İşte Weiss Ratings’e göre, yatırım riski “en yüksek” olan altcoin’ler
İşte Weiss Ratings’e göre, yatırım riski “en yüksek” olan altcoin’ler

İşte Weiss Ratings raporuna göre, sınıfta kalan kripto paralar!

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto para teknolojisi, hızla ilerliyor. Ve bu teknolojinin evrimindeki her adımda, dönüm noktası yenilikleri tanıtıldı. Ethereum bizi akıllı sözleşmelerle tanıştırdı. NEO, EOS ve Cardano sektöre daha fazla hız ve daha iyi yönetişim ekledi. Hedera, bunların hepsini ve daha fazlasını yapmayı vaat ediyor.  Bununla birlikte sektöre yenilik katmaktan ziyade diğer projeleri taklit eden kripto paraları da görüyoruz. Bir derecelendirme şirketi olan Weiss Ratings, geçtiğimiz günlerde yayınladığı raporda, kendi değerlendirmesi kapsamında sınıfta kalan projeleri açıkladı. Şirket 111 farklı kripto parayı inceledi ve bunlar arasında yetersiz görünen projelerin; Aurora Chain, Bitcoin Diamond, Credits ve Mixin olduğunu açıkladı.

Weiss Ratings Raporu’na göre, yetersiz görünen projeler

Derecelendirme şirketi yakın zamanda yaptığı derecelendirme kapsamında “D” (zayıf) veya daha düşük bir dereceyle sahip olan kripto paraları aşağıdaki tabloda özetliyor:

Aurora Chain (AOA) – Weiss Değerlendirmesi: “D-“

Bu kripto para, Weiss Ratings’in  veritabanındaki 2.000 kripto para arasında piyasa değeriyle 75. sırada yer alıyor ve yatırımcılardan bir miktar ilgi görüyor. Ancak Weiss, bu kripto parada bir dizi kırmızı bayrak tespit ettiklerini söylüyor.

  1. Şirket, ilk kırmızı bayrak olarak konsensüs algoritmasını belirtiyor ve AOA’nın iddia ettiği gibi Delegated PoS ve Byzantine Faul Tolerance’ın bir tür benzersiz kombinasyonu olmadığını vurguluyor.
  2. İkinci kırmızı bayrak olarak akıllı sözleşmeleri belirtiyor ve kripto paranın whitepaper’ının bir kısmının Vikipedi’den uzak bir yere taşınmış olduğuna dikkat çekiyor. Weiss’e göre, yazarlar ne yazacaklarını bilmiyorlar ya da okuyucuların Google’ı nasıl kullanacaklarını bilmediğini düşünüyorlar.
  3. Üçüncü kırmızı bayrak olarak ise programcıların ve geliştiricilerin kim olduklarının bilinmemesi olduğunu söylüyor.
  4. Bunlar dışında kırmızı bayrak olarak; görünür bilgisayar kodunun olmaması, adaptasyon metriklerinin olmayışı ve çok zayıf işlem hacmi gösteriliyor.

Bitcoin Diamond (BCD) – Weiss Değerlendirmesi: “D”

BCD’nin, 2017 yılının son günlerinden kalma bir Bitcoin forku olduğu ifade ediliyor. Ayrıca Weiss Ratings raporunda, Bitcoin Diamond’ın geliştiricilerinin Bitcoin’in açık kaynak kodunu indirerek üzerinde ufak değişiklikler yaptığını belirtiyor. Daha sonra kripto parayı ‘kriptoda bir sonraki büyük şey’ olarak piyasaya sürdükleri ve yatırımcıların bu paraya yatırım yapmasını sağladıklarını vurguluyor. Ayrıca raporda, kendilerine yeni kripto paralarından cömert bir parça ayırdıkları ve bunları Bitcoin karşılığında satarak para kazandıkları da belirtiliyor. Kripto para kodunda neredeyse hiç geliştirme yapılmadığı da raporda yer alıyor.

Aynı zamanda raporda, büyük madencilik şirketlerinin, küçük madencileri madencilik dışı bırakan özel madencilik donanımı geliştirmelerini engelleyen bir algoritma da geliştirdikleri söyleniyor. Weiss raporunda özellikle Bitcoin Diamond’un, orijinal Bitcoin’in tüm teknolojik zayıflıklarını devraldığını da ekliyor. Sadece küçük bir kullanıcı topluluğu olduğunu ve  çok az işlemi aslında kendi ağında gerçekleştirdiğini de vurguluyor.

Credits (CS) – Weiss Derecelendirme: “D”

Weiss raporunda, bu kripto geliştiricileri, saniyede milyonlarca işlem yapabileceklerini ilan ettiklerini belirtiyor. Ancak bunun kanıtlarının az sayıda makine ile oldukça kontrollü bir ortamda yapılan testlerden ibaret olduğu vurgulanıyor. Bu test ortamının gerçek dünya ortamında neler olup bittiğinin doğru bir temsilinden uzak olduğu da ekleniyor.

Weiss’e göre Credits projesinin en önemli hatası ise MD5 hash algoritmasının kullanılması. Erken dönemde Credits geliştirme ekibi, kendi platformlarının tasarımında MD5 karma algoritmasını kullanmaya karar verdiler. Weiss, bunun ciddi bir hata olduğuna inanıyor. Çünkü ona göre MD5, güvenlik ihlallerine karşı savunmasızdır. Hatta şirket, 2008 yılında ABD İç Güvenlik Bakanlığı’nın MD5 algoritmasının kullanılmasından kaçınılması gerektiği uyarısını da örnek vererek kendini savunuyor.

Ayrıca Credits’in çığır açan yeni bir konsensüs algoritmasının kullanıldığını iddia ettiğini belirtiyor. Ancak şirket, projenin EOS, Steem, BitShares, Ark, Cardano, NEO ve Lisk gibi diğer üçüncü kuşak kripto platformlarıyla aynı veya çok benzerler bir algoritmayı kullandığını ekliyor. Weiss Ratings Credits’in whitepaper’ını da ele alıyor ve DLT ile ilgili konular üzerindeki iddialı hedeflerini nasıl gerçekleştireceklerine dair çok az bilgi paylaştıklarını vurguluyor.

Mixin (XIN) – Weiss Değerlendirmesi: “E-“

Weiss Ratings, Mixin’in arkasındaki insanların en başından beri kripto paralar yaratan hemen hemen her sorun için bir çözüm bulduklarını iddia ettiklerini belirtiyor. Mixin’in geliştiricilerinin LinkedIn profillerinin sahte olduğu yönünde şüpheleri bulunduğu da ekliyor. Mixin ağına bağlanması gereken dApp’ların çalışmadığını da vurguluyor. Ayrıca Weiss raporunda, Mixin’in teknik belgesinde “daha önce hiç görülmemiş kriptonun İsviçre çakısının” nasıl inşa edileceğine dair teknik detaylar bulunmadığı belirtiliyor.

Weiss’e göre, çoğu kripto para geliştiricisinin kod yayınlamak ve yükseltmek için bir araya geldiği GitHub, Mixin teknik incelemesinin tanımladığı kodlardan herhangi birini bildiğimiz bir referans içermediğini belirtiyor. Aynı zamnda işlevsiz bir uygulamanın yanı sıra analiz etmek için herhangi bir programlama kodunun olmadığı, elde kalan tek şeyin Ethereum ağındaki binlerce tokenden biri olan XIN olduğu da ekliyor. Dahası, neredeyse projede hiçbir kod oluşturulmadığını ve işlem yapılmadığını belirterek açıklamasını sonlandırıyor.

Weisscryptocurrencyratings

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin