Borsanın delist haberi Tornado Cash fiyatını diplere sürükledi…

Gizlilik odaklı varlık Tornado Cash’i biraz daha yakından tanıyalım!

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Son zamanlarda gizlilik insanlar tarafından konuşuluyor. Sadece bireyler değil hükümet ve üst düzey yetkililer için gizlilik çok önemli şeyleri temsil ediyor. Rusya-Ukrayna savaşından sonra ise gizlilik daha çok ön plana çıktı. Kripto ekosisteminde ise gizlilik dediğimizde ilk olarak karşımıza Tornado Cash çıkıyor.

Tornado Cash, Ethereum ve ZK-SNARK teknolojisine dayalı diğer akıllı sözleşme özellikli blok zincirleri için merkezi olmayan, gözetimsiz bir gizlilik çözümüdür. Kullanıcıların, gizliliklerini geliştirmek için zincir içi etkinliklerindeki bağlantıları kesmesine olanak tanır. Tamamen izi sürülemez bir proje yapısına sahiptir.

Tornado Cash: Blockchain gizliliğini anlamak

TORN, kullanıcıların tek bir adres kullanarak Ethereum üzerinde akıllı bir sözleşmeye ETH ve diğer kripto para birimleri göndermesine yardımcı olur. Olay sadece bununla kalmaz. Tokenları farklı bir adres kullanarak geri çekmesine, böylece yatırılan ve çekilen fonlar arasındaki bağlantıyı koparmasına izin veren vesayetsiz bir protokoldür.

Tornado Cash’in değer teklifini anlamak için öncelikle özel kripto para birimi işlemleri efsanesini ortadan kaldırmak gerekiyor. Ethereum gibi halka açık blok zincirlerinde zincir üstü gizlilik esasen mevcut değildir. Çünkü herkes herhangi bir cüzdanın tüm işlem geçmişini incelemek için blok zincirin genel defterini izleyebilir. 

Nansen gibi Blockchain analitik firmaları tam da bunu yapıyor. Nansen, Ethereum blok zincirini analiz eder, belirli cüzdanları ve akıllı sözleşme adreslerini işaretler, iç görüleri insan tarafından anlaşılabilir bir forma çevirir. Ardından ise bu araçları, zincir üzerindeki verilere dayanarak daha bilinçli ticaret kararları vermek isteyen kripto yatırımcılarına satar.

Herkese açık blok zinciri adresleri, kullanıcıların kimliklerini açığa çıkarmasa da, biraz çaba sarf ederek, bireysel cüzdanlar, kullanıcı hakkında her türlü bilgiyi çıkarmak için anonim hale getirilebilir. İstenildiği taktirde her şekilde yapılan işlemler incelenebilir ve izlenebilir. Bununla ilgili pek çok olay yaşanmış ve çözülmüştür. Thodex kurucusunun yaptığı işlemler bir ekip tarafından ortaya çıkarılmıştı.

Gizlilik temeline dayalı Tornado Cash

Tornado Cash, kullanıcıların mahremiyetlerini korumalarına yardımcı olmak için, Zcash’in ZK-SNARKs adlı gizlilik odaklı blok zinciri projesinin öncülük ettiği bir teknolojiden yararlanıyor. Sıfır bilgi kanıtları, bir tarafın (kanıtlayanın), belirli bir ifadenin doğru olduğunu, ifadenin gerçekten doğru olduğu gerçeği dışında herhangi bir bilgi ifşa etmeden başka bir tarafa (doğrulayıcı) kanıtlamasına izin verir.

TORN nakit açıklaması

Tornado Cash, tek bir adresten token mevduatlarını kabul etmek için akıllı sözleşmeler kullanır. Farklı bir adresten para çekmeyi mümkün kılar. Böylece yatırılan ve çekilen fonlar arasındaki zincir üstü bağlantıyı koparır. Protokolün eski sürümü Ethereum, BNB Zinciri, Poligon, Gnosis Zinciri, AVAX, Optimism ve Arbitrum üzerinde çalışır. Şu anda altı token için yalnızca sabit tutarak havuzlarını desteklemektedir. Bunlar; ETH, DAI, cDAI, USDC, USDT ve wBTC şeklindedir.

Tornado Cash basit haliyle nasıl çalışır?

Tornado Cash depozitosu yapmak için, bir kullanıcının önce “gizli” ve “boş bırakıcı” olarak adlandırılan kriptografik olarak bağlantılı iki rastgele sayı oluşturması ve ardından tokenları akıllı sözleşmeye “taahhüt” adı verilen her iki sayıdan üretilen bir hash ile birlikte göndermesi gerekir.

Tornado Cash daha sonra kullanıcının depozitosunu kaydetme taahhüdünü saklar. Kullanıcı burada tamamen farklı bir adres kullanarak parasını çekmek istediğinde, potansiyel olarak tanımlayıcı herhangi bir bilgiyi ifşa etmeden, sözleşmede tutulan belirli bir harcanmamış mevduata karşı geçerli bir talebi olduğunu kanıtlamalıdır. Bunu yapmak için Tornado Cash’e yeni bir para çekme adresi ve iki sıfır bilgi kanıtı ile gelir. Bunlardan biri, hash değeri, diğeri onları belirli bir mevduata bağlayan hükümsüzleştirici.

Platform kimin para çektiğini bilmez. Kullanıcının yatırdığı miktarı birden çok kez çekemeyeceğini garanti etmek için ikinci sıfır bilgi kanıtına ihtiyaç duyar. Sözleşmenin içinde geçersizleştiricinin bir karmasını saklar. Hemen ardından kullanıcı tarafından sağlanan kanıtın buna karşı uyuşup uyuşmadığını kontrol eder. Aksi durumda, birey parasını çekemez. 

Karma işleminin tek yönlü doğası nedeniyle, belirli bir taahhüt veya mevduatı belirli bir hükümsüzleştiriciye bağlamak imkansızdır, ancak belirli bir mevduatı onaylayan sıfır bilgi kanıtı oluşturmak mümkündür. Kullanıcılar, bu şifreleme teknolojisini kullanarak Tornado Cash’e tek bir adres kullanarak para yatırabilir ve daha sonra bunları tamamen yeni bir adrese çekebilir, bu da iki işlem arasındaki zincirdeki bağlantıyı etkin bir şekilde kesebilir.

Tornado Cash mantıklı yatırım mı?

Gizlilik odaklı bir varlık olması nedeniyle fazlasıyla dikkat çekici bir proje. İzinin sürülememesi ise devletleri ve şirketleri tedirgin ediyor. Kara para aklama işlemlerinde kullanılmasına imkan verilmesi düşündürüyor. Ancak gizlilik temelli kaliteli bir proje olduğunu değiştirmiyor.

cryptobriefing


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin