featured

Herkesin hayatını değiştirecek sistem: Blockchain.

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Tıpkı DNA gibi hack’lenemez, silinemez bir veritabanı sistemi. Para ve bilgi ile olan tüm ilişkimizi kökten değiştirecek bir potansiyele sahip. Dünya takas modeline geri döner mi? Blockchain hayatımızı nasıl değiştirecek?…

Teknolojik dünyanın en etkili isimleri arasında gösterilen, teknolojik öngörüleriyle ünlü Hitachi Data Systems CTO’su Hubert Yoshida, World Cities Expo kapsamında konuşmacı olarak Mayıs ayında Türkiye’ye geldiğinde, geleceği şekillendirecek teknolojilerle ilgili konuşmuştu. “Blockchain’in dünyaya etkisi internetten fazla olacak. İnternet bilgi, Blockchain ise bir değer ağıdır” diyen Yoshida, bu iddialı cümlesi ile dikkatleri ‘blok zinciri’ teknolojisine çevirmişti. Yoshida, dijital para birimi Bitcoin’in arkasındaki teknoloji olarak kendini tanıtan Blockchain’in gerçek gücünün, paradan daha büyük olduğunu da eklemişti..

ÜRÜN DİRİER / PARA DERGİSİ

Peki nedir Blockchain? Çoğu kişi onun sadece illegal Bitcoin transferlerine imkan sağlayan, paranın izini kaybettiren bir sistem olduğunu düşünüyor. Evet, başlarda öyleydi, ancak bugün yeni teknolojiler için kullanılan ve kapitalizmin değer algısını kökten değiştirecek gibi duran bir kahraman. Hatta bazı uzmanlara göre, insan medeniyetinin takasa geri dönmesini sağlayarak, çok daha az parayla yaşamamızı mümkün kılacak bir teknoloji. Biraz abartacak olursak, aracıları tamamen devreden çıkaracak, bankaların varlık sebebini sorgulatacak bir devrimci! Öte yandan tam da bu sebeple tüm dünyada ciddi bir istihdam krizine yol açacak, insanların işini elinden alacak bir anti kahraman da olabilir. Henüz hiçbirinden tam emin değiliz.

HACK’LENEMEYEN DNA ZİNCİRİ
Blockchain çok sayıda uzman tarafından günümüzün en güvenli veritabanı sistemi olarak adlandırılıyor. Verinin ‘hash’ denen şifrelenmiş gölgesi aynı anda dünyanın dört bir yanından on binlerce bilgisayarda sakladığı için bu kadar güvenli kabul ediliyor. Para transferi yaptığınızı, telif hakkı aldığınızı, sağlık veya edevlet bilgilerinizin kaydedildiğini ya da tapu devri yaptığınızı düşünün. İlgili işlemin ya da verinin gölgesi dünyada on binlerce bilgisayarda, dünyadaki diğer insanların benzer verilerinin gölgeleriyle beraber bir zincir halinde saklanıyor. Yani bilginin kaybolması mümkün değil. Çünkü bir veri tabanının hack’lenebilmesi için dünyadaki tüm server’ların ve on binlerce bilgisayarın hack’lenmesi gerekiyor. Bu da eğer dünyayı filmlerdeki gibi kötücül bir yapay zeka ele geçirmezse teknik olarak imkansız.

Daha anlaşılır olması için blok zincirini DNA zinciri gibi düşünebilirsiniz. Böbrek, cilt tonu, burun şekli, göz rengi, beyin fonksiyonları, hastalık yatkınlıkları, tırnak modeli, saç yoğunluğu gibi bir insana dair yüz binlerce bilgi tek bir DNA zincirinde tutulabilir. Bu insandan alınan on milyon adet DNA örneğinin dünyanın tüm derin dondurucularına dağıtıldığını düşünün. Birine zarar gelse, mesela mutasyona uğrasa ya da derin dondurucu bozulsa bile bir diğeri her zaman vardır..

 

Alıntı Haber: ahaber.com.tr

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin