İran devlet destekli kripto para
İran yerli bir kripto para birimi çıkarmayı planlıyor

İran, ABD yaptırımlarından kaçınmak için kripto para birimi çıkaracak

service service
Share

Share This Post

or copy the link

İran, yakında ABD Başkanı Donald Trump tarafından çıkarılan yeni ekonomik yaptırımları atlatmanın bir yolu olarak yerli bir kripto para birimi piyasaya sürebilir.

İran yerli bir kripto para birimi çıkarmayı planlıyor

İran’ın resmi haber organı PressTV’ye göre yerli bir kripto para birimi geliştirme planı hükümetin Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’nın gündeminde. Bakanlığın yatırımdan sorumlu başkan yardımcısı olan Alireza Daliri, dün yaptığı açıklamada projenin İran Merkez Bankası ile iş birliği içinde yapıldığını belirtti. Alireza Daliri konuya yönelik şunları söyledi.

Ülkede yerli bir dijital para kullanmak için gerekçeleri hazırlamaya çalışıyoruz.

İran’ın resmi kripto para birimi, gelecek ay yürürlüğe girecek olan ABD yaptırımlarından dolayı yurt içi ve yurt dışı işlemleri kolaylaştırmak için İran’ın ulusal parası Riyal’i tokenize edecek. ABD, Mayıs ayında 6 Ağustos’tan itibaren İran’ın ABD dolarına erişimini kısıtlayacak ekonomik yaptırımların yeniden devreye girmesiyle birlikte Mayıs 2015’te İran ile imzalanan nükleer anlaşmadan çekildiğini açıkladı.

İran’ın bu hamlesi Venezuela’ya benzer

Daliri, bakanlığın önümüzdeki üç ay boyunca merkez bankasıyla Blockchain teknolojisini entegre etmeyi ve yerel ticari bankalar arasında genel uygulama için bir kripto para birimi çıkarmayı hedeflediğini söyledi. Duyuru, İran hükümetinin kripto para ve Blockchain teknolojisini geliştirme yönünde devam eden desteğiyle uyumlu. Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’nın internet sitesine göre Daliri,  bu ayın başlarında yaptığı bir toplantıda şunları söyledi:

Ülkede dijital para birimi yaratmak için gerekli çalışmalar yapılacak.

Nisan ayında Daliri, yerli ve yabancı işletmeler arasındaki mali ödemeleri kolaylaştırabilecek bir “karşılıklı kripto para birimi” oluşturma fikrini açıkladı. İran’ın bu hamlesi, ABD yaptırımlarından kaçınmak için kendi petrol destekli kripto parasını çıkaran Venezuela’yı takip ediyor.

Coindesk

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin