Çin Merkez Bankası, Dijital Yuan'ı  ilk kez büyük bir ekonomi için piyasaya sürüyor
Çin Merkez Bankası, Dijital Yuan'ı  ilk kez büyük bir ekonomi için piyasaya sürüyor

Çin Merkez Bankası, Dijital Yuan’ı  ilk kez büyük bir ekonomi için piyasaya sürüyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Ulusal bir dijital para birimi projesi, 2014 yılından beri Çin Halk Bankası’nın öncülüğünde Çin’de çalışmalarını sürdürüyor.

Çin, gelecekte banknot ve madeni paraların yerini almak için dijital para birimini kademeli olarak piyasaya sürüyor.

Çin bir süredir dijital para birimi ile testler yapıyor. 2020 yılında, Shenzhen’de ve diğer bazı şehirlerde yemek dağıtımı ve araç paylaşımı uygulamaları gibi bazı hizmetlerle denemeler yapıldı ve başarılı oldukları kabul edildi.

Çin ayrıca, para biriminin gerçek dünyadaki denemelerinin bir parçası olarak, bazı şehirlerde yerel yönetim tarafından piyango yoluyla dağıtılan bir miktar da dahil olmak üzere milyonlarca dolar değerinde dijital Yuan verdi.

Ticaret Bakanlığı tarafından Ağustos ayında yayınlanan bir plana göre, dijital yuanın önümüzdeki birkaç yıl içinde Guangdong-Hong Kong-Makao Büyük Körfez Bölgesi de dahil olmak üzere birçok bölgede test edilmesini genişletme planları var.

Çin’in ödemeler alanı, Alipay ve WeChat Pay sistemleri başta olmak üzere dijital hale geldi. Özel şirketlerin sahip olduğu ödeme sistemlerinin aksine, dijital Yuan, Merkez Bankası tarafından yönetilen gerçek bir para birimi olan verimliliği artırmalıdır.

Çin dijital para biriminin hangi teknolojik platformda çalıştığı hala net değil, kullanıcılar genellikle dijital Yuan almak için ayrı bir uygulama indirmek zorunda kalıyor.

Doğru uygulamalarda kullanıcılara anonimlik sunan dünyanın en popüler merkezi olmayan blok zinciri tabanlı kripto para birimi Bitcoin’in aksine, dijital Yuan Çin Halk Bankası tarafından kontrol edilecek.

Ancak merkez bankası, kripto para birimi varyasyonunun küçük miktarlarda anonim işlemlere izin vereceğini açıkladı.

Yicai Global’de yayınlanan bir makalede, Çin Halk Bankası’nın başkan yardımcısı Fan Yifei, “kontrol edilebilir bir aralıkta” bir dereceye kadar anonim kalmanın finansal güvenliğe yardımcı olabileceğini söyledi.

Ödemeler bir dereceye kadar isimsiz kalacak, ancak veri analiz araçları merkez bankasının kara para aklama ve diğer cezai suçları önlemesine yardımcı olabilir. Ayrıca, ülkenin telekom operatörleri, kullanıcıların telefon numaralarını ve kişisel verilerini üçüncü şahıslara ifşa edemeyecek ve bilgiler de aktarılmadan önce şifrelenecektir.

Para birimi Çin Halk Bankası’nda merkezileştirilmiş olmasına rağmen, Fan, PBOC’nin dijital yuan’ı ticari bankalara dağıtırken, ticari bankalar para birimini tüketicilerin ellerine teslim edecek “iki katmanlı bir sistem” sundu.

Dijital Yuan Küreselleşiyor

Çin, 10 yıl içinde ABD doları ve avrodan sonra dünyanın en büyük üçüncü rezerv para birimi haline gelebileceğini söyleyen tahminlerle, küresel arenada Yuan’ın pozisyonunu güçlendiriyor.

PBOC, dijital para biriminin küresel hale gelmesi için zemin hazırlamaya çoktan başladı. Geçen ay PBOC, dijital para sınır ötesi ödeme projesini keşfetmek için Çin’in özel idari bölgesi Hong Kong, Tayland ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden merkez bankalarına katıldı.

PBOC, yerel halkın Guangdong Eyaletinde ödeme yapmak için kullanmasına izin vererek, Hong Kong’daki dijital para birimini zaten test etti.

sputniknews


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.

 

Bizi Takip Edin