Fitch Ratings, stabil coinlerin riskleri konusunda uyardı! İşte detaylar
Fitch Ratings, stabil coinlerin riskleri konusunda uyardı! İşte detaylar

Fitch Ratings, stabil coinlerin riskleri konusunda uyardı! İşte detaylar

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Dünyanın en büyük kredi derecelendirme kuruluşlarından biri olan Fitch Ratings analistleri stabil coinler ile ilgili önemli bir rapor yayınladı.  Kripto piyasası için güzel gelişmeler yaşanmaya devam ederken Bitcoin fiyatı 60.000 doların üzerinde yer alıyor. Fitch Ratings analistleri ise stabil coinler hakkında endişelerini dile getirdi. Raporda stabil coinler menkul kıymet piyasaları için risk taşıdıkları belirtiliyor.

Daha önce durağan paralar konusunda alarm veren firma, sabit paraların “sistematik olarak önemli” hale gelmesiyle birlikte “kısa vadeli menkul kıymetler piyasaları” için yeni riskler oluşabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Fitch’e göre, stabil coinlerin bu piyasaları ne ölçüde etkileyebileceği, özellikle ABD ve AB’de düzenleyici etkileri oldukça önem teşkil ediyor.

Moody’s ve S&P ile birlikte üç büyük derecelendirme kuruluşu olan Fitch Rating stabil coinlerin bulundurmaları gereken rezervlere de değindi. Bu rezervler, çıkarılan her bir token için bir tür teminat görevi görür. Fitch, örnek olarak ABD dolarına sabitlenmiş Tether’i kullanıyor ve “rezervlerinin %49’unu Haziran 2021 sonu itibariyle mevduat ve CP sertifikalarında tuttuğunu” söylüyor.

Tether, geçtiğimiz günlerde ABD CFTC ile yatırımcıları rezervlerinin büyüklüğü hakkında yanıltıcı olduğu için 41 milyon dolar ödemeyi kabul etti. VanEck direktörü Gabor Gurbacs, “bankaların yatırılan nakde karşı ortalama %17’lik orana sahip olduğuna” dikkat çekti.

Basel III ve BIS’ye göre, bankalar için Toplam Kapitalizasyon Oranı yaklaşık %17. Bazı kişiler ise banka mevduatlarının %100 itibari para ve gerçek para ile desteklendiğini düşünüyor.

Fitch Ratings stabil coinler ile ilgili ilk uyarısı değil

Henüz gün yüzüne çıkmayan Facebook’un Diem dijital parası devlet tahvilleri ve nakit kombinasyonu ile destekleneceği biliniyor. Bu rezervler göz önüne alındığında, Diem faturaya bir stabilcoin olarak uyacaktır.

69 milyar dolarlık piyasa değeri ile en büyük stabil coin olan Tether, piyasa değeri balonunu bugüne kadar %245 oranında gördü. Fitch’e göre bu, stabil coinlerin daha büyük katılımcılar haline gelebileceği anlamına geliyor. Fitch analistleri uyarıyor

Stabil coinler piyasalar için yıkıcı olabilir; örneğin, riskleri çalıştırması sebebiyle. Stabil coinler hem piyasayı önemli oranda etkileyebilir hem de diğer piyasa katılımcılarına şok yaşatabilir.

Fitch’e göre, stabil coinler ve geleneksel finansal piyasalar arasındaki bu piyasa dinamikleri, “piyasa stresi veya oynaklığın olduğu dönemlerinde” daha da kötü olabilir.

Sabit paralar, fiat paraya olan bağları göz önüne alındığında, gelecek vadeden merkez bankası dijital para birimleri (CBDC’ler) için en büyük rakip olarak görülüyor. Bu arada, Fitch’in stabil coinlerle ilgili ilk uyarısı değil. En sonTemmuz ayında derecelendirme kuruluşu, stabil coinlerin kısa vadede kredi piyasalarını bozma potansiyeline sahip olduğu konusunda uyarmıştı.

fxempire


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin