IEO
IEO'ların çoğu battı.

IEO’ların karanlık tarafı: Yeni fon toplama modelini tehdit eden 5 faktör

service service
Share

Share This Post

or copy the link

İlk Borsa Teklifleri (IEO’lar) son zamanlarda yavaş yavaş ilgi çekmeye başladı. Belli projeleri destekleyen ana kripto para borsaları, çok başarılı bir fon oluşturma modeli olarak şekillendiği Blockchain merkezli bu çalışmaların ihtiyaç duydukları kaynakları almalarının yanı sıra yatırımcılara da önemli bir getiri sağladığı görülmektedir.

IEO’ların, güvenilir bir kaynak olan borsa tarafından yönetilmesi gibi birçok avantajlı bulunuyor. Bununla birlikte, bunun gibi yeni bir eğilimlere göz atarken potansiyel dezavantajların bazılarını da dikkate almak gerekiyor. Dolayısıyla, bu eğilim devam ederse hem borsaların hem de yatırımcıların aklında tutması gereken muhtemel sorunlar şu şekilde su yüzüne çıkıyor.

Güvenlik sorunu

Kripto para borsaları, her zaman hacker’ların hedefinde olan alanlardan biridir. Buna çoğu kez şahit olduk.

IEO’lar gibi tokenlerin satışları sırasında, borsada nispeten kısa bir sürede olsa transfer edilen çok fazla fon olur. Bu, borsayı phishing saldırıları da dahil olmak üzere çeşitli saldırı girişimleri için nihai bir hedef haline getirir.

Ek olarak, kripto para borsalarının çoğunluğu asgari bir fon bulundurma şartı uyguluyor. Başka bir deyişle, IEO’ya katılmak isteyenlerin, borsa’nın yerel tokenini belirli bir süre boyunca tutması gerekir. Ancak konu, borsada depolanması gerektiğidir. Örneğin, Binance, IEO’ların ihalelerine katılım şartı olarak kullanıcıların hesaplarında 500 BNB (şu an itibariyle 9.000 dolara eşdeğer) tutmasını talep ediyor. Hackerlar bunu biliyor ve artık her zamankinden daha şeffaf bir durum.

IEO tokenlerinin değerine etkisi

2017 ve 2018 yıllarında gelişen geleneksel ICO’ların aksine, IEO’nun token konusunun değeri, satışa katılmak için kullanılan tek araç olduğundan borsadaki yerel tokenden büyük ölçüde etkilenir. Bu nedenle, yerel döviz tokeninin fiyatındaki dalgalanmalar da IEO sırasında satılan tokenin gerçek değerini ciddi şekilde etkileyecektir. Örneğin, Kucoin’in tokeni olan KCS, ilk IEO’lu MultiVAC’i takip etmesinden oldukça istifade etti.

Hizmet sınırlamaları

Tokenin sağladığı yarar, satıldığı borsa ile bir şekilde sınırlı. Halen piyasada işlem gören borsa bazlı tokenlerin çoğu, öncelikle belirli komisyon indirimleri sağlıyor.

IEO’larda satılan tokenler büyük ölçüde kripto para borsası işlemine bağlı ve borsa dışında başka önemli bir kullanılabilirlik sağlamazlar. Bu nedenle, borsada beklenmeyen bir şey olursa, tokenin değerinin de etkilenmesi muhtemel ve yalnızca borsanın maruz kalabileceği siber saldırılar ile sınırlı değil. Aynı zamanda düzenleyici faaliyetleri de etkili olabilir.

Merkezileştirilmiş borsalar: Bilinmeyen fırsatlar ve balinalar

Kabul etmek gerekirse neredeyse tüm borsalar, özellikle de en yüksek hacme sahip olanlar merkezileşmiş borsalar gibi hareket ediyor. Bu, merkezi örgütlerin tüm IEO’ları yürüttüğü anlamına gelir. Evet, bu şirketler veya borsalar, bu kaynak oluşturma modeli için seçilen projelerin token satışları üzerinde tam kontrol sahibi denebilir.

Kesin olarak söylenemez ancak bu seçim sürecini etkileyen halka açıklıklarda gizli veya bilinmeyen bir şey olması da tamamen mümkün. Dahası, merkezileşmiş olmakla birlikte, borsalar da IEO’larında satılan tokenlerin değerini ciddi şekilde etkileyebilir. Ne de olsa, bu yeni fon toplama modelinin başarısını kanıtlamak için oldukça ilgililer.

Düzenleyici etkisi

Düzenleyiciler, ICO’lara ve menkul kıymetler olarak sınıflandırılan türdeki olaylarla çıkarılan tokenlerin olup olmadığına dair genel konulara ilişkin incelemelerini ciddi şekilde artırdılar. Ayrıca yakın zamanda SEC, muhtemel sorunlar ile ilgili net bir açıklığa sahip bir rehber yayınladı.

Bununla birlikte, bir kez daha kripto para borsalarının merkezileşmesi gündeme geliyor. Böylece, düzenleyiciler, IEO’ları kısıtlama konusunda ellerini güçlendirebilirler. Çünkü esas olarak borsalardan sonra düzenlemelere tabi tutulabilirler. Bunun sadece söz konusu tokenler üzerinde değil, genel borsalar ve onu kullanan herkes üzerinde etkisi olabilir.

Tabii ki, yukarıdakilerden hiçbiri IEO’ların korkunç bir uygulama olduğu anlamına gelmez. Fakat gelecekte oluşabilecek ve gerçekten düşünmeye değer bazı olası baskıları göz önünde tutmakta fayda var.

cryptopotato

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin