Filecoin nedir

257 milyon dolarlık bir ICO projesi (FIL) Filecoin nedir?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kriptoparahaber – (FIL) Filecoin nedir? 2017’deki kötü şöhretli ICO döneminin en çok beklenen projelerinden biri de Filecoin idi. Merkezsiz depolama projesi, aktif Çin kripto topluluğunun desteğini arkasına alarak 257 milyon dolarlık fon sağlamayı başarmıştı.

Çeşitli platformlardaki fiyat hareketi, dolaşımdaki arzın nispeten düşük olduğu göz önüne alındığında projenin piyasa değerini 2 milyar doların üzerine çıkardı.

Filecoin nedir?

Filecoin ağı, madencilerin kullanıcıların dosyalarını depolamak için ödeme aldıkları genel bulut depolama hizmetlerine merkezsiz bir alternatif oluşturmayı amaçlıyor. Herkes madenci olabiliyor ve veri bütünlüğü otomatik olarak kontrol ediliyor.

Filecoin’in fikri, verileri gerçekten durdurulamaz ve sansüre dirençli hale getiriyor. Hiç kimse dosyalarınızın kaldırılmasını talep edemiyor. Böyle bir kavram, bazı verileri sansürden korumak için merkezsiz bir depolamaya ihtiyaç duyabilecek merkezsiz uygulamalarla (dApps) oldukça benzer.

Filecoin açık kaynaklıdır ve merkezi değildir, bu da tüm yönetimin topluluğun elinde olduğu anlamına gelir. Filecoin platformunda geliştiriciler, Dropbox veya iCloud gibi bulut dosya depolama hizmetleri oluşturma fırsatına sahiptir. Herkes Filecoin’e katılabilir ve verilerini depolamaya başlayabilir veya başkasının fonları için alan sağlayarak para kazanabilir. Filecoin’in kurucuları, ağı ve belirteçlerini kendi fikir birliğine göre çalıştırmak için blockchain teknolojilerini seçmişlerdir.

Filecoin’in tüm borsalardaki listelenen simgesi FIL’dir. FIL, tüm ağa ve tüm süreçlere güç sağlayan Filecoin’in yerel para birimidir. Madenciler, hizmetlerini garanti altına almak için FIL’i teminat olarak verirler.

ICO sürecinde 200 milyon token satmıştı

Kripto topluluğunun pek çok üyesi projeye sosyal medya üzerinden desteklerini iletti. Bu kişiler arasında Shapeshift’ten Erik Voorhees ve Blockstack Filecoin’in ana ağ lansmanından Muneeb Ali de yer alıyor.

Yatırımcılar hızlı bir şekilde yanıt vererek FIL’in fiyatını bazı platformlarda 200 doların üzerine çıkardı. Bilhassa, şu anda aktif olan piyasaların çoğu IOU’ların ticaretini yapıyor. Filecoin, ICO sırasında 200 milyon token satarken, bunların yalnızca küçük bir kısmı açık pazara sızabilecek.

Filecoin’in Kurucusu Kimdir?

Filecoin, Gezegenler Arası Dosya Sistemini de yaratan Juan Benet tarafından kuruldu. Benet, Stanford Üniversitesi’nde eğitim görmüş Amerikalı bir bilgisayar bilimcisidir. Mayıs 2014’te Protocol Labs’ı kurduktan sonra, hem IPFS hem de Filecoin’i ve diğer projeleri desteklemek amacıyla 2014 yazında Y Combinator’a katıldı.

Filecoin nedir Nasıl Çalışır?

Filecoin sisteminde yer alan üç taraf vardır: müşteriler, depolama madencileri ve geri alma madencileri. Bu kullanıcı grupları, işlemleri sonuçlandırarak, bilgi alışverişinde bulunarak ve FIL Coin cinsinden mikro ödemeler yaparak birbirleriyle yakın etkileşim içindedirler.

Müşteriler verileri depolamak veya almak için ödeme yaparlar. Daha sonra depolama madencileri ile bir anlaşmanın yapıldığı çevrimiçi depolama pazarında bir sipariş verirler. Depolama madencileri ise müşterinin verilerini depolar ve ödüller alır. Bu kullanıcı grubu, dosyaları bir sabit sürücünün boş sektörlerine yerleştirir, tüm eylemler blok zincirine kaydedilir ve istemciler özel anahtarlar alırlar.

Alma madencileri, bir müşterinin isteği üzerine verileri çıkarır. Müşteriler, zincir dışı Geri Alma Pazarında bir ticaret yaparlar. Alma madencileri, depolama madencileri olarak da hareket edebilir.

Filecoin, tüm verilerin eşler arası bir blok zincirinde depolandığı IPFS’ye dayanır. Süreci başlatmak için kullanıcılar, kişisel verileri depolamak ve FIL belirteçlerine yerleştirme için ödeme yapmak üzere madencileri seçer. Böylece madenciler alım satım yapar ve katılım ücretleri ile FIL ödülleri alırlar. Madenci ne kadar çok depolama alanı sunarsa, ödüllendirilme şansı o kadar yüksek olur. Kanıtlar blok zincirinde sabitlendiğinden, müşteriler herhangi bir zamanda bir işlem sırasında verilerinin nasıl saklandığını kontrol edebilir. Filecoin ağı, Proof-of-Replication’ı (PoRep) kullanırken, madenciler Proof-of-Spacetime’ı (PoSt) kullanır.

Bu nedenle, bir müşteri verilerini Filecoin ağında güvende tutmak istediğinde madencilere ödeme yapmalıdır. Maliyet açık piyasa tarafından belirlenir ve fiyat birkaç faktörden oluşur. Açık pazarda, madenciler arasında herkesin depolama için kendi minimum fiyatını öne sürdüğü bir hiper rekabet vardır.

Dolaşımda Kaç Adet Filecoin (FIL) Coin Var?

Protocol Labs, Filecoin’in belirteçlerini veya ekonomik modelini, kullanıcıların depolama alanlarını kiralamak isteyen diğer kullanıcılara satabilecekleri bir “veri pazarı” olarak tanımlar. Beş paydaş, belirteç ticareti yapabilecek: geliştiriciler, müşteriler, madenciler, belirteç sahipleri ve ekosistem ortakları. Protocol Labs’a göre ayrıca üç Filecoin piyasası olacak: dosya depolama, dosya alma ve borsada token ticareti.

Filecoin (FIL) nereden satın alınabilir?

Günümüzde yerli ve yabancı bir çok kripto para borası üzerinden (FIL) Filecoin alım satımı yapabilirsiniz.


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Filecoin nedir yazısı tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin