featured

Jack Dorsey suskunluğunu bozdu: İşte yeni ortaya attığı kavram!

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Kripto ve teknoloji dünyasının şu sıralar en çok konuşulan kavramlarından biri de Web3. Bu kavram henüz yeni çıkmamış olmakla birlikte, fazla eski bir geleneğe de sahip değil. Ancak Jack Dorsey, henüz Web 3.0’a geçilmemişken kendisinden beklenmemiş bir söyleme imza attı.

Twitter ve Square’in kurucusu Jack Dorsey, gelişen Web 3.0 ekosisteminin büyük bir eleştirmeni olmuştur. Dorsey’in rakibi Web5’i piyasaya sürmesi olabilir. Dorsey’in hayali Web3’ü saf dışı bırakabilecek bir proje. Bu da Web 5.0 ile mümkün olabileceğini düşünüyor. Peki gerçekten de böyle bir şey mümkün mü?

Jack Dorsey’in Web5’i, Web3’e meydan okuyabilir mi?

Rapora göre Web 5, Bitcoin blok zincirinde Web 3 oluşturmak için yeni bir yaklaşım olacak. BTC zincirinde Web 5’i geliştirmenin nedeni, en merkezi olmayan ağ olarak kabul edilmesi. Bu alanın merkezi olmayan bir sistem olduğu garanti edildiğinden, Twitter kurucusu artık risk sermayedarları tarafından satın alındığından bahsetmişti.

Web 5, bir kullanıcının veri sahipliği ve kimliği üzerinden çalışacak. paylaşılan bloga göre, Web2 ekosistemi, kullanıcıların verilerine sahip olan büyük şirketler etrafında gelişiyor. Yani kişilerin bilgileri her yerde dolaşıyor. Web 3 ile bunun önüne geçileceği düşünülüyordu. Ancak Jack Dorsey daha ileri bir kavramı düşünüyor.

Web 5, “ekstra merkezi olmayan bir web” oluşturarak bunu çözmeyi amaçlıyor. Kullanıcılara verilerinin kontrolünü vermeye çalışacaktır. Bu arada, aynı özellikler Web3 tarafından da vaat ediliyor. Ancak, Web 5’te bunlar onun temelinin bir parçasıdır. Bu, kullanıcılara daha az merkezileşme ve daha iyi bir deneyim sunacaktır. 

Jack Dorsey bu kavramlar üzerinde çalışıyor

Web 3’ün rakibi, Merkezi Olmayan Tanımlayıcılar (DID’ler), Merkezi Olmayan Web Düğümleri (DWNS) ve Merkezi Olmayan Web Uygulamaları (DWAS) gibi birkaç temel konsepte sahip.

DIDS, kullanıcının dijital kimliğine sahip olmasına izin vererek daha iyi bir dapp deneyimi sağlar. DWNS, genel şifrelenmiş verileri tutan kişisel veri depoları olacaktır. Blog, bunların veri depolama için yükselen standartlar olduğunun altını çiziyor. Web 5 kavramının ortaya çıkmasıyla birlikte yeni kripto projelerini de görebiliriz.

coingape


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan, Twitter hesabımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin