Tarihi gelişme! Tokenize edilmiş ilk banka hissesi piyasada
Tarihi gelişme! Tokenize edilmiş ilk banka hissesi piyasada

Deutsche Bank’tan merkez bankası dijital para birimi açıklaması: “Toplumsal huzursuzluğa neden olabilir”

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Alman bankacılık devi Deutsche Bank’a göre, bir merkez bankası dijital para biriminin uygulanması, en kötü senaryoda siyasi direnişe neden olabilir ve muhtemelen sosyal huzursuzluğu teşvik edebilir.

Rapor ne diyor?

Deutsche Bank, en son kripto para birimi raporuyla çıktı. Küresel bankacılık devi, merkez bankası dijital para birimlerini (CBDC’ler) ve bunların merkez bankaları, bireyler ve hükümetler üzerindeki etkilerini ayrıntılı olarak ele aldı.

Bireylerle ilgili tartışmada Deutsche Bank, CBDC’lerin siyasi direnişle karşılaşabileceğini ve sosyal huzursuzluğu teşvik edebileceğini söylüyor.

Merkez bankası dijital para birimleri fark yaratabilir

En son yayınlanan raporda, Alman bankacılık devi Deutsche Bank, CBDC’lerin kullanıcıları ödemelerde tatlı bir noktaya getirebileceğini gözlemledi. Bireyler, üçüncü şahısların müdahalesi olmadan daha hızlı parasal işlemler gerçekleştirebilmekte.

Karşı taraf riski, yani bir işleme dahil olan bir veya daha fazla tarafın başarısızlığını ortadan kaldırılabilir.

CBDC’lerin doldurması gereken büyük boşluklar var

Deutsche Bank, merkez bankası dijital para birimlerinin, kullanım senaryosunu geleneksel paradan çok daha çekici hale getirmesi gerektiğini belirtiyor. CBDC’ler, potansiyel kullanıcılar arasındaki şüpheciliğin üstesinden gelmek için verimli ve “nakit benzeri” olmalıdır. Bunun nasıl olacağı ile ilgili olarak da Deutsche Bank şu vurguyu yapıyor:

“Bunu yapmak için, para birimi bir değişim aracı, bir değer ölçümü ve bir değer deposu olarak hizmet etmelidir. Ödemelerin güvenli ve basit olması gerekir. Evrensel erişim garanti edilmelidir.

Bunun da ötesinde, merkez bankası kripto para birimlerinin fark yaratması ve mevcut para birimi sistemine katkıda bulunması için, sınır ötesi işlemlerin “basit ve uygun maliyetli” bir şekilde yürütülmesini kolaylaştırmaları gerekir.”

Banka, daha önce Bitcoin’in çok volatil olduğunu ve bu durumun paranın hayatta kalmasını sağlayacağını söylemişti.

Gizlilik konusu öne çıkıyor

Merkez bankası dijital para birimlerinin bireyler üzerindeki etkisine ilişkin görüşlerine devam eden DB, kullanımda gizlilik ile ilgili olası sorunlara dikkat çekti. Banka raporunda, mevcut verilere göre gizlilik boşluklarının genç insanlar için (genel olarak) pek bir anlamı olmadığını söyledi.

Fakat aynı durum yükselen piyasa ekonomilerindeki genç nüfus için de geçerli mi? Bir merkez bankası kripto para birimi sistemini, gelişmiş ekonomilerdeki muadillerine göre çok daha kolay bir şekilde benimseyebilecekler mi?

DB, bunun ele alınması gereken çok önemli bir soru olduğuna dikkat çekiyor. Neden? Çünkü önceki araştırma anketlerine göre, bireyler nakitsiz ödemeler konusunda hala şüpheci. Özellikle Almanya gibi Batı Avrupa ülkelerinde.

Banka çeklerini içeren işlemler hala yaygın olarak devam etmektedir. Bu, Deutsche Bank’ın bir merkez bankası kripto para birimi sisteminin uygulanmasının ağır siyasi engellerle karşılaşabileceği sonucuna varmasına neden oluyor. Yasama direnişi, genel olarak toplum üzerinde önemli etkiler yaratarak sosyal huzursuzluğa yol açabilir.

Bu yazı ilk olarak Cryptopotato’da yayımlanmıştır.


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin