IBM drone filo güvenliği için Blockchain patenti alıyor
IBM drone filo güvenliği için Blockchain patenti alıyor

IBM drone filo güvenliği için Blockchain patenti alıyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Bilişim devi ve üretken Blockchain araştırmacısı IBM, ticari ve rekreasyonel uygulamalarda drone’ların artan kullanımıyla ilgili gizlilik ve güvenlik sorunlarını ele almak için dağıtılmış defter teknolojisini (DLT) kullanan bir sisteme başvurdu.

IBM drone sistemleri için patent başvurusu yaptı

ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi (USPTO) tarafından Perşembe günü kamuya açıklanan belgelere göre, IBM ilk olarak Mart 2017’de büyüyen Blockchain uygulamaları kütüphanesindeki en son patent için başvuruda bulundu.

Patent başvurusunda yazarlar, insansız hava aracı (İHA) uçuşları ile ilgili verileri saklamak için bir Blockchain defterinin nasıl kullanılabileceğini detaylandırıyor. Özellikle güvenlik riski nispeten yüksek olduğunda, hava sahası kontrolörlerinin ve düzenleyicilerinin artık gökyüzünü dolduran artan sayıda drone’u denetleyebilmesini sağlıyor.

Bloklar; konumu, üreticisi ve model numarası, düzensiz davranışları, hava koşulları ve kısıtlı bölgelere yakınlığı dâhil olmak üzere, drone uçuş modelleri ile ilgili çeşitli farklı veri noktaları içerebilir.

Yazarların açıkladığı gibi:

Zincir, bir İHA’nin izlediği rotada  zaman içinde bir günlük olarak düşünülebilir. Bir işlem yürütüldüğünde, ilgili İHA parametreleri, doğrulama için sistemdeki bir veya daha fazla bilgisayar düğümüne gönderilir. Bir veya daha fazla bilgi işlem düğümleri, işlemin geçerliliğini belirler ve yeni bir blok oluşturur. Yeni blok hesaplandıktan sonra, paydaşın İHA Blockchain’ine eklenebilir. Diğer birçok avantaj arasında, bir Blockchain altyapısının kullanılması, yanlış davranış gösteren İHA’lerin birden fazla taraf tarafından tanımlanmasına yardımcı olur. Bu tür faaliyetler değişmez bir defterde kaydedilir.

Önerilen sistemde, izin verilen Blockchain, çevresel tetikleyicilere yanıt olarak değişen değişken blok sürelerini içerebilir. Örneğin, bir rekreasyonel drone, sınırlı bir uçuş bölgesine çok yaklaşırsa, bir İHA bayrağı oluşturabilir ve bu da İHA üzerinde ve varsa operatöründe artan veriyle hava sahası denetleyicileri sağlamak için ağın engelleme süresini artırabilir.

Tersine, acil tıbbi malzeme taşıyan bir drone’un, kısıtlayıcı hava sahasında çalışmak için özel izin verilebilir. Çünkü düzenleyiciler, izin verilen Blockchain verisinden ayırt edebilirler.

Bu risk değerlendirmeleri analitik algoritmalar ya da akıllı dışı sözleşmeler yoluyla Blockchain defteriyle yapılan ve zincir dışı gerçekleştirilen makine öğrenimi modelleri ile gerçekleştirilebilir.

İnsansız araçların güvenliği için Blockchain’i başka kurumlar da araştırıyor

Özellikle IBM, drone’ların ve diğer insansız araçların kullanımının artmasıyla ilgili sorunlara çözüm olarak Blockchain’i görmede yalnız değil. Geçtiğimiz günlerde USPTO, Walmart’ın robotları ve otonom araçlardan oluşan bir tedarik zinciri boyunca paketleri güvenli hale getirmek için Blockchain teknolojisini kullanmaya çalışan bir patent başvurusu yayınladı.

ccn

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin