Çin'in madencilik yasakları Bitcoin için iyi olabilir! İşte nedeni

Çin’in madencilik yasakları Bitcoin için iyi olabilir! İşte nedeni

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Çin’in geçen yıl Proof-of-Work madenciliği üzerindeki baskısı, Bitcoin ağının güvenliği için bir testti. Bu test, BTC’nin bir zamanlar düşünülenden çok daha dayanıklı olduğunu gösterdi.

Analistler, Bitcoin’in hash oranının toparlanmasının bir yıldan fazla sürmesini bekliyordu, ancak ağ bir aydan daha kısa bir sürede toparlanmayı başardı.

Çin’deki madencilik yasağı Bitcoin’i her zamankinden daha dayanıklı hale getirdi

Bitcoin ağı, 2021’in Mayıs ayında Çin’deki birkaç eyaletin Proof-of-Stake madenciliğini kapatmak için tasarlanmış politikaları uygulamaya başlamasıyla sert bir darbe aldı. Çevresel kaygılara ve enerji üretim eşiklerine atıfta bulunan politikalar, neredeyse tüm Bitcoin madencilik operasyonlarını ve çoğu kripto şirketini ülkeden çıkarmayı başardı.

Bitcoin madenciliğinin %75’inden fazlasının Çin’de bulunması nedeniyle yasaklar kripto sektöründe paniğe neden oldu. Birçok kişi, baskıcı politikaların uygulanması halinde ağın yıkıcı bir darbe alacağına inandı.

Kısmen haklılardı da, ağ ciddi bir darbe aldı; BTC, 2021 yılının Mayıs ve Temmuz ayları arasında hash oranının %40’ından fazlasını kaybetti. Ancak, herkesin düşündüğünden daha hızlı toparlanmayı da başardı.

bitcoin hash oranları
Bitcoin hash oranları

Birçok analist, Çin’deki tüm büyük madencilik operasyonlarının toplanıp taşınması gerektiğinden, hash oranının önceki yüksek seviyelerine ulaşmasının bir yıldan fazla süreceğini tahmin ediyordu. Çin’den ayrılmayanların donanımlarını satmaları ve ağ üzerinde daha fazla baskı yaratmaları bekleniyordu.

Ancak ağ bir aydan kısa bir sürede toparlandı ve 2021 boyunca büyüme trendini sürdürdü. Geçen yıl Aralık ayında, 30 günlük hash oranı, bir önceki yılın en yüksek seviyesine göre %5 daha büyüktü.

Bitcoin için operasyonel risk ortadan kalktı

Fidelity Investments, 2021 Digital Asset Recap’inde, Çin’in yasağının Bitcoin’e yönelik büyük bir kuşatma ve operasyonel riski ortadan kaldırdığını belirtti. Fidelity raporda konudan şöyle bahsetti:

“Ağın bilgi işlem gücünün %75’i daha önce Çin’de bulunduğundan, bize göre Çin’in bu gücün çoğunluğunun kontrolünü ele geçirerek ağın gücünün %50’sinden fazlasını kazanması gibi bir tehdit mevcuttu.”

Çin’in niyetinin bu olduğuna dair çok az kanıt olsa da, tüm madencilik operasyonlarının ülkeden taşınması, böyle bir sorunun gelecekte olmayacağını gösteriyor.

Bunun nedeni, Çin’in yasağının, madencileri, operasyonlarını dünya çapında dağıtmaya zorlaması ve BTC’nin hash oranını her zamankinden daha merkezi olmayan hale getirmesidir.

Son olarak, Fidelity’nin rapordan çıkardığı en önemli sonuç, madencilerin toplu göçünün Bitcoin üzerinde derin bir olumlu etkisi olacağıdır. Büyük madencilik operasyonlarını denizaşırı ülkelere taşımak çok pahalı bir iştir ve bu kadar büyük ölçekte yapılmış olması, madencilerin hızlı bir kâr elde etmek yerine uzun vadede yatırım yaptıklarını göstermektedir. BTC ağının esnekliğini ve güvenilirliğini güçlendirmeye devam edecek olan da budur.

Sonuç olarak, Çin’de Proof-of-Work (İş Kanıtı) kripto madenciliği yasağı, Bitcoin’i daha esnek ve güçlü bir ağa dönüştürmeye yardımcı oldu.

cryptoslate


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin