Google kripto para reklamlarını yasaklıyor.
Google kripto para reklamlarını yasaklıyor.

Google kripto para reklamlarını yasaklıyor: Piyasa karardan nasıl etkilendi ve gelecekte neler olacak?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Arama motoru başta olmak üzere sunduğu pek çok bilişim hizmetiyle alanında lider olan ve dünyanın en değerli şirketleri arasında yer alan Google kripto para reklamlarını yasaklıyor.

Duyurunun ardından geçen 24 saatlik süre zarfında yaşananlar, sektörün geleceğine ışık tutabilecek cinsten zira Google’ın herhangi bir sektörde takınacağı tavır, aslında o sektörün internetle bağını doğrudan belirleyecek kadar güçlü bir etkiye sahip.

Google’ın büyüklüğünü satırlarımıza taşımak gibi bir külfetin altına girmeyeceğiz. Bunun yerine, alınan kararın kripto para piyasalarını nasıl etkilediğine hep birlikte göz atalım ve gelecekte bizi nelerin beklediğini görelim.

Büyük kripto paraların reklama ihtiyacı yok

Bitcoin, Ripple, Ethereum ve Litecoin gibi büyük kripto paralar reklamlara ihtiyaç duymazlar çünkü yatırım topluluğunda iyi bilinirler. Fakat yatırımcılar, bunun aksini düşünüyor.

Tablo 1 - Kaynak: Coinmarketcap / Google kripto para reklamlarını yasaklıyor.
Tablo 1 – Kaynak: Coinmarketcap

Google kripto para reklamlarını web sitelerinde yasaklamayı planladığını duyurdu ve büyük paralar aniden düşüş eğilimine geçti. Duyuruyu takip eden 24 saat içinde Bitcoin %3.47, Ethereum %4.67, Ripple %6.53 ve Litecoin %1.26 geriledi (Tablo 1).

Google’ın kripto para reklamlarını yasaklama planı, Facebook’un kararından iki ay sonra geldi. Bildiğiniz üzere Facebook da kripto para reklamlarına ilişkin ciddi düzenlemeler getirmiş, bunun ardından kripto para piyasasında aşağı yönde gözle görülür değişimler ortaya çıkmıştı.

Kısa vadede düşüş, uzun vadede yükseliş söz konusu

Ancak Facebook, Twitter, Google ve diğer web sitelerinin kripto para birimi reklamlarını yasaklaması, uzun vadede düşüş eğilimine değil, yükselişe neden oluyor. En azından Bitcoin, Ethereum, Ripple ve Litecoin gibi büyük kripto para birimleri için durum bu şekilde.

Bunun için birkaç sebepten söz edebiliriz. Bunlardan biri, bu para birimlerinin reklama ihtiyacı olmaması. Zira yatırımcıların çok büyük bir kısmı tarafından tanınıyorlar.

Başka bir sebep ise yasağın piyasadan aldatıcı (scam) paraların çıkarılmasına yardımcı olacağı ve bu nedenle de yatırımcıların meşru madeni paralara olan güvenlerini arttıracağı.

Dolandırıcı kripto paralar ayıklanacak, sahne büyük oyunculara kalacak

CryptoMaps.info’dan Craig Cole, bu durumu şöyle yorumluyor:

Bu en iyi haber olmasa da, kripto para birimleri için iyi bir şey olabilir. Yasak, piyasanın sağlamlaştırılmasına ve istikrarlı bir şekilde hızla kazanç elde etmek için aldatıcı paralar ve gayri meşru aktörlerin bertaraf edilmesine yardımcı olacak. Bu yasak, kripto para birimlerinin gündemden uzaklaşacağı anlamına gelmez. Nihayetinde onu güçlendireceğine inanıyorum.

Dolandırıcı kripto para birimlerinin ayıklanması, genel olarak kripto para tedarikini sınırlandıracak ve bu nedenle, büyük kripto paraların fiyatlarının artmasına yardımcı olacaktır.

Yine de herkes aynı fikirde değil

Google’ın yasaklama hamlesinin nelere yol açacağı hususunda genel kanı olumlu gidişatta toplansa da herkes aynı görüşü paylaşmıyor.

GlobalBlockchain Başkanı ve Operasyon Direktörü Shidan Gouran bunun ancak geçici bir çözüm olduğu düşüncesinde:

Bu yasak, tüketicilere ahlaki değerleri hiçe sayan kripto para reklamverenlerine karşı kısa vadeli bir koruma sağlar. Ancak bunun kripto para birimi sektörüne zarar vereceğinden kuşku yoktur. Ki bu da dirençle karşılaşacağı anlamına gelir.

Google kripto para reklamlarını yasakladı ama oyun daha bitmedi

Tüm bu düşünceler, tahminler ve kehanetler ışığında kripto para sektörünün büyük hükümetler, büyük bankalar ve bilgisayar korsanları gibi pek çok parazitten kurtulması gerektiği aşikar.

Google başta olmak üzere, dev aktörlerin sektöre karşı takındığı tavırların, sektörü ne şekilde etkileyeceğini ise zaman gösterecek.

Forbes

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin