kobalt, demokratik kongo cumhuriyet, blockchain, blockchain haberleri
Kobalt Blockchain Teknolojisi

Kobalt üretimindeki kötü insanı koşullar Blockchain ile engellenecek

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki kobalt üretimde, çocuk işçilerin kullanılması, sağlıksız ve güvensizlik iş şartları Blockchain ile engellenecek.

Elektronik ve elektrikli araçlarda bulunan lityum iyon akülerin önemli bir bileşeni olan kobalt için küresel talepteki artış, kaynak açısından zengin Demokratik Kongo Cumhuriyeti halkına refah getirmelidir. Fakat nesillerdir sınırlı kaynaklar için artan talep, tarihsel olarak sorunlu ülkelerin sıradan vatandaşları için çok az fayda anlamına geliyordu. Metal talebi arttıkça, kobalt madencileri  çocuk işçilerde dahil olmak üzere sömürücü ve yasadışı endüstri uygulamaları ile karşılandı.

Blockchain teknolojisini kullanan bir pilot program, kobalt üretiminde çok ihtiyaç duyulan denetimi sağlamak için malzemeyi tedarik zincirinden takip edecek.

Uluslararası Af Örgütü ve Afrika Araştırmaları İzleme Örgütü tarafından yayınlanan yakın tarihli bir raporda, elektronik ve otomobil dünya devlerinin kobalt işçilerinin sömürülmesine engel olacak uygulamalar için olan temel kontrolleri ihmal ettiği iddia ediliyor. Raporda, Apple, Samsung, Sony, Volkswagen ve on iki çok uluslu şirket gibi büyük isimler yer alıyor.

Uluslararası Af Örgütü’nün Mark Dummet, İş ve İnsan Hakları Araştırmacısı bu sorunun acımasızlığını şu sözlerle ifade ediyor:

“Milyonlarca insan yeni teknolojilerin avantajlarından faydalanmakta, ancak nadiren nasıl yapıldığını sormaktadır. Büyük markaların, kazançlı ürünleri için lazım olan hammadde madenciliği için bir miktar sorumluluk üstlenmesinin zamanı geldi.”

ABD Jeolojisi araştırmasına göre, DKC’de 123.000 metrik tonlu kobaltın 66.000’i çıkarıldı. Kobalt, parlak gri metalin entegre olduğu ince tasarımlı ve zarif ürünlere karşı keskin kontrastlar sunar.

Madenciler koruyucusuz ve yetersiz ekipmanlarla, az ücretle fazla mesai yapıyorlar. Bobalt madenlerinde yaralanma, uzun vadeli sağlık sorunları ve ölüm riskleri vardır. Raporda, Eylül 2014’ten Aralık 2015’e kadar yeraltı madenlerinde 80 madencinin öldüğü bildirildi.

UNICEF tarafından hazırlanan 2014 raporuna göre, 40.000 çocuğun DKC’nin güney kısımlarında çalıştığı tahmin edilmektedir. Uluslararası Af Örgütü raporunda, çocuklar günde 1-2 dolara yer altında 12 saat çalışmak zorunda kaldıklarını bildirdi.

Kobalt üretiminde Blockchain teknolojisi ile denetim yapılacak

Bir pilot program geliştirildi ve sektöre denetim getirilmesi amaçlandı. Apple ve Samsung gibi bazı şirketler zaten bir Sorumlu Kobalt Girişimi’ne katılmış olsa da, uygun kurumların bulunmadığı durumlarda DKC’de denetim yapmak oldukça zor.

Kobalt endüstrisi, tüketicilere bazı güvenceler sunmak için Blockchain’in dağıtılmış defterini kullanmayı planlıyor. Ancak araştırmacılar Kongo’daki ekonomik ve politik gerçekler göz önüne alındığında zor olabileceğinide itiraf ediyorlar. Dünya Ekonomik Forumu’nda Blockchain Politikası’nın başkanı Sheila Warren “Prototip yapıyoruz, yineliyoruz, test ediyoruz, ölçeklendiriyoruz. Teknoloji zor kısmı değil ”diye açıkladı.

Proje, üretilmiş kobaltın her bir torbasını değişmez bir dijital kimlik sunmayı amaçlamaktadır. Bu, tedarik zinciri boyunca, yerinde gözlemciler tarafından eritme tesisine kadar ve son tüketiciye kadar çeşitli kişiler tarafından kaydedilmesini sağlar.

Ccn

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin