Ethereum’a değerini veren şey nedir?
Ethereum’a değerini veren şey nedir?

Ethereum’a değerini veren şey nedir?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Ethereum’un Ether coin’i, Bitcoin’den farklı nedenlerle tartışmasız değerlidir. Bitcoin, dünyanın ilk ve en büyük kripto para birimi olarak en üst sırada yer alıyor.

Kripto para, küresel olarak değeri işlem yapabilen ve altın gibi diğer benzer varlıklardan nispeten daha kolay bir değer deposu olarak konumuna bağlı olarak değer taşır. Ethereum’un varlığı Ether (ETH), farklı bir değer önerisine sahiptir ve birkaç nedenden ötürü tartışmasız değerlidir.

“Ethereum değerini, gaz ücretleri, teminat olarak kullanımı, ödünç verme ve ödünç alma yeteneği, ticaret için bir değişim aracı olarak kullanımı ve NFT’ler [misli olmayan tokenler] ve gerçeği gibi bir dizi farklı faktörden alıyor. Bir kripto traderı, The Wolf Of All Streets podcast’inin sunucusu Scott Melker  “Aynı zamanda spekülatif bir değere sahip ve kurumsal yatırımcılardan artan ilgi ve çekicilik görüyor.” açıklamasını yapıyor.

Ethereum’un arkasındaki hikaye

Ethereum, ticarete konu olan koini ETH’nin üzerinde çalıştığı ağdır. Ethereum, yaklaşık olarak 6 yıl önce Vitalik Buterin adlı bir programcının konseptine dayanarak 2015 yılında piyasaya sürüldü. Kısacası, Ethereum, geliştiricilerin projeler veya çözümler oluşturabileceği bir platform görevi görüyor.

Ethereum ağı, yıllar içinde kripto alanında temel alınan birçok projeyle birlikte bir temel haline geldi. Çok sayıda ilk kripto para teklifi, Ethereum’u 2017’de bir finansman aracı olarak kullandı. Ethereum’un blok zincirine dayanan kripto varlıkları ERC-20 tokenları olarak adlandırılır, ancak ERC-721 tokenları ağ üzerinde oluşturulmuş misli olmayan tokenlar olarak da mevcuttur.

Bir proje Ethereum üzerine inşa edildiğinde, o ekosistem içinde kullanılmak üzere bir varlık ile birlikte gelebilir. Bu varlık muhtemelen bir ERC-20 tokenı olacaktır. Bununla birlikte, projelerin başlangıçta Ethereum’un blok zincirinde başlatıldıktan sonra kendi ana ağ blok zincirlerine geçmesi nadir değildir.

Kripto’nun merkezi olmayan finans sektörünün çoğu, Ethereum’un niş ile ilişkili çok sayıda token için blockchain barındırma ticaretine dayanan merkezi olmayan borsalarla Ethereum’da da başladı. DeFi, katılımcıların diğer yeteneklerin yanı sıra kripto varlıklarını ödünç almasına ve ödünç vermesine izin verir. Melker’ın belirttiği gibi, ETH bu ekosistemde bir rol oynayabilir.

Ethereum işlem maliyetlerine gaz ücretleri denir

ETH’nin değerinin bir kısmı gaz ücretleriyle ilgilidir. Bir kişi ETH gönderdiğinde, işlem için ödeme yapmak için belirli bir miktar token ödemesi gerekir. Bu, kullanıcıların Bitcoin (BTC) gönderirken ödediği ücretlere benzer bir kavramdır.

Bununla birlikte, ETH ile büyük bir fark, ERC-20 tokenleri göndermenin gaz ücretlerine neden olmasıdır. Bir ERC-20 tokenı göndermek için işlemcinin işlem için ödeme yapmak üzere aynı cüzdanda ETH bulundurması gerekir. DEX’lerde alım satım da gaz ücretleri ile birlikte gelir. Birisi gaz ücretleri için ETH satın alabilir ve tutabilir, bu da kripto paraya piyasada temel bir talep seviyesi verebilir.

2020’deki DeFi patlaması sırasında, Ethereum’un ağı yüksek trafik gördü ve gaz ücretlerini aşırı seviyelere çıkardı. Yüksek işlem ücretleri 2021’e kadar devam etti. YCharts’tan alınan verilere göre, ortalama bir ETH işlemi Şubat 2021’de 39.49 $’a mal oldu. Bu seviye önceki yıllarda kaydedilen seviyelerden önemli ölçüde daha yüksek. Yaklaşık 1–2 $ arası bir ücret normal kabul edilir. YCharts sitesinde “Ethereum Ortalama İşlem Ücreti, bir Ethereum işlemi bir madenci tarafından işlendiğinde ve onaylandığında USD cinsinden ortalama ücreti ölçer” deniliyor.

Varlığın olası spekülasyon değeri

Spekülasyon, bir varlık olarak ETH’nin değerinde rol oynayabilir. Yatırımcılar, Ethereum ağının gelecekteki olası başarısı ve ana akım dünyaya benimsenmesi üzerine bir bahis olarak ETH coinleri satın alabilirler. ETH’nin fiyatı, ağ üzerinde inşa edilen projelerin sayısı göz önüne alındığında, kripto endüstrisinin bir kısmının başarısı veya başarısızlığı üzerine muhtemelen spekülasyonu da temsil edebilir.

Gemini kripto borsasının kurucu ortağı ve CEO’su Tyler Winklevoss, Aralık 2020’de bir girişimci ve podcaster olan Casey Adams ile yaptığı röportajda bu düşünce sürecini ifade etti. Winklevoss, kripto endüstrisindeki yenilikleri internetin yenilikleriyle karşılaştırdı, ancak küçük bir yatırım yapıyor. İnternetin ilk yıllarında, dolambaçlı yöntemler dışında kalan kısmının zor olduğu kanıtlanmıştır.

ETH satın almak, muhtemelen daha geniş gelişen bir sektör için bu tür bir fraksiyonel yatırım sunar. Winklevoss, böyle bir satın alma işlemini, bireysel yarış sonuçlarından ziyade etkinlikten daha fazla kar sağlayacak olan varsayımsal kısmi yarış pisti sahipliğiyle karşılaştırarak açıkladı.

“Ether, merkezi olmayan bir küresel bilgisayar olan Ethereum ağının bir parçasını endekslemek için aynı şeydir. Pek çok insan Ether’i dijital yağa eşitliyor. Kripto oyununa girmek istiyorsanız, önerim biraz Bitcoin, dijital altın ve biraz Eter, dijital yağ sahibi olmak ve bunlarla birlikte temellerinizin çoğunu ele almaktır.”

Ethereum 2.0’da değer

Ethereum’un ölçeklendirilmesi, 2017’deki CryptoKitties’de ve 2020’de başlayan DeFi çılgınlığında görüldüğü gibi bir sorun haline geldi. Ethereum 2.0 daha hızlı bir deneyimi hedefliyor, ancak yükseltme bir süreç ve gecikmeler yaşadı.

Ethereum Vakfı’ndan bir araştırmacı olan Aditya Asgaonkar’a göre Eth2, ağın en azından bir miktar fiyat değerine sahip olan ETH’ye bağlı olan Proof-of-Stake teknolojisine geçişini içeriyor.

LA Blockchain Zirvesi panelinde, “Proof of Stake, doğrulayıcılar kötü bir şey yaparsa – sisteme saldırmaya çalışırlarsa veya bir şekilde yanlış davranırlarsa – cezalandırılacakları öncülüne dayanıyor. Bu cezalar, ETH kripto parasında bulunan hisselerine uygulanır, bu nedenle cezaların teşvik açısından herhangi bir etkiye sahip olması için ETH fiyatının sıfırdan büyük olması gerekir” diye ekledi.

Bu nedenle, doğrulayıcıların ağın desteklenmesinde yer almak için 32-Ether stake’e ihtiyacı vardır. Blok zincirini bir PoS sisteminde çalıştırmaya yardımcı olan doğrulayıcılar, kendileri tarafından sağlanan ağa katkı miktarı için ödenir. Eter’i 32’lik gruplar halinde biriktiren doğrulayıcıların ürettiği talep ve stake etme yoluyla getiri elde etme arzusu, kripto para için piyasa talebi yaratır.

Yükselen rakipler

Rekabetçi kripto pazarının ışığında, Binance Akıllı Zincir alternatiflerden biri olarak ortaya çıktı. Binance Academy’nin BSC açıklamasına göre, ağ Ethereum’a benzer şekilde davranıyor, ancak BSC işlem maliyetleri için ETH yerine Binance’in BNB coinini kullanıyor.

Diğer ağ rakipleri arasında Cardano, Neo ve diğerleri bulunur. Yıllar geçtikçe, Ethereum’un ağını gasp etme ihtimali gündemde olan bir konu oldu. Ethereum’un geniş kullanımı göz önüne alındığında, yaygınlıkta Ethereum’u geçmek önemli olacaktır.

Ethereum üzerine inşa edilen çok sayıda uygulama, ürün ve hizmet nedeniyle, ağ etkisi adı verilen bir şeyden de yararlanır. Investopedia, “Ağ etkisi, artan sayıda insan veya katılımcının bir mal veya hizmetin değerini artırdığı bir olgudur. İnternet, ağ etkisinin bir örneğidir. Başlangıçta, ordu dışındaki hiç kimse ve bazı araştırmacı bilim adamları için çok az değeri olduğu için İnternette çok az kullanıcı vardı.  Ancak, daha fazla kullanıcı İnternet’e erişim kazandıkça daha fazla içerik, bilgi ve hizmet ürettiler. Web sitelerinin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi, daha fazla kullanıcıyı birbirleriyle bağlantı kurmaya ve iş yapmaya yöneltti. İnternet trafikte artış yaşadıkça, daha fazla değer sunarak bir ağ etkisine yol açtı. ”

Esasen, bir şey ne kadar çok kullanılır ve üzerine inşa edilirse, bir dalgaya benzer şekilde o kadar yaygın hale gelir ve ilerledikçe ivme kazanır. Ethereum söz konusu olduğunda, ağ etkisi, platformun iyi bilindiği ve öne çıktığı için ek güven anlamına gelir.

Sürekli değişen kripto dünyasında, varlıklar popülerlik ve fiyat açısından yükselir ve düşer. Yıllar içinde ETH, geliştiricilerin üzerine inşa edebileceği bir platform olarak fiyat gücünü ve hakimiyeti göstermiştir. Bununla birlikte, daha hızlı ve daha ucuz bir ağın uzun vadede Ethereum’u yenip yenmeyeceğini veya Ethereum 2.0’ın piyasa talebini karşılamak için blok zincirini ölçeklendirip ölçeklendirmeyeceğini zaman gösterecek.

cointelegraph


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin