İsviçre kripto para alternatifini kabul etmedi
İsviçre kripto para alternatifini kabul etmedi

İsviçre kripto para alternatifini kabul etmedi

service service
Share

Share This Post

or copy the link

İsviçre, 10 Haziran Pazar günü “egemen para” referandumu için oy kullandı. İsviçre kripto para benzeri tasarıya referandumdan onay alamadı. Finans sektöründeki bazı uzmanlar tarafından kripto para oluşumuna benzetilen söz konusu “egemen para” projesi, İsviçre’de uygulanmayacak.

İsviçre kripto para alternatifini kabul etmedi

İsviçre’deki bankalar ticari amaçla kredi veya borç vermek için para basabiliyor. Egemen para programı ticari bankaların elinden bu yetkiyi alarak, tüm yetkileri merkez bankasında toplayacaktı. Referandumda egemen paraya yüzde 25, yani yaklaşık 500 bin kişi olumlu yönde oy kullandı. Bu sonuç ülkede bu tarz bir çalışmanın kabul edilebilmesinin “önemli ölçüde daha zor” hale geldiğinin göstergesi. Avusturya Ulusal Bankası’ndan Beat Weber’e göre bu egemen para fikri yada Almanca’da “vollgeld” ile anılan fikir, Bitcoin veya diğer kripto birimleriyle benzeştirilebilir. Beat Weber’e göre, Bitcoin ve egemen paralar arasında benzerlikler var. Çünkü bu iki yapı da temelinde “para, parayı çıkaran oluşuma belli sorumluluklar getirmediği sürece güvenli değildir” ilkesine dayanıyor. Beat Weber konuya yönelik şunları söyledi:

Temel fikir, emtia benzeri bir para birimi sayesinde bir anonim şirkete bağımlı olmadan paranın tek başına bir güce sahip olmasını mümkün kılacak olması. Böylece ne boş vaatler olacak nede vaatlerin yerine getirilmemesi gibi bir durum ortaya çıkacak.

Kripto para ile egemen para birbirine benzer

Egemen para girişiminin sorumlusu olan kurulun üyelerinden Emma Dawnay 11 Haziran’da verdiği bir demeçte kripto paranın “önerilen sisteme uygun” olduğunu söyledi ve sözlerine şunları ekledi:

Kripto paralar ve Blockchain bizim oluşturmak istediğimiz yapıya sahip.

Emma Dawnay egemen para fikrinin şu anda kabul edilmeyecek olmasına rağmen Blockchain teknolojisinden umutlu ve İsviçre hükumetinin Blockchain sayesinde ekonomiye borçsuz bir para getirebileceğini vurguluyor.

İsviçre kripto para alternatifini kabul etmedi
İsviçre kripto para alternatifini kabul etmedi

İsviçre kripto dünyasında  “Kripto Para Ülkesi” olarak anılıyor. Bu lakabın sebebi de İsviçre’deki Zug şehrinde Kripto Para Vadisi’nin kurulmuş olması. Kripto Para Vadisi’nde verilen destekler ve vergi yasaları pek çok şirketin ilgisini çekiyor. Zug yerel yönetimi tarafından geçen hafta yapılan açıklamaya göre, bu yaz Blockchain ile vatandaşlar yerel meseleler hakkında mobil cihazlarını kullanarak oy verebilecek.

Cointelegraph

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin