Güney Kore dijital won testlerine başlıyor
Güney Kore dijital won testlerine başlıyor

Güney Kore kripto paraların vergilendirilmesine yönelik çalışmalar yapıyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Güney Kore kripto paraların vergilendirilmesine yönelik çalışmalar yapıyor. Güney Kore’de vergi düzenlemelerinin eksikliğinden dolayı şu an kripto paralardan herhangi bir vergi alınmıyor. Vatandaşlar, vergileri ödemek zorunda kalmadan kripto paralardan milyonlarca kazanç elde edebiliyor. Bununla birlikte bu durumun yakın gelecekte değişmesi bekleniyor. Düzenleyiciler, kripto paraları vergilendirmek için başlattığı çalışmada geçici bir zaman çizelgesi belirledi. Bu nedenle yakın bir zamanda vergilendirme işleminin tamamlanması bekleniyor.

Güney Kore kripto para birimi takaslarının mevcut vergi politikası doğrultusunda vergilendirileceğini belirtiyor

Geçtiğimiz yılın Aralık ayında, Güney Kore Başbakan Yardımcısı ve Strateji ve Maliye Bakanı, ülkenin yerel Bitcoin (BTC) pazarı için vergilendirme yöntemleri aradığını söyledi. Daha yakın zamanlarda, Ocak ayında Güney Kore, kripto para birimi takaslarının mevcut vergi politikası, yüzde 22’lik kurumlar vergisi ve yüzde 2,2’lik yerel gelir vergisi doğrultusunda vergilendirileceğini duyurdu.

Güney Kore hükumetinin kripto vergi görev gücü, kripto satışlarından elde edilen “kar üzerinde vergileri ödeyen transfer gelir vergisi” önerdiğini belirtti. Ayrıca sanal döviz işlemlerinden elde edilen gelirin geçici ve düzensiz olarak kabul edildiği takdirde, diğer gelir vergilerinin uygulanabileceğini söyledi.

Güney Kore kripto paraların vergilendirilmesine yönelik çalışmalar yapıyor
Güney Kore kripto paraların vergilendirilmesine yönelik çalışmalar yapıyor

Güney Kore kripto paraların alım-satım işlemlerinden hala vergi almıyor

Koreli 40’lı yaşlarındaki bir avukat, geçtiğimiz yıl içinde Bitcoin ve Ethereum yatırımlarından tam 40 milyon won para kazandı. Ancak, iddiasına göre vergilendirme sistemi olmadığı için herhangi bir vergi ödemedi.  Bu kişi konuya yönelik şu açıklamaları yaptı:

Yüz binlerce ya da milyonlarca wonu, kripto para ticareti üzerinden kazansanız bile, şu anki vergilendirme sistemindeki eksiklikten ötürü, devlete herhangi bir para ödemeniz gerekmiyor. Halbuki geleneksel borsalarda listelenmiş bir senedi satarken binde 3, listelenmemiş bir senedi bozdururken de binde 5 vergi ödemeniz gerekiyor.

Güney Kore kripto paraların vergilendirilmesine yönelik düzenlemelerinin yılın ilk yarısında yürürlüğe girmesini bekliyor

Durumun düzeltilmesi için vergi yetkilileri, ilk Ulusal Vergi İdari Reform Komitesi’nde 2018’de bir sanal para vergi standardını oluşturduklarını belirttiler. Dahası, Strateji ve Maliye Bakanlığı tarafından ilan edilen 2018 ekonomi politikası yönünün, bu yılın ilk yarısı için kripto vergilendirme planı için bir program hazırladığı bildirildi.

Güney Kore ekonomisine yön veren Finansal Stratejiler Bakanlığı’da kripto paraların vergilendirmesi üzerinde çalışmalar yapıyor. Bu yılın ilk yarısında düzenlemelerin faaliyete geçmesini bekleniyor. Konuyla ilgili yapılan haberlerde, şu ifadeler kullanıldı:

Kore, bu yılın ilk yarısında Ağustos ayı vergi kanununda yer alması halinde vergi kanununu geçirebilecek. Gelecek yıl sanal para vergisi uygulanacak. Hükumetinin görüşmeleri ve çalışmaları sıkılaştırılarak sanal paralar üzerinden alınacak vergiler yasalaştırılacak.

Güney Kore kripto paraların vergilendirilmesine yönelik çalışmalar yapıyor
Güney Kore kripto paraların vergilendirilmesine yönelik çalışmalar yapıyor

“Yılın ilk yarısında dijital para vergisini açıklamayı düşünüyoruz.”

Son zamanlarda, Güney Kore yerel basın kaynağı, kripto paralar ile alakalı vergilendirme sisteminin Haziran ayında yürürlüğe gireceğini belirtse de, Güney Kore hükumeti haberin gerçeği yansıtmadığını belirten bir açıklama yaparak şunları söyledi:

Dijital para birimleri üzerinden yapılacak vergilendirme sisteminin nasıl olacağı konusunda çalışmalar yapıyoruz. Bu konuda çıkan haberler, şu an için doğru değil.  Belirli bir zaman dilimi belirlemedik ancak yılın ilk yarısında dijital para vergisini açıklamayı düşünüyoruz.

Yeni sisteme göre hem kripto para ticareti yapanlar hem de kripto para borsaları vergi ödeyecek

Konuyla ilgili konuşan bakanlık yetkilisi de, vergilendirme çalışmaları ile ilgili herhangi bir tarih belirlemediklerini ancak sistemin 2018’in ilk yarısında devreye girmesini umduklarını belirtiyor. Güney Kore’de yeni vergilendirme yasaları yürürlüğe girerse, sadece kripto para ticareti yapanlar değil, kripto para borsaları da vergi ödeyecek.

Güney Kore, kripto para vergi uygulamalarıyla ilgili araştırmalar yapıyor

Güney Kore’nin Vergi Bakanlığı, kripto para vergilendirmesine yönelik örneklere uluslararası olarak bakıyor ve çalışanlarını ABD, Japonya, Almanya ve İngiltere’ye değişen kripto para vergi uygulamalarıyla ilgili araştırmalar için gönderiyor. Araştırmalar, çoğu durumda, gelir vergisi değil, “gelir vergisi” ilkesine dayanarak vergilendirmenin uygulandığını gösteriyor.

Kore hükumeti 13 Haziran’da yerel seçimlerden sonra da tam ölçekli sanal para düzenlemesi kuruyor olacak. Maliye ve Ekonomi Bakanlığı’nın 14 Haziran’da Seul’de sanal paralar konulu bir uluslararası konferans düzenleyeceği belirtiliyor.

News.bitcoin

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin