featured

Finlandiya Mülticlere Yardım için Blockchain Kullanıyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Blockchain teknolojileri, pek çok endüstriyi geri döndürülemez biçimde değiştirirken; en belirgin örneği ise finans sektörü oldu. Şimdiden birçok hükümet ve kuruluş  blockchain ile neler yapabiliriz diye çoktan çalışmalara başladı. Hatta Finlandiya’daki yeni bir proje ise, mültecilerin yeni hayatlarına uyum sağlamasına yardımcı olmak blockchain’i kullanıyor.

Ortadoğu’da yaşanan yıkıcı çatışmalar ve dünyanın başka yerlerindeki korkunç ekonomik koşullar göz önüne alındığında, birçok mülteci Avrupa ve İskandinav ülkelerinde sığınma ve güvenlik arayışı içindeydi. Bu insanların çoğunun herhangi bir belgeye bile sahip olmayışı bankacılık sektöründe büyük bir sorun oluşturuyor.

Çoğumuzun bildiği gibi, bir banka hesabı oluşturmak inanılmaz sinir bozucu bir durumdur. Bunu yapmak, toplumun yerleşik üyeleri için bile sayısız belge ve zaman gerektirir. Hele ki Türkiye’de bankacılık prosedürleri eğer ki online bankacılık kullanmıyorsanız düşünülmez bir ızdıraba dönebilir.


Finlandiya , blockchain yardımıyla bu problemlerle mücadele etmek için oldukça ilginç bir çözüm buldu. Finlandiya hükümeti, MONI şirketi ile ortaklık kurarak, banka hesapları bulunmayan mültecilere ön ödemeli Mastercard kartlarını tedarik etti. Böylece herhangi bir belgeleri olmaksızın işlem yapabilmelerine olanak sağlandı.

Her kartın kendine özel blockchain özellikleri mevcut olmakla beraber, böylece üçüncü bir banka onayı vb. gerektirmeksizin işlem yapabilecekleri bir karta sahip oldular. Kart ve kart sahibine ait olan blockchain ve bilgiler değiştirilemez bir alt yapıya sahip olarak faaliyet göstericek. Bu alt yapı sayesinde kart sahipleri bankalar ile işlem yapabilecek, sosyal statülerinde ve yaşam standartlarında daha iyi koşullara sahip olmalarına imkan sağlanılacak.

Ayrıca sadece kart sahiplerinin kartları kullanma yetkileri olduğundan kolaylıkla tanımlanabilen bir yapıya sahip olacaklar. Henüz beklenildiği kadar etki gösterememiş olsada blockchain ile neler yapılabileceğini düşünmek bile heyecan verici olsa gerek.

Mesut Paçavra

Global Pazarlama / Mining Uzmanı

 


Yasal Uyarı: Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kar ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin