featured

Ethereum, Hard Fork Sonrası Henüz Stabil Hale Gelemedi

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Ethereum bu hafta başında hard fork (çatallanma) gerçekleştirmiş ancak bu, geliştirme ve güncellemeler yazılım geçişinin tamamlamaya hazır olmadığını ve stabil hale gelemediğinin göstergesi olabilir.

Dünyanın ikinci büyük  en büyük kripto para birimlerinden biri olan ethereum’un hard fork süreci, riskli ve karmaşık bir süreçti. Başarılı bir şekilde geçiş yapmak için, tüm düğümler (yazılımı çalıştıran bilgisayarların), evrensel olarak yükseltmeleri ve kurulmalarına bağlıydı. Bu, beklenen ve global platformda aynı anda ortaya çıkmaya teşvik edilen bir geçiş olarak gösterildi.

Çatallanma süreci tamamlanmış gibi düşünülse de henüz tam olarak bitmiş değil.

Güncellemeler hard fork’dan (çatallanma) sadece birkaç gün önce serbest bırakıldıkça, şebekenin önemli bir bölümünde değişiklik yapılmamıştır.

Kısa süren testler ayrıca başka etkilere de sahipti: ağın servis reddi saldırılarına maruz kalabileceği veya bağlantılar arasında uyuşmazlık yaratarak kritik hatalar nedeniyle yazılımın daha önceki yinelemeleri geri çekilmesine ve ağın bölünmesine yol açtı.

Sonuç olarak, bazıları ethereum’un güvenli olup olmadığını merak ediyor olabilir ve bu durum göz önüne alındığında, bu açık bir soru olmaya devam etmektedir.

Bu nedenle ethereum çekirdeğindeki geliştirici Gavin Wood,

“yükseltmenin tamamen istikrarlı olduğu düşüncesiyle büyük ölçekli projelere giren büyük oyunculara “ihtiyati çağrı” yapacağını” söyledi.

Riskler 

Yükseltilmeyen hatalı düğümlerin yanı sıra mevcut Byzantium yazılımında güvenlik hataları da bulunmaktadır.

Bunların en şiddetli ve en sık karşılaşılan hatası, (yukarıda belirtildiği gibi) düğümler iletişim kuramadığı ve blok zincirinin uyumsuz zincirlere bölünmesi durumunda ortaya çıkmaktadır. Geliştiricilerin şu anda aktif olmadan önce herhangi bir risk yakalamayı umarak bu riskleri denemek ve bulmak için testler yürüttüğü söyleniyor.

Wood’a göre, ağ bu hatayı içeriyorsa, kendini göstermenin zaman alacağı düşünülüyor.

Wood, “Ağın blok 4370.000’de kendiliğinden yanacağına inanan birinin olduğunu sanmıyorum” dedi. Ayrıca “Aksine, bir sorun varsa hemen aksiyon alınıp açıklama yapılır.”

Wood ve ekibi hali hazırda herhangi bir sorunla karşılaşılırsa gerekli aksiyonun hemen alınması gerektiği konusunda hem fikir.

Tecrübe 

Online etkinlikte konuşan Ethereum kurucusu Vitalik Buterin; Bizans güncellemesinin tamamen güvenli kabul edilmesi için daha fazla test yapılması gerektiğini ve bunun için bir ya da iki ay gerekeceğini söyledi.

Böylesine ağır bir gelişme kaydedilen bir yazılım için geçen süre , uzun bir  zaman gibi görünebilir, ancak bu süre zarfında piyasaya sürülmeden önce kapsamlı güvenlik testleri yapıldığında belirtmek gerekir.  Reddit’e konuşan Ethereum geliştirici Afri Schoedon ;

Bizans kodu sert çataldan önce birkaç hafta boyunca kullanılabilir hale gelmişti bu süre zarfında açıklar keşfedildi önce ve daha sonra  tutarlı tüm güvenlik kontrollerinin yapıldığını söyledi.

Ethereum, bir dizi güvenliği tarama sürecine dayanır, ancak  güncellenme tamamlanmadan önce muhtemelen yeterli yayın zamanı elde etmeyen kişi, “fuzzer” olarak bilinen şeydir. Bu da kod zayıflıklarının en ince ayrıntısına kadar çıkaran otomatik bir sınama işlemidir. Maximum güvenlik önlemi.

Bu ethereum için yeni bir güvenlik kontrolü olarak görülüyorken, çekirdek geliştirici olan Peter Szilagyi’nin “Gerçekten iş akışının bir parçası haline gelmesi zor bir süreç ve çaba gerektiriyor” diye açıklamada bulundu.

Fuzzer, Bizans’ın güvenliğini sağlamak için çalışırken, şu ana kadar çatal uçağından bu yana hiçbir hata keşfedilmedi. Tüm bu deneyim, bazı geliştiricilerin gelecekte daha dikkatli bir güncelleme yapmalarını sağlamasına rağmen, ethereum ekibi, blok zinciri yükseltmelerine yönelik daha agresif yaklaşımını tekrar aramaya hevesli görünmüyor.

 

coindesk.com

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin