahtarınızı asla kimseyle paylaşmayın.

Sahte borsalar ve kripto para cüzdanları

Bu dolandırıcılık kimlik avı dolandırıcılığına benzer şekilde çalışır, ancak para biriktirmeye çalışan insanlara güven vermeye çalışır. Dolandırıcılar, gerçek olamayacak kadar iyi görünen teklifler oluşturur ve Bitcoin sahiplerine borsalarını veya cüzdanlarını kullanmalarını teşvik eder. Bu tür dolandırıcılıklara genelde kolay ve hızlı yoldan para kazanmak isteyen kişiler maruz kalır.

En iyi durumda, kullanıcı web sitesini ziyaret eder ve bir hesap oluşturur, para göndermek veya çekmek için gülünç derecede yüksek ücretlerle karşı karşıya kalır. En kötü durumda, sahte platform basitçe hesaptaki parayı çalar.

Sahte bir cüzdanın kripto para tasarruflarınızı alabileceği bir başka yol, akıllı telefonunuza indirdiğiniz bir cüzdan uygulaması sunmasıdır. Uygulama, hesap bilgilerini çalar ve cüzdanınızı boşaltır. Bazıları bazen Google Play gibi resmi kaynaklarda görünür.

Wunderbit uzmanlarının önerdiği gibi, bu tür sahtekârlıklardan kaçınmak için, borsalar ve cüzdanlar hakkındaki yorumları mutlaka okuyun ve yalnızca saygın olanları kullanın. Yazılım indirirseniz, yasal web sitelerinden geldiğinden emin olun.

Bilgi paylaşımı konusunda baskı yapanlar

Bu dolandırıcılık, en eski yöntemlerden biridir. Dolandırıcı kendini resmi bir kaynaktan olduğunu ve kullanıcının borcu olduğuna ikna etmeye çalışır. Dolandırıcı, kullanıcının korktuğundan emin olmak için gayret gösterir ve sorunu çözmek için basit bir yol sunar. Yani kripto varlıklarını belli bir hesaba transfer etmesini teklif eder.

Bu dolandırıcılık, sizi telefonla arayarak ve çok miktarda para transfer etme veya ödül gönderme teklifi olarak da karşınıza çıkabilir. Bu dolandırıcılar, genellikle bir şey kazandığınızı ancak ödülü almak için para ödemeniz gerektiğini söylerler.

Bu dolandırıcılıktan, dik durduğunuz ve sağduyunuzu kullandığınız sürece kaçınmanız kolaydır.

ICO dolandırıcılığı

ICO’ların 2018’deki popülaritesi, dolandırıcıların sahte projelerle para kazanma çabasına yönelmesini sağladı. Yatırım yapmak isteyen insanlara genellikle “bir sonraki büyük şeyi” alın tarzı tanıtımlar yaparlar. Bununla birlikte, uygun bir araştırma yapmadan, böyle bir yatırım, bir felakete dönüşebilir.

Çok sayıda dolandırıcı, bir proje için para toplamak ve sonrasında ortadan kaybolmak için sahte ICO’lar oluşturdu. Yalnızca az sayıda ICO’nun gerçekten başarılı olduğunu hatırlamakta fayda var.

Yatırımınızı güvende tutmak için IEO’lardan yararlanmayı düşünün. Süreci neredeyse aynıdır; bununla birlikte, dolandırıcılık şansı asgari düzeyde tutulur çünkü bir IEO’yu yöneten kripto para borsası önemli bir güvenlik sunar.

Bir ICO projesi ilginizi çekiyorsa, yatırım yapmadan önce kapsamlı bir araştırma yaptığınızdan emin olun.

Tehlikeli yazılımlar

Malware, Bitcoin sahiplerinin paralarını çalmak için “kusursuz” bir iş yapıyor. Kripto paralarla ilgili en büyük sorunlardan biri yüksek teknik bilgiye ihtiyaç duyulması ve birçok insanın nasıl çalıştığını anlamaması.

Kötü amaçlı yazılım kripto cüzdanınıza erişebilir ve hesabınızdan para çıkarabilir. Ayrıca kripto para adresinizi bir dolandırıcıya ait olanla değiştirebilir veya bilgisayarınıza bir kripto para madencisi yükleyebilir.

Kötü amaçlı yazılımlardan kaçınmak için en son sürüm virüs koruma yazılımını kullandığınızdan emin olun. Güvenliğinden yüzde 100 emin olmadıkça yazılımı asla indirmeyin. Şüpheli e-postaları ise kesinlikle açmayın.

Yukarıda saydığımız yöntemler çok basit dolandırıcılık girişimleri gibi gözükse de birçok insan bu yolla kripto varlıklarını kaybediyorlar. Ve dolandırıcılar bir virüs gibi her dönem kendilerini geliştiriyorlar. Bu noktada önemli olan varlık sahibinin her daim sağduyulu bir yaklaşım içinde olması ve ne kripto varlıklarla ne de geleneksel finans varlıkları ile zahmetsiz ve kolay yoldan para kazanılamayacağını bilmesidir.

coinspeaker

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin