Faiz sabit kaldı, dolar kuru aşağı yönlü hareket yaptı

Faiz sabit kaldı, dolar kuru aşağı yönlü hareket yaptı

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – 2022 senesinin ilk faiz kararı açıklandı. 2021 yılının son 4 ayında faiz indirimi piyasayı ciddi oranda sarsmıştı. Bugün açıklanan faiz kararıyla beraber Aralık ayında yüzde 14 olan oran sabit kaldı. TCMB tarafından açıklanan metinde Türk lirasına vurgu yapıldı. 2021 yılında metin ile hemen hemen aynı olan açıklama içinde sadece 2022 yılının ilk çeyreği ifadesi kaldırıldı. Faiz politikanın sabit kalmasıyla dolar kuru, sert bir düşüş yaşadı.

2021 yılının Eylül ayında başlayan faiz indirimine uzun bir aradan sonra ara verildi. Faiz indirimi USD/TRY kurunu ciddi bir şekilde etkilemişti. İlk faiz indirimiyle dolar, Türk lirası karşısında hızlı bir değer kazanmıştı.

USD/TRY paritesi ilk olarak 10 TL seviyesini devirmişti. Sonrasında TCMB gerekli müdahalelerde bulunmuştu. Ancak doların ateşi bir türlü dinmemişti. 18 liraya kadar ilerleyen bir kur yaşanmıştı. Bu sürede insanların doları güvenli liman olarak görmesi yapılan müdahalelerin boşa çıkmasına eden olmuştu. Ancak daha sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni bir mevduat sistemine geçerek doların ateşini aldı.

Dolar kuru 13,50 TL’nin altında

Faiz kararının sabit olması USD/TRY kurunu iyice aşağıya itti. Parite anlık olarak 13,27 TL seviyelerine indi. Dolar kuru, Ocak ayının genelini 14 liranın altında geçirmeye devam ediyor.

Dolar kuru 13,50 TL’nin altında

Dolar kuru 18,20 TL ile zirve yaşadıktan sonra 10,20 seviyesine kadar geri çekildi. Bir anda yüzde 44 oranında Türk lirası dolar karşısında değer kazandı. Ancak Türk yatırımcılarının çoğunluğu 16 liranın üzerinde dolar alımı yapmıştı.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin