featured

Eylül ayı kripto endüstrisi ve dünya ekonomisinde neler yaşandı?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Eylül ayı tüm dünyada yoğun ekonomi verileriyle geçti. Faiz kararlarının olduğu geçen ayda ayrıca enflasyon rakamları karşılandı. Tüm bu gelişmeler makro ve mikro ekonomiyi yakından ilgilendirdi.

ABD Dolar Endeksi Günlük Grafik
ABD Dolar Endeksi Günlük Grafik

Kripto endüstrisi ise enflasyon, faiz, kriz gibi birçok parametre tarafından etki altında kaldı. Bu etkiler fiyatlanma noktasında sıkıntı doğurdu. Emtia, hisse senedi gibi kullancıların etkileşim içinde olduğu değerlemelerde de aynı şeyler gördü.

Sonuç olarak Eylül ayı çalkantılı krizin devam ettiği bir dönem olarak kaldı. Üçüncü çeyrek tüm dünyada geride kalırken, dördüncü çeyrekte beklentiler nasıl olacağı çoklu bilinmeyen bir denklem gibi.

BTCUSDT 4 Saatlik Grafik
BTC/USDT 4 Saatlik Grafik

Kripto endüstrisi enflasyon psikolojisinden çıkamadı

Bir önceki haberimizde her ne kadar uzmanlar Bitcoin’in korelasyonunu beğense de Eylül ayı performans açısından iyi geçmedi. Geleneksel piyasalara az bir üstünlük kursa da kendi içindeki stresten çıkamadı. Burada enflasyon ve faiz en çok etkileyen oldu. Kısacası kripto endüstrisi üçüncü çeyreği beklentilerin uzağında bitirdi.

Spot altın Günlük Grafik
Spot altın Günlük Grafik

Emtialar yerinde saydı

Yatırımcıların gözü kulağı özellikle de altın tarafındaydı. Büyük çoğunluk yeni bir ralli ile gram atlında 1.200-1.400 TL beklentisi oluştu. Ancak, altının ONS fiyatında ciddi bir gerileme görüldü. Altının ONS fiyatı Eylül ayında ciddi aşağıya bir yönelim gösterdi ve 1.650 doların bile altında kaldı. 

Şimdi 1.670 dolar civarında fiyatlansa da 2.000 dolar bölgesinden çok uzakta. Gram altının hareketli kalmasını ise yine Dolar/TL kuru sağladı. Bin liraya yakın bölgede gezen altın, 900 seviyeleri terk etmedi.

Gümüş, bakır, platin gibi diğer değerli emtialarda da belli tablo gözüktü. 1 yıl önceki grafiğe göre düşüşler yaşansa da Eylül ayı nispeten sakin geçti. Platin için ayrı bir parantez açmak gerekirse, Eylül ayı sonlarında mini bir ralli ile 925’li seviyelerin üstüne çıktı. Ancak bugün görüntü kısa sürdü ve Eylül ortalaması olan 860 dolar bölgesine geri geldi.

Hisse senetleri kriptodan uzak kaldı

 ABD hisse senetleri geçtiğimiz ay, kripto endüstrisinden ayrı kaldı. Yatırımcıları bir türlü kendine çekemeyen şirketler, düşüşle birlikte kendine piyasada yer bulamadı. Ayrıca doların güçlü durması işleri tersine çevirdi.

USD:TRY Günlük Grafik
USD/TRY Günlük Grafik

Türkiye’de enflasyon ve dolar rekor kırdı

Dünya genelinde yaşanılan ekonomik buhranlar ülkemizde de hissedildi. Henüz bugün itibarıyla açıklanan Eylül ayı enflasyon yine yüksek geldi. Beklentilerin altında gerçekleşmesine rağmen yüzde 80’in üzerinde bir enflasyon ile karşı karşıya kaldık.

Enflasyon, faizin 100 baz puan indirilmesi USD/TRY paritesini de etkiledi. Eylül ayıda kazancını sürdüren parite, 18,50 bölgesinin üstünde kalabildi.


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan, Twitter hesabımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin