G20 Zirvesi'nde Çin Başbakanı'ndan önemli dijital para açıklamaları geldi
G20 Zirvesi'nde Çin Başbakanı'ndan önemli dijital para açıklamaları geldi

Çin merkez bankası CBDC için düzenleyici bir temel oluşturuyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Yeni yasa tasarısı, dijital yuan’ı (CBDC) meşrulaştırıyor. Bu gelişme üçüncü şahıslar tarafından yuan destekli stablecoinler verilmesinin suç sayılabileceği anlamına geliyor.

Yasal çerçeve

Çin’in merkez bankası Çin Halk Bankası (PBOC), bu Cuma günü çıkacak olan ve bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) olan dijital yuan için yasal çerçeve ve meşruiyet sağlamayı amaçlayan bir yasa tasarısı yayınladı.

Yasa taslağı, yuan’ın Çin Halk Cumhuriyeti’nin fiziksel veya dijital biçimde resmi para birimi olduğunu belirtiyor.

Yasa taslağı ayrıca, yuan destekli dijital para birimlerinde üçüncü tarafların çabalarını hedefliyor gibi görünüyor ve bireylerin ve kurumların dijital yuan dolaşımını başka para birimleriyle “değiştirmek” için tasarlanmış bir para birimi yapmasının ve çıkarmasının yasak olduğunu belirtiyor. Bu hamle, muhtemelen tüm devlet onaylı olmayan yuan destekli stablecoinleri suç sayacak.

Cezalar ağır

Önerilen bu yasayı ihlal edenlere yönelik cezai tedbirler çok ağır. Cezalar, cezai kovuşturma ve hapis olasılığına ek olarak en önemlisi tüm kârlara el koymak, tüm tokenları yok etmek ve yaratılan yasadışı miktarın beş katından az olmayan bir para cezası uygulamak şeklinde.

Çin Halk Bankası, yeni yasa taslağının 23 Kasım 2020’ye kadar halkın katılımı için masada olduğunu açıkladı.

Önceki raporlar, Çin’in Şubat 2022’de Pekin’de yapılacak Kış Olimpiyatları’ndan önce resmi olarak dijital yuan çıkarmaya başlamayı umduğunu gösteriyor. Ayrıca, bu ayın başlarında Çin, Shenzhen’in dijital yuan ödeme sistemi üzerinde yaklaşık 47.500 kişinin 200 yuan talep ettiği büyük bir test gerçekleştirdi. Bu kişiler dijital para birimini şehirdeki 3.389 mağazada harcayarak testi gerçekleştirdiler.

Bu düzenleyici hamle, aynı zamanda, CBDC’lere yönelik dünya çapındaki bir eğilimin sadece en yenisidir. Bank for International Settlements halka açık CBDC’lerin merkez bankalarının kamu politika hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olması için gerekli temel ilkeleri tanımlamak üzere yedi merkez bankasıyla birlikte çalıştığını söylemişti.

cointelegraph


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin