Kripto para aklama
Kripto para aklama

Dudağınız uçuklayacak: 2021’de kripto yoluyla ne kadar para aklandı?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Bugün yayınlanan Chainalysis raporuna göre, siber suç çeteleri 2021’de tahmini 8,6 milyar dolar değerinde kripto para çaldı.

Kripto para aklama

Şirket, farklı kripto paralarda siber suç faaliyetleriyle bağlantılı işlemleri izleyerek bu sayıya ulaştığını söyledi.

Hangi işlemler kripto para aklamaya girer?

Bu sayı, karanlık ağ pazar satışları, çevrimiçi dolandırıcılıklar, kripto para birimi platform saldırıları ve fidye yazılımı saldırıları gibi etkinliklerle bağlantılı izleme adreslerini içeriyordu.

“Genel olarak, siber suçlular 2017’den bu yana 33 milyar doların üzerinde kripto para akladı ve bunların çoğu zaman içinde merkezi borsalara taşındı. Karşılaştırma için, BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi, her yıl 800 milyar dolar ile 2 trilyon dolar arasında fiat paranın aklandığını tahmin ediyor – küresel GSYİH’nın %5’i kadar.”

Çoğu durumda, siber suç grupları, çalınan fonları gerçek dünya itibari para birimine dönüştürdükleri merkezi kripto para birimi borsalarına fon gönderdi.

Chainalysis, çalınan tüm kripto para biriminin neredeyse %47’sinin geleneksel borsalar aracılığıyla aklandığını söyledi.

En çok tercih edilen ikinci kara para aklama yöntemi, kullanıcıların fonları farklı blok zincirlerinde kolayca diğer kripto para birimlerine dönüştürebildiği DeFi (merkezi olmayan finans) platformlarıydı. Sonuç olarak, geçen yıl çalınan fonların %17’si bu şekilde aklandı; bu sayı 2020’de yalnızca %2’ydi.

Kripto para aklama

Ancak bu hedefler, ilişkili oldukları siber suç faaliyetine göre adresler analiz edildiğinde değişiklik gösteriyor.

Örneğin, fidye yazılımı çeteleri, öncelikli olarak kripto para birimi karıştırma hizmetlerini kullanan dark web piyasası yöneticilerine ve DeFi protokollerini seçen bilgisayar korsanlığı gruplarına kıyasla, yeraltı kripto para borsalarını kullanmayı tercih etti.

Kripto para aklama

Müfettişler için iyi haber şu ki, kripto para birimi kara para aklama faaliyeti son yıllarda birkaç hizmette oldukça yoğunlaştı. Chainalysis bunun olumlu bir işaret olduğuna inanıyor çünkü kolluk kuvvetlerinin bu operasyonlardan bazılarını çökertmesine izin verebilir.

Şirket, Suex ve Chatex’e yönelik son baskıları, bazı suç gruplarının kara para aklama kanallarının nasıl bozulacağının mükemmel örnekleri olarak gösteriyor.

therecord


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin