iran swift
İran SWIFT bağlantısı kesildi... Çare devlet destekli kripto rial

İran SWIFT bağlantısı kesildi… Çare devlet destekli kripto rial

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Güvenli finansal mesajlaşma hizmetlerinin küresel sağlayıcısı olan SWIFT, İran Merkez Bankası’nı (CBI) finansal bankacılık sisteminden çıkardı. ABD liderliğindeki yaptırımlar ise İran’ın uluslararası anlaşmaları yürütmesini oldukça zorlaştıracak gibi gözüküyor. Buna karşılık, İran’ın devlet destekli ulusal dijital para projesinin gelişimini hızlandırdı.

SWIFT sisteminden çıkarılan İran’ın devlet destekli kripto parası hazır

Yerel bir medya kaynağına göre, CBI’nın özel bir teknoloji kanadı olan “Informatics Services Corporation” (ISC), söz konusu kripto parayı geliştirdiklerini doğruladı. Şirketin CEO’su Seyyed Abotaleb Najafi, dijital para birimlerinin SWIFT gibi uluslararası finansal anlaşma gruplarının rolünü ortadan kaldıracağını iddia etti.

Najafi, bir kripto Rial’i piyasa sürme nedeninin ABD’nin yaptırımlarını aşmanın ötesine geçtiğine inanıyor. Yetkililer, pilot programlarının, hem bankalar arası hem de perakende seviyesinde bir finansal sistemin işletilmesinde Blockchain ve kripto teknolojisinin potansiyelini test etmeyi amaçladıklarını söylüyor.

Devlet, önümüzdeki günlerde İran ticaret bankalarına kripto rial dağıtımı yapmayı planladıklarını belirterek, işlemlerde ve bankacılık faaliyetlerinde bir ödeme aracı olarak tokenleri kullanmalarını sağlayacaklarını da sözlerine ekledi. Najafi ayrıca dijital rialin temel değerinin fiat arzından geldiğini açıkladı.

ISC yetkilisi, İran’ın ticari bankaları arasında rialin kripto versiyonunu dağıtırken, CBI sabit kur rejimi ile rialin değerini sabitleyeceğini söyledi. Ayrıca Kripto ve fiat sürümü arasında bire bir sabitlik oluşturulması planlanıyor.

Bununla birlikte, Rial’in uluslararası forex değeri, varsayılan olarak, İran’ın dolar rezervlerine göre hesaplanmaya devam edecek. Gerçek bir bağımsız değişim ise ancak dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin, İran’la kripto-rial ile uluslararası anlaşmalar yapmayı kabul etmeleri halinde ortaya çıkacak.

Keizer: İran Bitcoin tutmalı

Hisse brokeri Max Keiser, RT’ye verdiği demeçte, devlet destekli fiatların ortaya çıkmasının, nihayet doların ölmesine yol açacağını söyledi. Ve ABD’nin SWIFT’i bir silah olarak kullanarak küresel dolarsızlaştırmayı tetiklediğini iddia etti. Ayrıca Rusya ve Çin gibi dünyanın en zengin ekonomileri arasında dolara karşı muhalefet oluştuğundan da söz etti.

Her iki ülke de, yüzlerce ton altın satın alarak dolara karşı bir rezerv oluşturmanın yanı sıra SWIFT’e bir alternatif geliştiriyor. Alternatif bir anlaşma protokolü, ABD yaptırımlarından etkilenen ülkeler arasında daha kolay bir ithalat ve ihracat kanalı açabilecekken, altın rezervleri, ekonomilere değer kaybeden ulusal para birimleri için önemli bir destek sağlayacak.

Keizer’a göre, İran kısa vadeli büyük bir sorunla karşı karşıya bulunuyor. Buna karşılık Rusya ve Çin’in yaptığı gibi ülkenin altın rezervlerini artırması ve hatta Bitcoin gibi makro ekonomik finansal faktörlerin etkisinde olmayan bir kripto paraya yatırım yapması gerektiğini ileri sürüyor.

newsbtc

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 Comment

  1. lütfen şu site dizaynını değiştirin eskisi çok daha iyiydi.Bu site bu dizaynla okurlarını kaybeder

    Reply
    • Üye 14 November 2018, 15:17

      Merhaba,

      Görüşünüz için çok teşekkür ederiz Emre, çalışmamız halen devam ediyor ve bittiğinde beğenerek ziyaret edeceğinizi umuyoruz.

      Reply
Bizi Takip Edin