Kripto hizmet sağlayıcı BitGo'nun toplam varlıkları 16 milyar doları aştı
Kripto hizmet sağlayıcı BitGo'nun toplam varlıkları 16 milyar doları aştı

G7 raporu, stabilcoin’lere ‘riskli’ diyor: Bu doğru mu?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Stabilcoin kullanımı 2017 yılının sonlarından beri artıyor. Düzenleyici kurumlar ve devlet kurumları ise bu artıştan ötürü endişe içinde. G7, IMF ve Finansal İstikrar Kurulu merkez bankası yetkilileri tarafından formüle edilen yeni bir rapor, stabilcoinlerin küresel ekonomi ve parasal istikrar için sistemik bir tehdit oluşturduğuna inanıyor. Peki stabilcoin’ler gerçekten riskli mi?

Stabilcoin’ler neden riskli görülüyor?

Rapor Libra‘dan özellikle söz etmiyor ancak bazı bölümlerinin, Facebook’un projesinin önündeki engellerin bağlamıyla özel olarak yazıldığı iddia ediliyor.

Bu komite tarafından açıklanan en belirgin tehditlerden biri, stabil bir para olan Libra ve benzerlerinin, piyasa payının büyük bir bölümünü kendine alma ve ödeme sağlayıcıları arasındaki rekabeti engelleme olasılığı olarak görülüyor.

FSB Başkanı Randal Quarles, Libra ve diğer stabil paraların ortaya çıkardığı tehditlerin öncelikli olarak ele alınması gerektiğine inanıyor.

Stabilcoin’ler gerçekten riskli mi?

Ek olarak, G7 ve dünyadaki hemen hemen her ülke, stabilcoinlerin küresel finansal istikrar üzerindeki olası etkileri konusunda endişeli.

Bunun gerçek anlamı, hükümetler, kendi para ihraçlarına ilişkin tekellerini engelleyen para birimlerinden endişe duyuyorlar.

Stabilcoinlerin çoğu, (Tether, DAI ve USDC gibi) bir fiat paraya sabitlenmiş durumda. Bu para birimleri özellikle Bitcoin’in yaptığı gibi merkez bankalarını yok etme gündemini desteklemiyor; bunun yerine, mevcut kripto para piyasasındaki gelişmelere güveniyorlar ve insanların doların değerine erişmesini kolaylaştırmak istiyorlar.

Stabilcoin’lerde merkezsizlik ne düzeyde?

Merkezsizlik ve stabil paralarla ilgili en büyük sorun, fiat paralara sabitleniyor olmaları. Bunu ortadan kaldırmak ise en büyük zorluk olarak görülüyor çünkü toplumların temel ekonomik istikrar anlayışı, geleneksel paraların fiyatlarından kaynaklanıyor.

Örneğin Reserve Protocol, çıkardığı RSV isimli stabilcoin’i geleneksel bir para birimine sabitlemiyor. Proje, fiyatı dolar ya da avro ile ilişkilendirmek yerine, ekonomideki mal ve hizmet sepetine fiyat veriyor.

Bunun da önemli dezavantajları söz konusu. Çünkü herhangi bir ürün ve hizmet sepetinin (TÜFE ve TEFE gibi) enflasyonu fiat fiyatlarından kaynaklanıyor.

btcmanager

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin