Çin olimpiyatlardan önce McDonald’s’a baskı yapıyor: “Dijital yuan kullanımını artırın”
Çin olimpiyatlardan önce McDonald’s’a baskı yapıyor: “Dijital yuan kullanımını artırın”

Çin olimpiyatlardan önce McDonald’s’a baskı yapıyor: “Dijital yuan kullanımını artırın”

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Dijital yuan ‘ın tam olarak piyasaya sürülmesiyle birlikte, Çin’in fast-food zinciri McDonald’s’ta bir pilot programın genişletilmesi için bastırdığı bildiriliyor.

Financial Times tarafından aktarılan kaynaklara göre Çin, fast food zinciri McDonald’s’a dijital yuan ödeme sisteminin deneme sürümünü Pekin Kış Olimpiyatları başlamadan önce genişletmesini söyledi.

Ülkenin dijital yuanı, e-CNY, e-RMB, e-renminbi ve DCEP (Dijital Para Birimi, Elektronik Ödeme) olarak bilinen merkez bankası dijital para birimi (CBDC), şu anda tam ölçekli bir lansman öncesinde deneniyor. Şubat 2022’de Pekin Kış Olimpiyatları civarında gerçekleşmesi planlanıyor.

Pilot uygulamanın bir parçası olarak, dijital yuan cüzdanları şu anda Şanghay’daki 270 McDonald’s mağazasında bir ödeme aracı olarak test ediliyor.

Şimdi, FT’nin kaynaklarına göre, Çin hükümeti şirketi ödeme sistemini daha geniş bir alana yaymaya çağırıyor ve Nike ve Visa gibi diğer perakendecilere de aynı şeyi yapmaları için baskı yapıyor. Hem Nike hem de Visa yorum yapmaktan kaçınırken, bir McDonald’s sözcüsü “Şanghay bizim pilot şehrimiz ve müşterilerin taleplerine göre hareket edeceğiz” dedi.

“Çin’in mali düzenleyicilerine yakın” bir kaynağa göre, devlete ait Bank of China (Olimpiyat Oyunlarının sponsorlarından biri), Şanghay bölgesindeki tüccarların dijital yuan programına kaydolmasını sağlama çabalarını destekliyor.

Dijital yuan nedir?

İlk olarak 2017’de önerilen dijital yuan, Çin Halk Bankası’nın (PBoC) vatandaşlara milyonlarca dijital varlık airdrop’uyla 2020’den beri deneme aşamasında. Temmuz 2021’e kadar, ülke Pekin’deki 2022 Kış Olimpiyatları civarında CBDC’nin tam lansmanına hazırlanırken 20 milyondan fazla dijital yuan cüzdanı kuruldu.

Şu anda dünyadaki en gelişmiş merkez bankası dijital para projelerinden biri. CBDC’ler, sabit paralara benzer, fiat para birimine sabitlenir, ancak önemli bir ayrımla devletler tarafından desteklenirler.

Ayrıca, tipik olarak merkezi olmayan bir blok zincirine dayanmamaları ve işlemleri kaydeden defterlerin söz konusu merkez bankası tarafından kontrol edilmesiyle kripto para birimlerinden farklıdırlar. Gerçekten de bazı analistler, Çin’in 2021 yazında Bitcoin’e yönelik baskısının en azından kısmen dijital yuana karşı merkezi olmayan bir rakibi kontrol altında tutma arzusundan kaynaklandığını iddia ediyor.

Yurtdışında, Çin’in dijital para birimi çabalarına tepki karışık oldu. ABD’de üç Senatör, ABD Olimpiyat ve Paralimpik Komitesi’ni, Çin vatandaşlarını ve ülkeye gelen ziyaretçileri denetlemek için kullanılma potansiyeline atıfta bulunarak “Amerikalı sporcuların Pekin Olimpiyatları sırasında dijital yuan almasını veya kullanmasını yasaklamaya” çağırdı.

Bu arada, “dijital doların” savunucuları, ABD’yi “ABD dolarının küresel ekonomideki önemli rolünü” sürdürmek için kendi CBDC’si ile ilerlemeye çağırdı.

decrypt


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin