Goldman Sach raporuna göre, DeFi sektörü geleneksel finansın on katından fazla getiri sağlıyor
Goldman Sach raporuna göre, DeFi sektörü geleneksel finansın on katından fazla getiri sağlıyor

Goldman Sachs raporuna göre, DeFi sektörü geleneksel finansın on katından fazla getiri sağlıyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Kripto gibi DeFi pazarı da kurumsallaşıyor. Bu hafta Goldman Sachs DeFi pazarıyla alakalı ayrıntılı bir rapor sundu. Raporda DeFi sektör getirilerinin sigortalı banka mevduat getirilerinin yaklaşık on katı olduğunu ve bu getirinin daha da artabileceği paylaşıldı.

Raporu yayınlayan analistler Zadi Paled ve Isabella Rosenberg, DeFi pazarını teknoloji mevcut piyasa yapılarını bozma potansiyeline sahip ve “en zorlayıcı blockchain kullanım durumlarından biri” olarak adlandırdılar.

Rapora göre, Blockchain sadece alternatif bir defter teknolojisi değil bu sebeple uygulamalarda sınırlı değil. Bir akıllı sözleşme blockchainin  güncellemesi, yalnızca eşler arası işlemleri belgelemek için değil. Aynı zamanda akıllı sözleşme blockchainlerin DeFi’yi destekleyen yazılım ve uygulamaları çalıştırmasına izin verdiği için sistemdeki herhangi bir değişiklikleri belgelemek için de kullanılır.

Geleneksel finans ile karşılaştırıldığında DeFi piyasasının bir takım avantajları var. DeFi’ler geleneksel finansa göre ulaşılması daha kolay, daha hızlı, benzersiz ürün seçenekleri, şeffaflık ve hızlı yenilikler sunuyor.

Ancak, Paled ve Rosenberg, çok sayıda hack, hata ve dolandırıcılıkla karşılaşan ve düzenleyicilerin daha fazla zorlaştuırdığı çalışmaların devam ettiğini belirtti. Bunun da “halk tarafından daha geniş çapta benimsenmesinin muhtemelen hala bir hayli uzakta olduğu” anlamına geldiğini yazdı.

Ayrıca Goldman Sachs, geleneksel finansal hizmetler teknolojisi ile kafa kafaya rekabet edebilmek için ölçeklenebilirlik gibi yapısal zayıflıkları da vurguladı. Rapor, Aave ve Uniswap’ı, DeFi’nin ana uygulamalarını gösteren iki önemli protokol olduğunu söylüyor.

Covid salgınıyla birlikte nakit kullanımı azaldı

DeFi sektörünün geçen yılki büyümesini de bahseden rapor, stabil coin getirilerinin geleneksel banka mevduatlarının çok üstünde olduğunu belirtti. Rapora göre, tahmini 3,5 milyon benzersiz adres, DeFi protokolleriyle etkileşime girdi. Bu getirilerin tipik olarak %5, “sigortalı banka mevduatlarında elde edilen getirilerin yaklaşık on katı” olduğu ve bu getirilerin daha da yükselebileceği söylendi.

Diğer taraftan Covid salgınından sonra tüm yaş grupları için nakit tüketiminin azaldığını ve 25 ile 34 yaş aralığının geçen yıl ödemelerin yalnızca %10’unda nakit kullandığını gösteren Federal Rezerv anketlerini vurguladı.

Kripto tabanlı sabit paralar da dahil olmak üzere dijital ödeme teknolojilerinin benimsenmesine önemli katkı sağlayabilir. Dijitalleşmenin yanı sıra küreselleşme, KYC ve AML kurallarının olmamasıyla birlikte DeFi’nin benimsenmesine katkı sağlıyor.

Raporda ayrıca DAO’lardan bahsediliyor ve son derece hızlı hareket eden DeFi sisteminde “TradFi 2.0 İnovasyonu” ele alınıyor. Rapora göre, pazar odağı yakın zamanda yerleşik protokollerin ötesine geçerek Olympus DAD ve Alchemix Finance gibi ‘DeFi 2.0’ olarak adlandırılan daha yeni projelere geçti.

Daha geniş finansal sistem açısından bakıldığında, DeFi hâlâ küçük bir pazar ve bir dizi çok yeni teknolojidir.

Geliştiricilerin, geleneksel finansın daha fazla alanına nüfuz etmek için teminatsız kredi için yeni mekanizmalar oluşturmaları gerektirdiği belirtildi. Daha fazla düzenleyici faaliyet gerekli olsa da bu pazarın gelişimin yavaşlatabilir.

Yine de, merkezi olmayan finanstaki birçok yenilik, ilgili teknolojinin mevcut finansal sistem tarafından kesintiye uğratılabileceğine işaret ediyor. Zaman içerisinde bu varlıklar için piyasa değerlemelerini desteklemeye yardımcı olması gereken blockchainler ve kripto para teknolojisi için zorlayıcı bir kullanım örneği gösteriyor.

bitcoinexchangeguide


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin