Dijital yuan için kullanıcı sayısı her geçen büyüyor
Dijital yuan için kullanıcı sayısı her geçen büyüyor

Dijital yuan Amerikan dolarını tahtından edebilir mi? Küresel stratejist David Roche açıkladı

service service
Share

Share This Post

or copy the link

CNDC tarafından yayımlanan habere göre, Independent Strategy Başkanı ve küresel stratejist David Roche, geliştirilme aşamasındaki dijital yuan para biriminin ABD dolarını rezerv para birimi olarak yerinden etmeden önce “uzun bir yolu” olduğunu iddia etti.

Roche: “Dijital yuan ABD dolarının yerini alabilir ama çok uzun bir yolu var.”

Roche’a göre, Çin’in merkez bankası dijital para birimi, varsayımsal olarak ABD dolarını rezerv para birimi olarak yenebilir ancak bu “çok, çok uzun bir zaman” alacak. Stratejist, euronun tüm küresel ticaretin %18-20’sini oluşturduğunu, Çin yuanının ise uluslararası ticaret yerleşimlerinin %2’sini oluşturduğunu vurguladı.

Roche şöyle konuştu:

Euro tüm küresel ticaretin yalnızca %18-20’lik kısmını oluşturuyor. Bu şekilde doları tahttan indirmek çok, çok zor. Şu anda, uluslararası ticaret yerleşimlerinin %2’sini oluşturan ve hatta finansal yatırım akışlarına gelirseniz daha azını oluşturan yuanın küresel rezerv statüsünü devralabileceği yönünde bir yanılsama söz konusu.

ABD ekonomisinin son 20 yılda küçüldüğünü de vurgulayan stratejist, doların “uluslararası ticaretin uzlaşmasının artan bir oranı ve mali rezervlerin daha da büyük bir oranı” olduğunu belirtti.

FED Başkanı, CBDC’ler konusunda endişeli değil

Roche’un sözleri, ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell’ın, ABD hükümetinin, CBDC başlatma konusunda Çin’in ilk hamle avantajı elde etmesinden endişelenmediğini açıklamasından kısa bir süre sonra geldi. Yetkiliye göre ABD, CBDC alanında ilk olmaya çalışmak yerine “doğru yapmaya” odaklanacak.

Aynı zamanda bir dizi endüstri uzmanı, dijital versiyonu yakında piyasaya çıkmazsa ABD dolarının statüsünü kaybetme riski altında olacağına dair endişelerini dile getirdi. Ekim 2019’da, Emtia Vadeli İşlemleri Ticaret Komisyonu’nun eski başkanı Christopher Giancarlo, diğer ülkelerin CBDC’leri aktif olarak denemesi nedeniyle doların gelecekte statüsünü kaybedebileceğini savundu.

20 Ekim’de kripto para birimi şirketi Morgan Creek Digital’in kurucularından Anthony Pompliano, dijital dolar girişimini ertelemeye devam etmesi halinde ABD’nin “Çin’in gerçekten çok gerisinde” kalacağını savundu.

cointelegraph


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin