featured
Bitcoin

Dijital para birimlerine ilginin artmasıyla geleneksel para düşüş eğiliminde

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Temassız ödeme ve dijital para birimlerine olan rağbetin artmasıyla banknotlarla yapılan ödeme oranında ciddi bir düşüş yaşanıyor.

Londra’daki Sohn Konferansı’nın oturum aralarında CNBC’ye konuşan Sohn Konferansı Vakfı kurucularından Evan Sohn, parasal olmayan bir dünyanın hızla yaklaştığını söyledi:

Restoranların yalnızca çevrimiçi ödeme kabul ettiği bir dünyadan ne kadar uzaktayız? Şu tarz söylemleri çok yakında her yerde duyacağız: ‘Burada yerseniz, bu uygulamayı indirmeniz gerekir ve biz sadece elektronik ödeme alırız, nakit para ve çek kabul etmiyoruz.’

Günümüzde ödemelerin çoğu hala nakit ile yapılsa da Sohn, geleneksel banknotları içermeyen bir dünyadan uzak olmadığımız düşüncesinde. Bu söylemler, beş yıl kadar önce Bitcoin gibi para birimlerinin geleneksel para birimlerini sollayacağı öngörüsünde bulunan girişim sermayesi yatırımcısı Tim Draper’ı hatırlatıyor:

Beş yıl sonra, Bitcoin ve diğer kripto para birimleri o kadar önemli olacak ki itibarî para birimlerini kullanmaya kalktığınızda size gülecekler.

Draper’a göre, itibarî para sistemi insanların Bitcoin ve Ethereum gibi dijital para birimlerine kaymasıyla yavaş yavaş ortadan kalkacak. Draper ayrıca bu para birimlerinin sınırları aşma hususundaki önemine vurgu yapıyor ve kullanımının basitleşeceğini düşünüyor.

Özellikle Bitcoin cephesindeki yükselişe rağmen perakende satış mağazaları ve restoranlarda kullanım imkanları hayli sınırlı. Bununla da sınırlı değil: Kullanıcılar Bitcoin’in değeri yükseldikçe bozdurmaktan ziyade ellerinde tutmayı tercih ediyor.

Japonya öncülük ediyor

Dijital para birimi sistemine oldukça hızlı ayak uyduran Japonya’da, yaklaşık 300 bin perakendecinin ve şirketin dijital para birimini bu yıl kabul etmeye başlayacağı bildirildi. Yılın başında Bitcoin’i yasal bir ödeme şekli olarak kabul eden Japonya, bu para biriminin ülkedeki artan popülaritesini destekleyen yasal değişiklikler uyguladı.

Kripto para birimlerinin itibarî paranın yerini alacağına inandığını ancak bunun kim tarafından sağlanacağından emin olmadığını belirten Sohn, sözlerinin sonunda çok yakında kağıt paradan uzaklaşacağımızın altını çizdi.

Dijital para piyasasında değer arttıkça, yatırım arzı da paralel olarak artmakta. Hafta başında $9.200’e gerileyen Bitcoin, şu an $10.700’den işlem görüyor. Ethereum ise $461 değerinde.

cryptocoinsnews

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin