Dolaşımdaki Bitcoin arzının çoğu hareketsiz duruyor.
Dolaşımdaki Bitcoin arzının çoğu hareketsiz duruyor.

Düşük Bitcoin işlem ücretleri ne anlama geliyor?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Bitcoin fiyatı yılın başından bu yana artış gösteriyor. Aynı anda Bitcoin işlem ücretleri de sürpriz şekilde düşük kalmayı sürdürüyor. Bir süredir 10 bin doların üstünde işlem gören Bitcoin’in küresel işlem ücretleri ortalaması, yaklaşık 0,15 dolar.

2017 ve 2018 yıllarında Bitcoin işlem ücretleri ortalama 1 dolardı.

Bitcoin işlem ücretleri ölçeklendirme konusunda ipucu veriyor

Düşük işlem ücretleri, tüccarlar ve yatırımcılar için kuşkusuz iyi bir haber. Bunun yanı sıra ücretlerin düşük olması Bitcoin ağı hakkında da pek çok bilgi veriyor. Düşük ücretler, Bitcoin’in korkulara rağmen iyi ölçeklendiğini gösteren güçlü bir işaret olarak görülüyor.

Ölçeklendirme sorunu (Bitcoin ağında saniyede gerçekleşen işlem sayısının nasıl artacağı) Bitcoin yatırımcıları arasında çarpıcı tartışmalara neden oldu.

Ölçeklendirme sorunu tartışmaları nereden geliyor?

Aslında denklem oldukça basit. Adopsiyonun artması için ağın daha fazla işlem yapması gerekiyor. Bununla birlikte kurucu Satoshi Nakamoto, 2010 yılında blok büyüklüğüne 1 MB’lık sabit bir limit koyduğu için işlem hacmi kilitli kaldı.

Bu sabit blok boyutu, Bitcoin’in ölçeklenemediği görüşlerine yol açtı.

Bu süreçte pek çok çözüm sunuldu. Hard forklardan doğan kripto para birimlerine bile sıçrayan tartışmaların doğru yanıtı belirsizliğini koruyor.

Bununla birlikte, piyasa yükselip işlem sayıları arttıkça, ücretler düşük kalmaya devam etti. Bu durum küçük blok boyutlarına rağmen Bitcoin’in iyi ölçeklendiğinin en büyük kanıtı.

Bunun birkaç sebebi olduğu biliniyor. Örneğin, SegWit‘in benimsenmesi büyük ölçüde arttı. Segregated Witness’ın kısaltması olan SegWit, blok başına toplam işlem sayısını artıran Bitcoin zincirinin yumuşak bir çatalı ve Lightning Network kullanımının artışındaki aktörlerden biri olarak görülüyor.

Gelecekte ne olacak?

Ağ ölçeklendikçe, Bitcoin için daha büyük bir benimsenme potansiyeli ortaya çıkıyor.

Örneğin Visa, saniyede 2 bin işlem gerçekleştirebiliyor. Bitcoin’de bu sayı yalnızca yedi. Haliyle küresel kabulün sağlanması için ölçeklendirme çözümleri şart.

İşlem ücreti, ölçeklendirmenin yollarını bulmak için çok önemli kanıtlar veriyor. Bu süreç devam ettikçe, Bitcoin’in küresel olarak benimsenmiş bir ödeme yöntemi olma potansiyeli kayda değer seviyelere gelebilir.

beincrypto

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin