FED Yöneticisi: “Kripto paralar, finansal istikrar için bir tehdit oluşturmuyor.”
FED Yöneticisi: “Kripto paralar, finansal istikrar için bir tehdit oluşturmuyor.”

FED Yöneticisi: “Kripto paralar, finansal istikrar için bir tehdit oluşturmuyor.”

service service
Share

Share This Post

or copy the link

FED Yöneticisi: “Kripto paralar, finansal istikrar için bir tehdit oluşturmuyor.” ABD Federal Rezerv Bankası (FED)’nın yönetim kurulu üyelerinden Lael Brainard Salı günü yaptığı açıklamada, Bitcoin ve diğer kripto paraların aşırı dalgalandığının vurguladı. Ancak konuşmasına kripto paraların Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ekonomisinin istikrarı için bir tehdit oluşturmadığını açıkça ortaya koydu.

FED Yöneticisi: “Son dönemde bazı kripto paralar aşırı oynaklı gösteriyor.”

FED’in faiz oranı belirleme komitesinde de yer alan Lael Brainard, New York’ta yaptığı konuşmada şunları söyledi:

FED kripto para sektörünü yakından izliyor. Son dönemde bazı kripto paralar aşırı oynaklı gösteriyor. Örneğin, Bitcoin 2017 yılında yüzde 1000’in üzerinde değer kazandı, ancak son aylarda keskin bir düşüş yaşadı. Kripto para piyasaları önemli yatırımcı ve tüketici koruma sorunlarına yol açabilir ve bazıları özellikle kara para aklama endişelerine karşı savunmasız görünüyor.

Kripto paraların “finansal istikrar için bir tehdit oluşturma” ihtimali düşük

Lael Brainard, bireysel yatırımcıların bu yatırımların olası tuzaklarını ve kayıp potansiyellerini bilerek bilinçli bir şekide hareket etmeleri konusunda uyarıyor.

Ayrıca Lael Brainard, kripto para ticaretinde nakit ödemelerinin genellikle ödemelerde yaygın olarak kullanılmadığı ve yatırımcıların onlara yatırım yapmak için büyük miktarlarda borç aldıklarına dair çok az kanıt bulunduğuna göre, kripto para birimlerinin “finansal istikrar için bir tehdit oluşturması” ihtimalinin düşük olduğunu vurguluyor.

Kripto paralara borç para ile yatırım yapanlar, bunları geri ödüyor

2018 yılında yapılan bir ankete göre, ankete katılanların yalnızca yüzde 19’u kripto para satın almak için borç para aldığını gösteriyor. Aynı zamanda borç parayla kripto para alanların  yarısından fazlasının bu borcu geri ödediği de anket sonuçlarında yer alıyor. Lael Brainard FED’in gelecekte kripto paralara daha fazla dikkat edeceğini de belirterek sözlerine şunları ekledi:

Bu pazarlara ilişkin değerlendirmemiz, şeffaflıklarıyla sınırlı. Bununla birlikte, kripto para sektörünü incelemeye devam edeceğiz.

Finansal istikrara yönelik genel riskler “orta” düzeyde

Lael Brainard açıklamalarının çoğunu hisse senedi ve tahviller gibi geleneksel varlık sınıflarına ayırdı. Ayrıca fiyatların enflasyonu hızlandırmak gibi “beklenmedik bir gelişime özellikle duyarlı” olabileceğini söyledi. Yine de, 2008 krizinden sonra uygulamaya konan mali reformlar nedeniyle finansal istikrara yönelik genel riskleri “orta” düzeyde olduğunu belirtti.

En güncel haberleri Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Coindesk

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin