Fed raporu sonrasında Stabilcoinler ile ilgili sesler çoğalıyor
Fed raporu sonrasında Stabilcoinler ile ilgili sesler çoğalıyor

G20 Finansal İstikrar Kurulu: “Stabilcoinler büyük tehditler yaratıyor.”

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Dünyanın en büyük 19 ekonomisi ve Avrupa Birliği Komisyonu’ndan oluşan G20 grubu,  stabilcoinlerin finansal istikrar için risk oluşturabileceğini savunuyor. Kurula göre stabilcoinler düzenlenmeli.

G20’nin Finansal İstikrar Kurulu (FSB), bugün stabilcoinlerin etkili bir şekilde düzenlenmesinin savunulduğu 10 önerili kapsamlı bir stabilcoin çalışması yayımladı.

Bir para sepetine dayalı bağımsız bir sabit para yaratmayı planlayan Libra’nın tanıtımıyla teşvik edilen düzenleyiciler, Libra o zamandan beri bu özel fikirden vazgeçmiş olsa da projeyi dikkatle takip etmeyi sürdürüyor.

Sadece Libra değil, tüm stabilcoinler tehdit unsuru olarak nitelendirildi

FSB raporu, mevcut mali kuralların genel olarak istikrarlı paralar için de geçerli olduğunu ve ABD düzenleyicilerinden benzer ifadeleri yansıttığını kaydetti. Bununla birlikte kurul, kullanılan teknolojiden bağımsız olarak finansal risk sunan tüm işletmeler için kuralların aynı olması gerektiğini savundu.

Stabilcoinlerin küresel doğası farklı ülkeler arasındaki yetersiz düzenlemelerden kaynaklı boşluklar sunuyor. Tavsiyelerin bazıları esnek bir sınır ötesi çerçeve oluşturmaya odaklanıyor ve yargı alanları arasındaki düzenleme farklılıklarının böylelikle minimize edilmesi planlanıyor.

FSB, Kara Para Aklamanın Önlenmesi ve Terörle Mücadele Finansmanı kontrolleri gibi ortak öneriler de paylaştı.

Libra’ya yönelik düşmanlık, muazzam adopsiyon potansiyeliyle açıklanabilir. Kurul ayrıca Dai (DAI) gibi algoritmik paralar da dahil olmak üzere mevcut stabilcoinleri tanıdı ancak şu anda sistemik riskler oluşturmak için çok küçük oldukları sonucuna vardı.

“En küçük sapmada bile risk yaratabilirler.”

Rapor, stabilcoinlerin neden bir tehdit olabileceğini de açıklıyor. Araştırmacılar, bu paraların sabitlendikleri değerlerin en küçük sapmasında bile ana akım ortamlarda önemli finansal sonuçlara sahip olabileceğini düşünüyor.

En önemli konu ise sermaye kontrolleri:

Stres dönemlerinde, bazı ülkelerdeki haneler istikrarlı paraları mevcut fiat para birimleri üzerinde güvenli bir değer deposu olarak kabul edebilir. Bu durum istikrarsız sermaye akışlarını şiddetlendirebilir. Değişken sermaye akımlarının döviz kurları, yurtiçi banka fonları ve aracılık üzerinde istikrarsızlaştırıcı bir etkisi olabilir.

Yönetim kurulu, sabit paraların en önemli faydalarından biri olan serbestçe işlem yapabilme yeteneğinin aynı zamanda önemli bir finansal istikrar tehdidi olduğuna inanıyor.

2019’un sonlarında sıkı sermaye kontrolleri uygulayan ve vatandaşlarını banka tasarruflarından büyük oranda alıkoyan Lübnan gibi ülkelerde söz konusu durum gözlemlenebiliyor. Kripto para biriminin amaçlarından biri, bu gibi durumlarda insanları güçlendirmek olduğundan, bu paraların istikrar için bir tehdit olarak görülmesi gelecekte önemli yansımalara neden olabilir.

cointelegraph


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin