featured
JP Morgan

JP Morgan Stratejisti: Vadeli İşlem Piyasaları, Bitcoin’e Meşruiyet Veriyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Bitcoin‘in Şikago Ticaret Borsası’nda vadeli işlemlerde kullanılmasına izin veren Amerika Birleşik Devletleri düzenleyicileri, Bitcoin’in ana akım finansa itilmesine sebep oldu. CME, düzenleyicilerin kendi sertifikalarından sonra ABD CFTC’sine ürünlerin mevcut yasaları uygulayacağına dair güvence verdi. Hareket, kısıtlayıcı yönetimlere sahip finans kuruluşlarının Bitcoin kullanmasına izin verebilir.

JP Morgan Küresel Pazar Stratejisti Nikolaos Panigirtzoglou, bu hareketin Bitcoin’e meşruiyet sağlayabileceğini düşünüyor:

Özellikle yerleşik borsalar tarafından Bitcoin vadeli işlem sözleşmelerinin ileriye dönük olarak piyasaya sürülmesi, meşrulaşma sağlayabilir ve dolayısıyla kripto para pazarının hem perakende hem de kurumsal yatırımcılara olan arzını artırma potansiyeline de sahip.

Bitcoin’in bir dolandırıcılık olduğunu ve yatırımcılarının kendini ateşe attığını düşünen CEO Jamie Dimon, hükümetlerin Bitcoin’i kapatacağı görüşünde. Bunun yanında Warren Buffet gibi diğer sanayi kuruluşları da Bitcoin ile ilgili aynı görüşte. Buna rağmen Bitcoin’in yükselişi durdurulamıyor.

Patronuyla aynı fikri paylaşmayan Panigirtzoglou: “Kripto paraların yükseliş potansiyeli gelecekte de sürecek. Bu yeni ‘varlık sınıfı’ çok değerli; çünkü bir hazine deposu olmakla birlikte ödeme aracı fonksiyonuna da sahip. Bunun yanında altın gibi birimlerce değerlendirildiğinde, büyüme potansiyelinin ne seviyede olduğu açıkça görülüyor.”

Jamie Dimon’ın karşıt görüşlerine rağmen, JP Morgan Bitcoin’in yükselişiyle ortaya çıkan fırsattan en iyi şekilde istifade ediyor. Banka kısa süre önce bir teknoloji risk sermayedarı olan Bart Stephens’ı, Bitcoin konferansı vermesi için JP Morgan San Fransisco ofisine davet etti. Stephens’ın Bitcoin sunumunda Jamie Dimon’ın da dinleyiciler arasında yer aldığı gözlerden kaçmadı.

Jamie Dimon tarafından yapılan olumsuz yorumların ardından Bitcoin’de yaşanan değer kaybı ile aynı saatlerde JP Morgan’ın Bitcoin yatırımı yaptığı ortaya çıktı. Olay, İsveç mahkemesinde Jamie Dimon’a karşı açılan bir manipülasyon davasıyla sonuçlandı. CME’nin, Bitcoin vadeli işlemlerinin piyasaya sürüldüğünü duyurmasıyla; JP Morgan’dan gelen “gözlemcilere Bitcoin vadeli işlemlerini kendi teklif listesine ekleyebileceği” yönündeki ironik açıklama kamuoyu tarafından şaşkınlıkla karşılandı. Yaşanan olaylar, para kazanmak söz konusu olduğunda büyük bankalar için hiçbir hamlenin imkansız olmadığını bir kez daha gösterdi.

cointelegraph

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin