IBM ve nakliye devi Maersk, küresel ticaret Blockchain platformuna TradeLens ismini verdi.
IBM ve nakliye devi Maersk, küresel ticaret Blockchain platformuna TradeLens ismini verdi.

IBM ve nakliye devi Maersk, küresel ticaret Blockchain platformuna TradeLens ismini verdi

service service
Share

Share This Post

or copy the link

IBM ve nakliye devi Maersk, küresel ticaret Blockchain platformu için sağlam bir ekip oluşturdu. Çarşamba günü bildirildiğine göre, Ocak ayında Maersk’ten çıkarılan platform için şimdiden 90’dan fazla firma imza attı. Sonunda bir isim belirlendi: TradeLens.

Maersk’in dev ölçeğinden yararlanan TradeLens, düzinelerce liman işletmecisi ve gümrük otoritesinden lojistik şirketlerine ve hatta platformu test eden Pacific International Lines gibi rakip okyanus gemisi taşıyıcılarına kadar geniş bir yelpazede varlıkları kapsıyor.

Tradelens yıl sonuna kadar ticari olarak kullanılabilir

Pilot aşama tamamlandı. TradeLens erken bir adaptasyon programı aracılığıyla katılım için kullanılabilir. Platformun bu yılın sonuna kadar tamamen ticari olarak kullanılması bekleniyor.

TradeLens’in açık ve tarafsız bir platform olduğu mesajını vermek için IBM ve Maersk pazarlama stratejilerini güncellediler. Projeyi ortak girişimlerden ziyade “ortak işbirliği” olarak tanımladılar.

Maersk’in küresel ticaret dijitalleştirmesi başkanı Michael White:

Lansman sırasında, sadece Maersk veya IBM’e özel bir çözüm sunmadığımızın açık olmasını istedik.

Maersk ve IBM sadece iki hissedar olarak kalırken, ikisi de teknolojiye yatırım yaptılar ve ortaklaşa IP’ye sahipken, White, ekosistemin katılımcılara tamamen açık olduğunu vurguladı.

White, Maersk basın açıklamasının bu şekilde olmasına rağmen, “Hiçbir zaman bir ortak girişimden ibaret değildi” dedi.

Ancak bir IBM sözcüsü, orijinal 49/51 oranındaki sahipliğin endüstriden gelen geri bildirimlere yanıt olarak, şimdi ikisinin de birlikte çalışacağı işbirliği modeli kapsamında uygulanmayacağını söyledi.

IBM temsilcisi:

Satış ortağı müşteriyle sözleşme yapacak ve diğer ortakla paylaşmak yerine tüm ücret ve gelirleri alacaktır. Bu yeni modelin çözümün pazara daha hızlı getirilmesini ve önceden planlanan ortak girişim modelinden daha esnek olmasını sağlıyor.

Ortak dil

TradeLens, açık kaynaklı Linux’un akrabası olan Hyperledger Fabric’i kullanıyor. Platform, IBM Blockchain temeli üzerine kurulmuştur. Bu diğer IBM ve Hyperledger projeleriyle olası bir etkileşimi sunuyor.

IBM Blockchain küresel ticaret başkan yardımcısı Todd Scott:

Bu çözümlerin hepsini, iki farklı kaynak  arasında veri alışverişi yapmak çok kolay olacak şekilde tasarladık . Örneğin TradeLens ve IBM Food Trust’ı ele alalım.

Bu açık tedarik zinciri ekosisteminin geliştirilmesine yardımcı olmak için TradeLens, açık API’lerini nakliye için zorluyor ve ayrıca CEFACT gibi nakliye standartları kuruluşları ve OpenShipping.org gibi endüstri grupları ile yapılan çalışmaları da destekliyor.

Blockchain teknolojisinin temelini oluşturduğumuzda, standartlarla çalışıyoruz ve ayrıca 125 veya daha fazla API kullanıyoruz ve geliştirici topluluğuna tüm bu erişimi vereceğiz, böylece kendi başına ek teknolojiler bile oluşturabiliyorlar.

Ancak, herkes bunu sektör için büyük bir davet olarak görmüyor.

Uluslararası Ticaret ve Forfaiting Derneği başkanı Sean Edwards, “Herkesin katılmasına açık olduğklarını söylüyorlar ama aslında  “sistemimize gel ve sistemimizi kullan.” sözlerini kullanıyor

Aynı zamanda Sumitomo Mitsui Banking Corporation Europe’da hukuk biriminin başı olan Edwards devam ediyor:

Herkesi bir araya getirmek yeni bir sorun değil. Buna cevaben Universal Trade Network (UTN) gibi ekosistemler yaratılmaya çalışılıyor. Ancak onlar henüz gerçekten sahaya çıkmadı.

Ticaret finansmanını optimize etmek için bankaları hedefleyerek (diğer bir deyişle TradeLens’in tedarik zinciri süreçleri ile ilişkili, ancak sayısallaştırdığı tedarik zinciri süreçlerinden farklı olan) diğer Blockchain çözümlerine atıfta bulunarak, Edwards, tüketicilerin çok sayıda şifreye ve sisteme sahip olması gibi bir durum oluşabileceğeni söyledi.

Edwards şunları ekliyor:

Ya tüm farklı temel teknolojilerin birbirleriyle gerçekten konuşabileceği kadar standartlar var, ya da herkesin onu kullanabileceği inisiyatifleriniz var. Bence Maersk gibi bir şirket bunu çözecektir.

TradeLens tarafsız olmalı ve böylece en geniş kitleye hitap etmelidir

TradeShift’e ek olarak, 190 ülkede 1.5 milyonu aşkın şirketi birbirine bağlayan, köklü tedarik zinciri ödemeleri platformu, bankacılık devi Citigroup, sadece dağıtık defter teknolojisinden (DLT) faydalanmakla kalmaz. Aynı zamanda nesnelerin interneti (IoT) ve yapay zekadan da yararlanabilir. Bu nedenle, TradeLens tarafsız olmalı ve böylece en geniş kitleye hitap etmelidir.

Maersk’in yan kuruluşlarıyla rekabet eden şirketler için potansiyel veri gizliliği endişelerine değinen White, Maersk tarafında, Maersk Line veya Damco Logistics‘in ticari faaliyetleri ile hiçbir ilgisi olmayan ayrı bir varlık olduğunu söyledi.

White, bu Çin duvarlarının üstünde, platformun gizlilik korumalarına sahip olduğunu söyledi:

Diğer taşıyıcılardan gelen hassas bilgiler ayrı düğümlerde tutulur. Bu yüzden taşıyıcı A, taşıyıcı B’nin veya taşıyıcı C’nin  bilgilerini göremez.

İleriye dönük olarak, TradeLens için bir başka olası iş birlikteliği, “we.trade” ve “Batavia” gibi altyapısı yine IBM Blockchain ve Hyperledger üzerinde oluşturulmuş ticaret finansmanı platformları ile çalışmalar yapılması olacaktır.

Ticaret finansmanı konusunda IBM, bankaların 92 TradeLens pilot ortağı arasında bulunduğunu, ancak bunların isimlerinin verilmediğini söyledi. Ancak, HSBC’nin TradeLens ile birkaç kez görüştüğü ve lansman sonrası yeniden bağlanmayı kabul ettiği, ticaret finansmanı alanındaki bir kaynaktan öğrenildi.

Hem IBM hem de Maersk, ticaret finansmanı bankaları, deniz sigorta ve benzeri platformları bir fırsat dünyası olarak kabul etti.

White, sözlerini şöyle sonlandırdı:

Bu platformdan yararlanmak isteyen finansal kuruluşlar ve sigorta şirketleri de dahil olmak üzere birçok sanayi ve kurum var.

coindesk

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin