Popüler Ethereum fork'unda yükseltme heyecanı
Popüler Ethereum fork'unda yükseltme heyecanı

Ethereum ve Ethereum Classic: Aralarındaki gerçek fark ne?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Ethereum Classic (ETC), kripto para alanındaki yeni oyuncular için yavaş yavaş favori bir yatırım haline geliyor. Dahası, Charles Hoskinson gibi önde gelen uzmanlar, bugün mevcut olan Ethereum (ETH)  yerine şu anki sürümü üzerinden Ethereum Classic’in tarafını almış gözüküyor. Bununla birlikte, Ethereum ve Ethereum Classic arasındaki durum özellikle yeni yatırımcıların bazı sorular sormasına neden oluyor?  Ethereum Classic nedir? Ve bugün bildiğimiz Ethereum’dan farklı mıdır? Bunu anlamak için,  Ethereum ağının yakın geçmişine daha detaylı bakmak gerekiyor.

2014 yılının Ocak ayında, Vitalik Buterin olarak bilinen bir Rus-Kanada asıllı programcı, Ethereum adını verdiği bir platform oluşturdu. Ve bunu Bitcoin’in yapamayacağı bir şey yapan bir platform olarak tanıttı. Ethereum özünde, merkezi olmayan bir akıllı sözleşme ve dApp platformu olarak biliniyor. Ve Ether adı verilen kendi kripto parası üzerinden çalışır. Ve akıllı sözleşmeler ile dijital uygulamalar oluşturmak ve yürütmek için kullanır.

Ethereum’un gücü, “Turing-complete Virtual Machine”den geliyor. Ve Kripto paraya dayalı projeler oluşturmak isteyenler için mükemmel bir oyun alanı olarak görülüyor. JeC oluşturma için ERC20 standardının piyasaya sürülmesinden sonra, Blockchain tabanlı kripto para geliştirilmesinin pozitif bir merkezi haline geldi.

Bunu öngören bir grup programcı, programın başlatılmasından iki yıl sonra Merkezi Olmayan Özerk bir Organizasyon’u oluşturmaya başladı. Bununla birlikte, Ethereum topluluğunun karşılaşabileceği karmaşık sorunları ise göremediler.

Kuruluş, kripto para ile ilgili projeler için merkezi olmayan bir girişim sermayesi fonu olarak belirlendi. Süreçle ilgili hiçbir yönetim kurulu veya çalışan kurulu bulunmamakta, böylece yeni fikirlerin yaratılması için bir ortam yaratılmaktaydı.

Ethereum Classic yatırımcı güvenini yeniden kazanmak için çatallandı

DAO token satışı başarılı oldu ve 150 milyon dolar kazandı. Ancak, DAO’nun kodunun uygulanmasındaki bir hata nedeniyle, hırsızlar 50 milyon dolar değerindeki tokeni çaldılar. Bu, yatırımcılar arasında ETH Blockchain’inin saldırıya uğradığına dair genel bir kanı bırakarak, bir güven kaybına yol açtı. Bu saldırı olayı ayrıca henüz ilk aşamalarında bir proje olan Ethereum’un yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmasına neden oldu.

Bu nedenle, Ethereum topluluğunun çoğunluğu bir hard fork yapmaya karar verdi. Ve 50 milyon doların çalınmasına neden olan işlem açığı da bu sayede giderilmiş oldu. Bu hareket, yatırımcıların güveninin tekrar kazanılmasını sağlarken, Ethereum’un bölünmesinden sonra azınlık bir zinciri kaldı. Ethereum Blockchain’i değişmezliğini sürdürürken, “koda yasadır” kavramına inanmaya devam ettiler. Bunlar, zincir üzerinde kalan ve DAO işlemini geçersiz kılan bir grup insandı.

O zamandan beri, Ethereum ve Ethereum Classic zincirlerinde çok sayıda değişiklik meydana geldi. Gavin Wood ve Vitalik Buterin gibi tanınmış kimselerin çoğu bugün Ethereum olarak bilinen zincirde kalırken, blok zincirinin değişmez doğasını korumaya niyetli bir grup Ethereum topluluğu üyesi bulunuyordu.

Ethereum ve Ethereum Classic coin arzı konusunda da farklılık gösteriyor

Ayrıca Ethereum ve Ethereum Classic, para politikası konusunda farklılıklar gösteriyorlar, ETH, toplam arzın ve sabit bir yıllık arza bağlı kalıyor. Öte yandan, ETC’de 210 milyon tahmininden sonra 230 milyon adet emisyon yapıldığı görüldü. Ayrıca, “Proof of Stake”e geçme ve her 5 milyon blokta blok ödülleri azaltma kapasitesine sahip değil.

ETC’in en büyük iddiası ise hiçbir zaman değiştirilmeyecek bir kripto para olarak kalmak. Ayrıca, ETH’nin gelecekte benzer bir durumda tekrar çatallanabileceğini ve bu nedenle de değişmez olmadığını iddia ediyorlar. Etkinlikten iki yıl sonra bile, hala bir bölünme gündemde. Bununla birlikte, gelecekte neyin meydana geleceğini görmek ve gerçek değişmezliğin gelecekte kripto girişimcileri için bir itici güç olup olmayacağını kanıtlamak da topluluk için oldukça önemli.

ambcrypto

 

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin